Alimler her iki namaz için şart olan sayı hususunda farklı görüşler bildirmişlerdir. Ancak en sahih görüşe göre Cuma ve bayram namazları kılınması için en az üç kişi olması gerekir. Kırk kişi şartı ile ilgili itimat edilen her hangi bir delil bulunmamaktadır. Bu iki ibadetin şartlarından biri de yerleşik olmak.
Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre; cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler.
Bayram namazı Cuma namazı gibi kısa ve iki rekat olarak kılınan bir namazdır, cemaatle kılınması sosyal ilişkilerin güçlenmesi bakımından önemlidir. Bayram namazı kılmak isteyenlerin camide cemaatle kılması gerekmektedir. Mezheplere göre farklı kabul edilse de bayram namazı evde tek başına kılınmamalıdır.
Hanefî mezhebinin önde gelen alimlerine göre Cuma namazlarının kılınabilmesi için en az imamın dışında üç kişi daha olmalıdır.
Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Ancak bayram namazı kılmak Şâfiîler'e göre sünnettir. Sünnet, İslam Peygamberi Muhammed'in yapılmasını hadislerde açık ve net olarak dile getirdiği davranışlardır. Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah yoktur.
Bayram namazı cemaatle kılınır. Yalnız başına kılınması caiz değildir. Şafii mezhebine göre, imamla birlikte bayram namazını kılamayan kimse için, bu namazı aynı şekilde kaza etmek sünnettir. Bayram namazını kaçıran bir kimse, ne zaman isterse, bayram günlerinde de bayram günlerinden sonra da kaza edebilir.
Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, ʽÎdeyn, 15, 19, 21 [974, 979, 981]; el-Hac, 81 [1652]; Müslim, Salâtü'l-ʽîdeyn, 1-3, 10-12 [884-885, 890]). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması hâlinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.
Hanbelî mezhebine göre ise en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu', 4/502; Zekeriya el-Ensârî, el-Gurer, 2/8; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/242). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşi, Şerhu Muhtasar, 2/76-77). Hz.
Bayram namazının hükmüne bakacak olursak, Cuma namazı farz olan kimseler için ramazan ve kurban bayramı namazları vacibdir. Cuma namazı için olan tüm gereklilik ve şartlar, bayram namazları için de gerekmektedir. Bayram için hutbe sünnettir ve namaz sonrası gerçekleştirilir.
Bayram namazından önce başka namaz kılmayan Hz. Peygamber (sas), bayram namazını kılıp evine döndükten sonra iki rekât namaz kılardı.
Bayram namazına yetişemeyen ise namazı kaçırmış olur; bunun yerine başka bir namaz kılması gerekmez. Mâlikî ve Şâfiîlere göre cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rek'atı imamla birlikte kılmak gerekir.
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.
Doğrusuna göre bayram namazı kılmak isteyen müslümanlar bayram namazı saat kaça kadar kılınacağını araştırıyor. Alınan bilgilere göre Bayram namazı Güneş doğup kerahet vakti çıktıktan, yani güneş bir mızrak boyu yükseldikten sonra başlar zeval vaktine kadar devam eder.
Bayram namazı (Arapça: صلاة العيد), Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı'nın ilk günü Güneş'in doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namaz.
Bayram namazı kılmanın, Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise sünnettir. İşrak vaktinde, iki rekât bayram namazı kılmak, erkeklere vaciptir.
Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cum'a, 40 [865]); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Dâvûd, ...
Bu şekilde Cuma namazını kılamayan kişilere, diğer meşru mazeretlerde olduğu gibi, öğle namazını kılmak farz olmaktadır. Dolayısıyla bu durumdaki kişiler imkân buldukları bir yerde öğle namazını kılmakla yükümlüdürler.
Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed'e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf'a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 58). Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû', IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203).
Bayram namazı, kadınlara vacip değildir, bilakis sünnettir. Kadın, bu namazı Müslümanlarla birlikte kılar. Nitekim Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem bu şekilde emretmiştir.
Bayram namazı yılda iki kere kılınır. Ramazan ve kurban bayramlarının ilk günü kılınır. Toplamda 2 rekattır. Diyanete göre bayram namazı cemaatle olduğu sürece cami, ev veya başka mekanlarda kılınabilir.
Ramazan Bayramı namazı 2 rekat olarak belirlenmiştir. Cemaatle birlikte kılınan bayram namazlarında ezan vaktinin gelmesi ile birlikte camiye girilir, saflar tutulur. Ardından kamet getirilir. İmam hatip, Ramazan ve Kurban Bayramı için kılınacak namazlarda bayrama uygun bir şekilde niyet eder.
Namaz kılmayan bir kimsenin şartlarını yerine getirerek kestiği kurban sahih olur.
Bayram Namazı 2 rekat kılınır 9 tekbir yapılır 5 tanesi 1. rekatta 4 tanesi 2. rekatta yapılır. Bayram namazı sabah namazından 50 dakika sonra kılınan namazdır.
Bazen kat kat sevap vereceğine veya günahlara kefaret olacağına veya cehennem ateşinden koruyacağına dair karşılık bildirir. Bildiğimiz kadarıyla bayram namazı için özel bir sevap belirtilmemiştir. Bu namaz diğer itaatler gibi genel karşılığa tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri