Limited şirket ortakları şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Dolayısıyla şirket borçlarına karşı ortaklar kendi mal varlıkları ile sorumlu değillerdir.
Limited şirket ortakları kural olarak yalnızca limited şirkete karşı sorumludur. Bu sorumluluk, ortakların şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye payı borcundan ve eğer anasözleşmede öngörülmüşse ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerinden doğar.
Ortakların sorumluluğu, taahhüt ettikleri sermaye payları ile şirkete karşı sorumludurlar. YK üyesi olan ortaklar sermaye paylarına bakılmaksızın şirketin tüm kamu borçlarından sorumludur. YK üyesi olmayan ortaklar ise kamu borçlarından herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.
“Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirket bütün borçlarından kendi malvarlığıyla sorumlu olacaktır. Ödenmeyen kamu borçlarının da icra yoluyla şirket malvarlığından tahsili bu şekilde mümkün olacaktır.
Türk Hukukunda ortaklar, limited şirketin borçlarından şahsen sorumlu değildirler. Başka bir ifade ile, limited şirket, ortaklık borçlarından sadece ortaklığın malvarlığı ile sınırlı olarak sorumlu bulunduğu, esas sermayesi muayyen ve bu sermaye ortakların sermaye paylarının toplamına eşit olan ortaklıktır.
İlgili 43 soru bulundu
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Görüldüğü üzere, şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri arasında önemli bir fark vardır. Şahıs şirketlerinde borçlu ortağın payı haczedilemezken; sermaye şirketlerinde ortağın payı da haczedilebilmektedir.
Kamu Borçlarından Sorumluluk
Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından müdürler, tüm şahsi mal varlığı ile herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumludur.
Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir şirket İcra-İflas Kanunu ve Ticaret Hukuku kapsamında farklı yollara başvurabilir. Bunlardan ilki şirketin tekrar yenilenmesi yoludur. Bu konkordato ve iflasın ertelenmesi yolllarıyla mümkündür.
6183 sayılı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun” uyarınca; limited şirketten tahsil edilemeyen (vergi vb.) kamu borçlarından, şirket ortakları ve müdürleri “şahsen” ve “şahsi mal varlıkları ile” herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumlu tutulmuştur.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca anonim şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı şahsi olarak sorumlu değildir.
Adi ortakların, ortaklık çerçevesinde borçlanmaları TBK'nın 638. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Her bir ortak ortaklık ilişkisi çerçevesinde üstlendikleri borçtan şahsen, sınırsız ve müteselsilen sorumludur. Bunun aksi de kararlaştırılabilir.
Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicilmüdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçteticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme vefeshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
. Vergi sorumlusu tüm malvarlığı ile sorumluluktan doğan borcun edimini yerine getirmelidir. Bunun istinası AATUHK m. 35'te bulunur. Limited şirketlerin ödenmeyen kamu borçlarından or- taklar sermaye payları oranında doğrudan doğruya sorumludur.
- şirketin ticareti terk nedeniyle adresinde bulunamaması gibi nedenlerin mevcut olması gerekmektedir. Tüm bu şartların sağlanması halinde yönetim kurulu üyesi, şirketin vergi borçlarından şahsi malvarlığı ile sorumlu olmaktadır.
Limited Şirket Müdürlerinin Sorumluluğu
Limited şirketin yönetimi ve temsili ile görevlendirilen müdürler, kanundan veya esas sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini ihlal ederek şirkete, ortaklara ve şirket alacaklılarına verdikleri zarardan sorumludur. Sorumluluk her müdürün kendi kusuruna göre belirlenir.
TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir. Daha açık anlatımla, işletmenin halihazırda mevcut borçlarından artık asli sorumlu kişi işletmeyi devralan yeni sahibidir.
Limited şirket müdürleri, kendisi bakımından direktif niteliğinde olan ortaklar kurulu kararlarını uygulamak yükümlülüğü altındadırlar. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi veya gereği gibi yerine getirilmemesi müdürlerin sorumluluğunu gerektirir (TTK m.556, 336).
Yukarıda da belirtildiği üzere, ortaklık payı, limited şirkete haciz yazısının tebliği ile veya icra memurunun şirket merkezine bizzat giderek, haczi şirkete tebliğ etmek ve pay defterine işletmek ve bu hususu tutanakla tespit etmekle pay haczi mümkündür.
Bu nedenle, limited şirketlerin borçları şirketten alınır ve ortakların kişisel varlıkları borçlar için sorumlu değildir. Ancak, limited şirketlerin borçlarını ödemek için varlıklarını kullanması gerekir ve eğer şirket yeterli varlığa sahip değilse, borçlarını ödeyemeyebilir.
Sermaye şirketlerinde ortakların sahip olduğu şirket hisseleri, mali bir değer ifade etmeleri sebebiyle haczi kabil mal ve haklar arasında kabul edilmektedir. Bu bağlamda, ortakların kişisel alacaklıları da, borçlu ortak aleyhine genel haciz yolu ile veya rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlatabilirler.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Konuya ilişkin yerleşik yargı uygulaması mirasçıların, miras bırakanın yönetici veya ortağı olduğu şirketlerden dolayı sorumlu olduğu vergi cezalarının mirasçılara intikal etmeyeceği yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri