Sevgi, saygı ve hürmet ifadesi olarak yerleşmiş örfî, ahlâkı ve geleneksel bir hareket. Müslümanlar arasında küçüklerin büyüklere hürmetlerini göstermek için ellerini öpüp alınlarına götürmeleri yerleşmiş bir adettir.
Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır. Toplumumuzda, küçükler büyüklerin elini öper ve alnına değdirir. Genellikle bayramlarda büyükler bu davranışlarının ardından küçüklere harçlık verir. İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanların el öptükleri rivayet edilir.
17. ve 18. yy.larda Lehistan-Litvanya Birliği'nde ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.
Bu geleneğin özellikle Çukurova bölgesinde Arap kökenli belli kesimlerde görüldüğü, Orta Asya Şaman Kültürü'nün günümüze bir yansıması olduğu belirtildi.
İlgili 28 soru bulundu
Hürmet kastıyla Hz. Peygamber'in elinin ve başının öpüldüğü rivayeti (İbn Mâce, “Edeb”, 16; Ebû Dâvûd, “Edeb”, 144, 147-149; Tirmizî, “İstiʾẕân”, 33) bu görüşü desteklemektedir. Ancak Mâlikî mezhebinde el öpme mekruh sayılmış, hatta bazı fakihler bunu “küçük secde” olarak adlandırmıştır.
Islâm âlimleri, hürmet ve dindarlıktan dolayı kucaklaşıp, el ve bası öpmenin mübah olduğunu, dünyalık için el öpmeninse mekruh olduğunu belirtmişlerdir (Şeyh Muhammed es-Sefarini, Sülasiyâtü Müsnedi`l Imam Ahmed, Dımeşk 1961, II, 178-179).
Yeni evlenmiş ve düğünü yapılmış olan gelin gerdek gecesinin ertesi sabahı erkenden kalkar yatağını düzelttikten sonra gider önce kayınvalidesinin daha sonra kayınpederinin elini öper. Ve daha sonra da ailede ne kadar insan var ise bunların da ellerini öper. Böylece bunlara karşı devamlı saygılı olacağını belirtirdi.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
El öpme:Küçük yaşta olanların büyüklerine duyduğu saygı ve sevgiyi göstermek üzere yaptığı harekettir. Genellikle çocuk- lar ve gençler büyük anne veya büyük babalarını veya diğer saygı gösterdikleri kişilerin elini öper. Büyükler de duyduğu sevgiyi göstermek için el öpenin yanaklarından öper.
Hanımın eli öpülürken eli biraz kaldırılır, saygılı biçimde gözlerine bakılarak el dudağa yaklaştırılır, öpülür gibi yapılır, dudakla öpülmez. Eldivenli hanımın eli hiç öpülmez. Genel olarak evli hanımların eli öpülür.
Bir insanın elinin üzerine alnını koymak suretiyle el üzerine secde etmesi caiz değildir ve bu şirktir! Ancak adet haline getirmeksizin nadiren veya az sayıda sadece ağız ile eli öpmekte bir beis yoktur.
El öptükten sonra tokalaşmaya gerek yoktur. bir kural değildir; bir reverans yaparak ayrılmak da olanaklıdır. Okur Suna, Suna Okur ile Görgü ve Protokol.
Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/125-126; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/375). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.
Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.
Rüyada Ölmüş Birinin Elini Öpmek
Rüyada ölmüş birinin elini öpme halinde korku ve endişe duyuluyor ise gerçek hayatta da korku ve endişe duyulabileceğine yorumlanmaktadır. Rüyada ölmüş birinin elini öperken kendisini rahat ve özlem gidermiş şekilde gören kişi ise gerçek hayatında iç huzuruna kavuşmasına yorulmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Bu deyim, zengin ya da nüfuzlu kişilere yaltaklanmak, onlara aşırı saygı gösterilerinde bulunmak demektir. Kültürümüzde el öpmek hürmet göstermek demektir.
Ertesi gün öğleden sonra damat tarafı hediyeler verir, takılar takar. Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve kızlarına çeşitli hediyeler verilir.
Düğünden 8-10 gün sonra damadın aile efradı,damadı ve gelini,el öptürmek için gelinin evine götürürler. Gelinle damat orada bulunan büyüklerin ellerini öperler. Gelinin annesi ve babası tarafından gelenlere ziyafet çekilir. Gerekiyorsa yatıya kalınır ve tekrar geri dönülür.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir. Evin dar gelmesi ve ge lenin çok olması halinde komşu evlerde ağırlanan misafirler yemekten sonra müzik çalıp oynayarak eğlenirler.
14 Ocak el öpme bayramı ve içli köfte...
Erkeklerin karşılaştıklarında birbirlerinin yüzünü öpmesi İmam-ı Azam ve İmam-ı Muhammed'e göre mekruh ise de, İmam-ı Ebu Yusufa göre mekruh değildir. Bazı alimler bu hususta şöyle derler: Eğer yüzünü öptüğü bir kimse bir din alimi ve takva sahibi bir kimse ise, bunda bir mahzur yoktur.
bir erkeğin, kadının eline konduruğu ufak bir öpücük, kadını çok asil gösteren, kadına sevildiğini hissettiren bir jesttir. kadının ise, erkeğin elini öpüp alnına götürmesi, ataerkil aile tipine olan bağlılıktan, saygıdan ileri gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri