Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama),stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vajinada kuruluk şikâyeti yapabilirler. Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır.
Vajinal ıslanma azlığı hormonal bir problem olarak sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler vajinadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.
Vajinal kuruluğun tedavisinde bitkisel yağ olarak Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Ayrıca kayganlaştırıcı jeller de kullanılabilir. Burada önemli olan vajinanın pH'ına uygun jeller (tercihen su bazlı olanlar) tercih edilmesidir.
Vajinal kuruluğun her yaşta meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Fakat daha çok menopoz sonrası kadınlarda %30 civarında vajina kuruluk görülür. Normalde vajinal kayganlık ve ıslaklık sağlıklı ve konforlu bir cinsel birlikteliğe neden olur.
Kabuklu yemiş ve taneli gıdalar yüksek E vitamini içerirler ve yağlar gibi vajina kuruluğunu önlerler. Badem ve kabak çekirdeği çinko bakımından zengindir, kaşıntıyı giderir ve regl dönemlerini düzenler.
İlgili 18 soru bulundu
Kadınlarda skene bezleri vajina üst duvarında, 2-3 cm içeride yer almakta, bu bezlerin ürettiği salgılar idrar çıkış deliğinin hemen çevresinde vajinal girişin ıslanmasını sağlamaktadır.
Beyaz sirke, kokuları 'nötralize etme' ve kokuya neden olan proteinleri yıkma gücüne sahiptir. Bir banyo suyuna yarım fincan beyaz sirke ve tuz ekleyin ve birkaç dakika için vajina bölgenizi bu bölgede tutun. Bu süreçte, vajina pH seviyesi normale geri dönecek ve kokularınız yok olacaktır.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Ağrılı cinsel ilişkinin olması ya da tam bir cinsel birleşmenin olamaması, vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı hissi, jinekolojik muayene olmada zorluk gibi şikayetler vajinal darlığın belirtileri arasındadır. Vajina darlığı, ağrılı ve acılı bir cinsel birlikteliğe neden olur.
Petrol bazlı vazelin gibi kayganlaştırıcıları asla ve asla kullanmayın. Bunlar hem enfeksiyona olan eğilimi arttırırlar hem de içerdikleri maddeler prezervatiflerin dayanıklılığını azaltırlar. Öte yandan vajinada irritasyona neden olabilirler.
Vajinal kuruluğun en sık karşılaşılan nedeni menopoz olmakla birlikte, vajinanın ıslaklığının sağlanmasında etkili olan parametrelerdeki aksaklıkların tümü kuruluk meydana getirebilir. Bu bakımdan vajinanın doğal fizyolojisini etkileyebilen tüm rahatsızlıklarda vajinal kuruluk saptanabilir.
Cinsel aktivite önerileri, kadınların semptomları hafifletmelerine yardımcı olabilir. Özellikle düzenli cinsel aktivite, vajina duvarlarını esnek tutmaya yardımcı olabilir ve kan akışını arttırarak vajinanın nemli kalmasına yardımcı olabilir.
Östrojen eksikliği ve vajinal incelme
Kadınların bütün dokularında etkili olan östrojen, özellikle menopoz sonrasında eksilince, vajinada kuruluk ve vajen duvarlarında incelme oluşur.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
1. Uyarılma fazı: Seksüle uyarılmanın ilk belirtisi memelere ve genital organlara giden kan miktarında artma ve göllenmedir. Bu göllenme vajinal dokuların arasına sıvı sızmasına ve bu sayede vajinal sekresyonda artış ve ıslanmaya neden olur. Benzer şekilde meme uçları biriken kana bağlı olarak belirginleşir.
Zor doğum, ağrılı bir jinekolojik müdahale (düşük yapma kürtaj gibi) de sonradan başlayan cinsel soğukluk sebebi olabilmektedir. Çevresel yaşam şartlarının güçlüğü, maddi sıkıntılar, iş veya sosyal hayattaki stres kaynakları, kronik hastalıklar, sürekli kullanılan ilaçlar da cinsel istek bozukluğuna yol açabilir.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Denemeye bağlı olarak cinsel ilişkiye girilememesi durumunda kadınlar öncelikle vajinismus olduğunu düşünür. Bu durumda öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak detaylı bir araştırma yapılması gerekir. Fiziksel bir problem olmaması durumunda çiftlerin diğerinden kaynaklı yada psikolojik bir sorun olabilir.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Normalde kadınlar haftada kaç kez ilişkiye girmek ister? Kadınlar haftada 3-4 kez seks yapabilir. Bu sayının üzerinde olan cinsel ilişki istekleri aşırı cinsel istek olarak nitelendirilir ve kontrol altına alınması gerekir.
Su içine boşalma kesinlikle gebelik oluşturmaz. Ancak su içinde yaşanan, pen*s ve vajinanın birleşme gösterdiği, vajina içine boşalma gerçekleşen bir ilişkide gebelik olasılığı vardır.
Kızlık zarı ilk cinsel ilişkide her zaman kanamayabilir. Her kadında kızlık zarının yapısının farklı olmasından dolayı ilk cinsel ilişkide kızlık zarı kanama miktarı da farklı olacaktır. Esnek yapıda kızlık zarı olan kadınlarda hiç kanama olmayabilir veya çok az miktarda olabilir.
Her kadının kendine özgü bir vajina kokusu vardır ve bu doğaldır. Bu koku beslenme tipine, sigara kullanımına, stresli bir yaşama ve menstrual döngünün dönemine göre farklılık gösterebilir.
Vajinanın güzel kokması için bol su içmek tüketebilirsiniz çünkü su vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Yine vajinadaki kötü kokulara karşı kafein ve şekerli içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız daha doğru olacaktır.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri