2 Yıllık Üniversite Tercihi Yapılırken Mezuniyet Sonrası Kamu Ve Özel Sektörde İş Bulunabilen Bölümler Öncelikle Tercih Edilmelidir. Ön Lisans Programları, Yüksek Öğrenimde Önemli Bir Rol Oynar. Özellikle Son Yıllarda, Birçok Öğrenci Ön Lisans Programlarına İlgi Göstermektedir.
İki yıllık meslek yüksekokulu mezunu olmanın birçok avantajı var. İlk olarak, kısa sürede elde edilen mesleki bilgi ve beceriler sayesinde, mezunlar iş dünyasına daha hızlı bir şekilde entegre olabilirler. Yüksek talep gören sektörlerde, iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları iş bulma konusunda daha avantajlıdır.
İki yıllık önlisans programları arasından bir bölüm okumak için temel yeterlilik testinden (TYT) bölümün gerektirdiği puanı almak gerekiyor. 2022 yılında sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil puan türlerinin herhangi biriyle herhangi bir önlisans programına yerleşebilecek durumda olanlar bölüm tercihi yapabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Ön lisans mezunu, üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksekokullarından ya da yüksekokullarından mezun olan kişilere verilen unvandır. Liseden mezun olan kişiler, üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini okuduktan sonra ön lisans mezunu unvanını alırlar.
AUZEF'e bağlı olan Hemşirelik Programı, iki yıllık açık öğretim lisans tamamlama programıdır. Ön lisans diploma derecesine sahip hemşirelerin; birey, aile ve topluma, sağlık bakım gereksinimleri doğrultusunda bakım vermek üzere, bilgi, beceri ve tutumlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
'Yükseköğretim İstihdam Endeksi' sonuçlarına göre, Türkiye'de üniversite mezunları arasında en hızlı iş bulanlar tıp fakültesi mezunları. Tıp fakültesini, diş hekimliği ile fizyoterapi ve rehabilitasyon takip ediyor.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Son yıllarda ön lisans programları arasında özellikle iki yıllık sağlık bölümleri öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. İki yıllık sağlık bölümlerinin tercih edilme nedeni sağlık alanında olan açık ve taleple birlikte ön lisans programlarının öğrenciyi kısa sürede mesleğe hazırlamasıdır.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Bu sınava girmek zorunlu değil, isteğe bağlıdır.
2022 yılında TÜİK'in açıkladığı işgücü istatistiklerine göre, yükseköğretim mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 11,3 olmuştu. Buna göre geçen yıl 1 milyon 79 bin üniversite mezunu işsiz kaldı. Yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı, 2022'de yüzde 10,4 olan genel işsizlik oranının da üstünde bulunuyor.
Mesaj Sayısında Ender Kişilerdensiniz!
Aynı anda iki örgün bölüm okuyamazsınız. Biri örgün, diğeri de açık öğretim fakültesinden olmak zorunda.
Polislik sınavında gereken puan; TYT sınavında en az 250 ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir.
TYT 150 puan için 14-16 net yapmak gerekir. 14 sosyal bilimler ya da 15,25 matematik neti ile TYT barajını geçmek mümkün. Her testten 3,75 net yaparak 15 net ile TYT barajını geçmek mümkün. 8 Türkçe 7 sosyal bilimler neti yaparak barajı geçmek mümkündür. 8 Matematik neti bunun için yeterli olacaktır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler. 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 18 Temmuz'da açıklandı. Tercih dönemi yaklaşırken sınav temposunun ardından üniversitelere gitmeye hazırlanan öğrenciler, bu kez meslek seçimleri adına doğru kararı vermeye çalışıyor.
Özellikle biyomedikal bilimler, nöroloji, fizyoterapi ve oftalmoloji (göz hastalıkları) gibi alanlardan mezun olan öğrencilerin ilk 6 ay içerisinde, %95 oranında iş buldukları en kolay meslekler olarak görülmüştür.
Üniversite sınavında hemşirelik için taban puanı en yüksek üniversiteye göre bilgi verilecektir. Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 20.100 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Hemşire maaşı 17.900 TL iken, en yüksek ise 65.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri