Yemek fabrikalarını da unutmayalım! Dökme pamukyağı ile zeytinyağı arasında yaklaşık yarı yarıya fiyat farkı var. Pamukyağı karışımı piyasadaki en yaygın zeytinyağı hilesi olarak biliniyor. Raflarda ucuz maliyetli zeytinyağlarının çoğunluğunda yüzde 60'lara varan ölçülerde pamukyağı bulunuyor.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Zeytinyağının içindeki asit miktarı 0,9 değerinin altına düştüğünde, artık "asit oranı" olarak değil de "dizem" olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor.
Yapılan bir araştırmada, doğal bir zeytinyağının kanser hücrelerini yok ettiği ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediğinin gösterildiğini belirten Karatay, “Ben diyorum ki kanser ilaçlarını bulamıyoruz diye ortalıkta kül bırakacağınıza gerek yok bol bol doğal sıkım zeytinyağı tüketin.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu sıralamada yer alarak, zeytin çeşitlerimizin ve zeytinyağlarımızın adını dünyaya duyuran diğer tüm üretici dostlarımızı da tebrik ediyoruz. Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Peki en iyi zeytinyağı hangi bölgemizde üretilir? Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır.
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları
Sindirim sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor. Hücrelerin normal yapısının korunmasına yardımcı oluyor. Haricen kullanımda saç, cilt ve tırnakların ideal görünümünü korumaya destek oluyor. Yüksek faydalı bileşen içeriği ile verimli bir beslenme sağlıyor.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
0,8 Dizem'e kadar yağlar 'Naturel Sızma zeytinyağı' olarak kabul edilmektedirler. Zeytin eğer hemen toplandıysa ve hasat edildiyse, yeşilse, yara ve beresi yoksa, düşük asiditedeyse 0,2 ila 0,5 arasındaysa zeytinyağı üretilir.
Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine yarım çay bardağı da tuz ruhu eklenir. Eğer zeytinyağı sahte ise kimyasalla karışacak ve rengi pembeye dönecektir. Hakiki zeytinyağı tuz ruhu ile bütünleşmeden sarı rengini koruyan yağdır.
Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem, yağın elde edildiği zeytinin cinsi ve su oranı gibi birçok faktöre bağlıdır. Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar.
Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Zeytinyağının kalitesini belirlemede ilk olarak serbest yağ asidi miktarına bakılır. Düşük asidite özelliği de denilen serbest yağ asidi miktarı, zeytin olgunlaştıkça artar. Bu sebeple zeytinlerin erken hasadı, düşük asiditeli zeytinyağı elde etme açısından avantaj sağlar.
Zeytinyağı ile güvenle kızartma yapabilirsiniz. Natürel sızma zeytinyağının duman noktası yaklaşık 210℃'dir. Derin kızartma adı verilen yiyeceğin yağın içerisinde kızartılması işleminde 150-190 derece sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile belirledikleri üretim hedefine ulaştıklarını belirten Tan, "Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı, 735 bin ton sofralık zeytin üreterek rekor kırdı. Zeytinyağında dünya ikincisi olduk, sofralık zeytinde de bu rakam dünya birinciliğini getirdi bize.
Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Öyle ki Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Oil Council) tarafından alınan bir kararla, zeytinyağı renginin herhangi ön yargı oluşturmaması adına zeytinyağı tadımının kobalt mavisi bardaklarda yapılması zorunluluğu bulunuyor.
Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor. Ancak bu yöntemle ürünün gerçek olup olmadığını anlama konusunda yine de kesin bir şey söylenemiyor. Çünkü tıpkı hakiki zeytinyağları gibi bazı sahte veya katkı maddeleri içeren zeytinyağları da 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda donabiliyor.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri