Bıçak bileme taşı, her türden bıçağı ve kesici el aletlerinin körelmiş yüzeylerini keskinleştirmek ya da yeniden şekillendirmek için kullanılan temel ekipmanlar arasında yer alır. Bu amaçla üretilen taşlar doğal ya da suni olabilir.
Kombine Yağ Taşı olarak bilinen "Bileme Taşı", dikdörtgen bir bloktur ve çelik aşındırmada çok etkili zımpara kumlarından üretilmiştir. Bileme taşının bir yüzeyi kalın zımpara kumlarından, diğer kısmı ise ince zımpara kumlarından oluşur.
Taşlama, iki yanağın birbirine yaklaşarak ağızda kavuştukları yerdir. Taşlama eşiği, taşlamanın sapa yakın olarak sonlandığı yerdir. Kuyruk ise bıçak namlusunun sap içerisinde bulunan kısmıdır. İkinci olarak sap, bıçağın kullanırken elde tutulabilmesini sağlayan kesici olmayan kısımdır.
Girit taşı özellikle yapısı sayesinde bileme işlerinde kullanılan bir taş olarak bilinmektedir.
Onu cam ya da mermer yüzeylerde kullanıyorsunuz
Cam ya da mermer yüzeylere uzun süre sürtünen bıçak çok çabuk körelir.
İlgili 26 soru bulundu
Mermer ya da cam yüzeylerde bıçakların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bu yüzeylerde kullanılan bıçaklar çok hızlı bir şekilde körelir. Günümüzde çok fazla tercih edilemese de cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız bıçaklarınızın kısa bir süre içerisinde köreldiğini görebilirsiniz.
35 ila 45 mikron aralığındaki orta kumlu taşlar iyi sayılabilecek bir talaş kaldırma oranına sahiptir ve hafif körelmiş kenarları aşındırır. İnce kumlardan önce ara bileme aşamasında kullanılır. 25 ila 35 mikron aralığındaki orta- ince kumlu taşlar çoğu bıçağın son aşaması için önerilen minimum kum seviyesidir.
Bileme işi büyük bir titizlik ve dikkatle yapılmalıdır. Bıçağın kenarında ince tel çapak oluşucak şekilde, dipten uca kadar hatasız olarak uygulanmalıdır. Bileme işini bitirmek için, kesici uçta oluşan bu ince tel/çapak kaldırılmadır. Bu bir bez çarkla, bir masat ya da bileme taşları ile yapılabilir.
Ağzı açılmış durumdaki bıçakları yeteri kadar keskinleştiriyor. Su tutuşu iyi fakat arada sprey ile ıslatmak gerekebilir.
Bileme taşları ile ilgili Türkçede bulabildiğim en ayrıntılı bilgi şurada var. Iskarpela ve rende bıçaklarına genelde 25 derecelik bir ağız açılır. Daha sonra sadece en uç kısımda 30 derecelik bir nihai bir eğim verilir. Ağzı açmak için 220 kum zımpara yeterli.
Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
Bıçak bileme, bıçakların keskinliğini korumak ve kesme performansını artırmak amacıyla gerçekleştirilen önemli bir işlemdir.
Genel olarak 62 HRC sertlikteki çelikten yapılma masatlar daha kullanışlı olabilmektedir. Masat Neden Yapılır? Masat neden yapılır sorusuna körlenmiş bıçakların iyi bir keskinlik performansı göstermesi için yapılmaktadır şeklinde kısaca cevap verebiliriz.
Girit taşı veya yağ taşı oluşumundaki belirli özelliklerden dolayı çok iyi bir bileyi taşı olmaktadır. Yapısında misroskopik boyutlardaki silika kristalleri sayesinde “fine grit” denilen yani en ince tanecikli bileyi taşlarına denk bir bileme sağlar...
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
Bu durumda doğal olarak sizin için en iyi bıçak çeliği paslanmaz çelikten üretilmiş bir bıçak olacaktır. Paslanmaz çelik bıçaklar iyi ağız tutar, fakat görece zor bilenir. Bu da arazide bilemeyi zorlaştıracaktır.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Fosforlu Taşlar: En yaygın karanlıkta parlayan taşlardır. Opal: Opal taşı, doğal ışığa maruz kaldığında enerji depolar ve karanlıkta hafifçe parlar. Akuamarin: Akuamarin taşı, mavi veya yeşil tonlarıyla parlayan bir taştır. Kalsit: Kalsit taşı, farklı renklerde ve formlarda parlayabilir.
Blender bıçağınızın keskinleştirilmesi için bir bileme taşı kullanabilirsiniz. Bileme taşı, bıçağın keskinleştirilmesi için en yaygın kullanılan araçtır. Bıçağın metal kısmının yüzeyini aşındırarak bıçağı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
En iyi bıçak seti paslanmaz çelikten yapılan ürünlerdir. Çelik bıçaklar hem duruş hem de performans bakımından oldukça kullanışlıdır. Bıçaklarınızın uzun ömürlü olması için kullanım önerilerine dikkat etmeniz ve bakımlarını aksatmamanız gerekir. Bıçaklarınızı doğru yüzeylerde kullanmanız gerekir.
Girit yağ bileme taşı ürünleri Girit adası'nda bulunan ocakların içerisinden çıkarılan bir taş türüdür.
Bıçak bileme sıklığında şeflerin uyguladığı genel kural, paslanmaz çelik şef bıçaklarının 2 ila 4 kullanım arasında bileniyor olmasıdır. Karbon temelli çelikten elde edilen bıçakların - yani aslında çoğumuzun evinde kullandığı bıçak türlerinin - senede bir kez bilenmesi yeterlidir.
%23 indirimle Bay Home Profesyonel Bıçak Bileyici 3 Açılı Elmas Seramik Tungsten Çelik El Bıçakları Bileme 29 TL'ye, %7 indirimle Zwilling V-Edge Bıçak Bileyici 8 cm 326050000 1.529 TL'ye, %19 indirimle Penguen 1588 Bıçak Bileme Aleti 79 TL'ye, %4 indirimle Victorinox 7.8013 20 cm Masat 557 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kullanma talimatı Taşı 5 dakika suda bekletin ve sonra sabit bir platforma koyun. Kaba taşlama, Bıçağı 10 - 30 ° 'lik bir açıyla tutun, taşın yüzeyindeki kenarı yumuşak basınçla ileri ve geri itin ve kenarın yeterince keskin olmasına bilemeye devam edin. Aleti keskinleştirdikten sonra, honlanması gerekir.
Bileme taşı ile çelik ve demir gibi ürünlerden oluşan keskin aletlerin daha da keskin olabilmesi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok çeşidi de bulunmaktadır. Taşın içerisinde bulunan minerallerin yoğunluğuna göre sınıflandırmak mümkündür. Bu sınıflandırılmaya grit denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri