Bebeklerin ağız temizliği kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez, daha önce kaynatılan ve soğutulan suyun içerisine batırılıp ağız içi temizliği için tercih edilebilir. Islatılmış bir bez ile, bebeğin yanak için ve dil üstü hafif bir şekilde silinebilir.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.
Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.
Pamukçuk tedavisinde en çok bilinen ve yaygın bir şekilde uygulanan bitkisel tedavi yöntemi karbonattır. İçme suyunu kaynatın, içine az bir miktar karbonat ekleyin. Daha sonra temiz bir bezi parmağınıza geçirin ve bu karışıma batırın. Ardından bu bezle ağız içini temizleyin.
Bebeklerin ağız temizliği kolaylıkla gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Temiz bir tülbent veya gazlı bez, önceden kaynatılıp soğutulmuş suya batırılarak ağız içi temizliği için kullanılabilir. Islatılmış bezle, bebeğinizin yanak içlerini ve dil üstünü hafifçe silebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Bebeklerde yaygın olarak görülen fakat genellikle çok ciddi olmayan, bebeğin ağız içini kaplayan beyaz ya da sarı düzensiz şekilde yama ya da yara olarak görülebilen bir tür maya enfeksiyonudur. Genellikle bebeklerin diş etlerinde, yanak iç kısımlarında, dilinde görülebilir.
Bebeklerde ağızda pamukçuk oluşumu, Candida Albicans adlı mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Dengeli bir bağışıklık sistemi parazit ve enfeksiyonlarla savaşarak bu hastalığın üstesinden gelebilir ancak zaman zaman bağışıklık sisteminin dengesi bozulur ve enfeksiyon yayılabilir.
Pamukçuk kendiliğinden geçer mi? Pamukçuk yatkınlık yaratan durum ortadan kalktığında kendiliğinden düzelebilir. Ağız hijyenin sağlanması, dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklığın güçlendirilmesi ya da ağza uygun olmayan protezin düzeltilmesi sonucu pamukçuk kendiliğinden geçebilmektedir.
Pamukçuk bazen emme sonrası oluşan süt kalıntısı ile karıştırılabilir. Ancak anlamak oldukça kolaydır: Beyaz tabaka sütten kaynaklanıyorsa temiz bir bezle silindiğinde kolayca ortadan kalkar ve doğal dil görüntüsü belirir. Ancak pamukçuk ise tabakayı kaldırmak daha zor olabilir.
Uygun şekilde planlanan tedavi ile pamukçuk hastalığı genellikle birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşir.
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Bebekler ağızda pamukçuk nedeniyle emme isteğini kaybedebilir. Emmede ve yutmada güçlük çeken bebeklerde iştahsızlık ve kilo kaybı yaşanır.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Pamukçuk olarak bilinen yaygın ve bazen ağrılı oral maya- mantar enfeksiyonu olabilir. Pamukçuk, bebeğin ağzının yanlarında, çatısında, diş etlerinde, dudaklarda ve dilde kremsi beyaz veya sarı lekeler oluşmasına neden olur. Aynı zamanda boğaz, bademcikler veya yemek borusuna yayılabilir.
Dil sararması genellikle kötü ağız hijyeninden veya ağız kuruluğundan kaynaklanır. Yiyecek ve bakteriler dilinizin papilla (dilinizin yüzeyini oluşturan küçük tomurcuklar) bölgesi üzerinde toplanabilir. Papillalarınız çoğalırsa, ağzınızdaki bakteriler papillalarınızın renginin değişmesine neden olabilir.
Bebeğinizin ağız kenarlarındaki çatlak cilt görüntüsü de ağızda pamukçuk belirtisi olabilir. Pişik. Mantar yutulup dışkı ile vücut dışına atıldığı için bebeğinizin poposunda pişik oluşmasına neden olabilir.
Günlük olarak bebeğinizin boynunun altını ve parmak aralarını ıslak pamuklu bir bezle silebilirsiniz. Bebeğinizin hassas cildinin kurumaması için alkali sabun içermeyen banyo köpüğü ve yumuşak formüllü bebek sabunları kullanın. Cildi için parfüm içeren bebek bakım ürünleri ve pudra kullanmayın.
Salya akması bebekte diş çıkarma belirtisidir. Salyaların akması ve baloncukların üflenmesi de yeni yürümeye başlayan çocuklarda fiziksel gelişimin bir işaretidir. Bebeğinizin salyası akıyor veya baloncuk çıkarıyorsa, bu onun yeni bir büyüme dönemine girdiğinin bir işaretidir.
Dil yapısı gereği bakterilere oldukça uygudur. Buna rağmen pek çok kişi dil temizliğini yapmaz ya da bu kadar önemli olduğunu bilmez. Temizlenmezse beraberinde ağız kokusu ve diğer diş hastalıklarını getirebilir, diş çürüklerine yol açabilir.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri