Bebekler tüm gelişim dönemleri boyunca sürekli olarak kilo almaya devam etmezler. Zaman zaman bebeğinizin kilosunda artışlar olabileceği gibi, kilonun sabit kaldığı veya çok az azalmaların olduğu durumlar oldukça normaldir. Her Bebeğin Gelişim Süreci Birbirinden Farklıdır!
Bazı bebeklerin iştahları zayıftır. Bu yüzden de kiloları da az olabilmektedir. Beslenme biçimlerine göre de bu durum tamamen değişebilmektedir. Eğer bebekler yemeklerini hızlı yiyorsa ve sütlerini hızlı içiyorsa bu durum iştah kaybına yol açabilir.
Yoğurt: Bebeklerin kilo almasını sağlayan bir diğer sağlıklı yiyecektir. Yoğurt, bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olan çok önemli bir besindir. Muz: Düşük kilolu bebekler için en sık önerilen besinlerden birisi de muzdur. Çünkü muz kalorisi yüksek ama oldukça sağlıklı bir meyvedir.
Anne sütüyle beslenen sağlıklı bir bebek, memeyi doğru kavrarsa ve sık sık emerse düzenli olarak kilo alır.
Bebeğiniz zayıf görünüyorsa, kırışmış, gevşek bir cilde sahipse ve buna rağmen yeterli süt alımına işaret eden iyi bir bebek bezi sayısına sahipse, bebeğinizin altında yavaş kilo alımına neden olan bir tıbbi durum olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
Bebeğiniz kilo alamıyorsa ilk akla gelen nedenlerden biri beslenme yetersizliği olabilir. Bebeğiniz yeterli beslenemiyorsa kilo alamayabilir. Eğer bebeğiniz anne sütü ile besleniyor ve kilo alamıyorsa anne sütü yeterli gelmiyor olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Anne sütüyle beslenen çocukların ilk 3-4 ayında ortalama kilo artışı yaklaşık 30 gr/gün'dür. 4. aydan sonra kilo artış hızı düşer ve 4-6 ay arasında günde 18 gram, 7-9 ayda günlük 12 gram ve 9-12 ayda günlük 9 gram norm olarak sayılır.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Fıstık ezmeli sandviç, peynirli sandviç, haşlanmış patates, ballı süt, taze sıkılmış meyve suyu, kurutulmuş meyve ve meyveli yoğurt gibi besinler zayıf çocuk için en ideal sağlıklı atıştırmalıklardan.
Bebeklerin kilo alması için ne yapmalı? Gece yatırmadan önce beslemek ve gece beslenmesini arttırmak kilo alımına yardımcı olur. Ek gıdalara başlandıysa; ceviz, hurma, yoğurt, avokadolu mamalar verebilirsiniz. Doktor önerisi ile iştah arttırıcı ilaç verebilirsiniz.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Eğer bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve olması gereken kilodaysa bu iyi beslendiği anlamına gelir. Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür.
Emzirme sırasında hızlı kilo vermeyi vadeden listelerden uzak durmaları, her gün 3 veya daha fazla süt ve süt ürünleri almaya çalışmaları, yumurta, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi A vitamini zengini besinleri sık sık yemeleri, Bol bol sıvı almaları, (toplam sıvı miktarı 3 litre olmalıdır.
Aynı zaman da kilo aldırmayan demir kaynağı olan yeşil mercimek, brokoli, roka ,ıspanaka, pazı, dereotu,çekirdekleriyle beraber yenilmesi gereken siyah üzüm, dut pestili, yuımurta ve yağsız kırmızı et tercih edilmelidir. Ayrıca günde 3 lt kadar su içmek de çok önemlidir. Anne sütünü arttıranlardan biride MALT ÖZÜDÜR .
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
1 Aylık Bebek Günde Kaç Gram Alır? Yeni doğan bebekler günlük yaklaşık 20-30 gram alır. Bebeğin 1. ayının sonunda minimum 500-600 gram almış olması beklenir. Aynı şekilde bebeklerde ilk 4 ay boyunca artması beklenen kilo her ay ortalama 500-600 gram'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri