PEKİ BEBEKLER NEDEN DÖNMEYEBİLİR? Bebeğin tahmini haftasına göre daha küçük olması, rahimde şekil bozuklukları varsa, amniyon sıvısı fazla ise, ikiz- üçüz gebelik varsa, daha önceki gebeliklere bağlı olarak rahim kasları gevşekse bebeğin pozisyonu yan ya da makat olabilir.
Çoğunlukla gebeliğin 31. haftasından itibaren normal doğum için en ideal pozisyon olan yüzü arkaya dönük ve baş aşağı pozisyona geçmeye başlarlar.35. haftadan itibaren bebeğin pozisyonunu değiştirme ihtimali azalır. Bazı durumlarda bebek doğum başlangıcında dahi dönebilir.
Doktor iki eliyle bebeğin vücudunu anne adayının karnından hissederek ve onu dışarıdan kavrayarak bebeği anne karnında çevirir. Bu manevra özellikle 2 ve daha fazla doğum yapmış olan anne adaylarında başarılı olabilir, zira karın cildi bu durumlarda daha gevşektir ve bebek dışarıdan daha rahat kavranabilir.
Bu bebeklerin ters durmalarındaki etken hamilelik yaşı, rahimde meydana gelen şekil bozuklukları, bebekten kaynaklanan anormal durumlar ve en çok sebep olarak da çoğul olan gebeliklerdir. Bundaki sebeplerden bazıları da; amniyon sıvısı dengesizliği konuşulabilir.
Cenin pozisyonunda bulunan bebek, gebeliğin ilerlediği her hafta duruş pozisyonunu doğuma göre ayarlamak için değiştirecektir. 31. haftadan itibaren de bebek baş aşağı dönerek olması gereken doğum pozisyonunu alır. Böylelikle doğumun gerçekleşeceği 37. ile 40. haftalar arasına kadar bu şekilde beklemeye başlar.
İlgili 15 soru bulundu
İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir. Bebek hareketleri, ilk hissedildiğinde, kelebek kanat çırpıyor gibi, bağırsak gazı rahatsız ediyormuş gibi ya da patlayan mısır gibi hafif hareketler olarak algılanacaktır.
Doğumun son haftalarında eğer bebek anne karnında ters bir duruş pozisyonu almışsa, özellikle kasıklarda hafif bir ağrı ve kramp yaşanabilir.
Gelin bu soruların yanıtını verelim. Bebek ters dönerse sezaryenle doğum yapılmalıdır. Bebeğin ters gelmesi durumunda normal doğum da yapılabilir ancak yüksek riskli ve zor olması sebebi ile pek tercih edilmemektedir.
Eskiden makat geliş izlenen bebekleri doğumdan önce baş aşağı çevirmek için "eksternal sefalik versiyon" denen yöntem uygulanırmış fakat günümüzde uygulanmamaktadır çünkü bebeğe zarar verme riski çok fazladır. Makat geliş olan gebelikler çeşitli kriterler göre normal yada vajinal yoldan doğurtulabilmektedirler.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Bebek doğum kanalına indikten sonra 2-4 hafta içinde doğum başlar. Sonraki doğumlarda bu süreç daha da kısalabilir.
Anne karnındaki bebek, genellikle 31. haftadan sonra baş aşağı pozisyon alır. 35. haftadan sonra bebek çok düşük ihtimalle pozisyon değiştirir. Doğum için uygun pozisyonu alan bebek 36. haftada doğum kanalına girer.
Aşağı İnme / Bebeğin Yerleşmesi
Gebeliğin artık 37. haftalarına gelindiğinde bebek, anne karnında aşağı doğru pozisyon almış ve doğum kanalına doğru yönelmiştir. Aşağı inme durumu yaşandığında annenin karnında belirgin bir değişikliği olur ve bebeğin aşağı doğru indiği dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir.
Son ana kadar bebek pozisyonunu kendiliğinden değiştirebileceği için, doğum öncesi tekrar kontrol edilir. Makat gelişli bir bebek, normal pozisyona dönebileceği gibi, normal doğum planlanan baş gelişli bir bebek de, doğum sancılarıyla, makat gelişe dönebilir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
PEKİ BEBEKLER NE ZAMAN DÖNER? Bebeklerin çoğu yer çekimin etkisiyle, içgüdüsel olarak vücuduna göre ağır olan başı yumuşayan rahim ağzına doğru döner. Çoğu bebek için bu 32. ve 36. haftalar arasındadır.
Çoğu hamilelikte 39 haftada bebek anne karnında doğum için son pozisyonunu almış olur. 39 haftalık bebeğin pozisyonu genellikle baş aşağı dönmüş şekildedir. Başı pelvise yerleşmiştir ve yüzü anne adayının omurgasına yani sırtına dönüktür. Bebeğin bu duruşu, normal doğumun gerçekleşmesi için en ideal pozisyondur.
Doğum zamanı gelmesine rağmen bebeğin başı aşağı dönmediğinde, yani ters durduğunda, özellikle ilk gebelikte genellikle sezaryen ile doğum kararı verilir. Bunun nedeni, bebeğin başının rahim içinde takılı kalma ihtimalidir.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılmalı sorusunun yanıtı anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Sezaryen önceden planlanabilir ya da acil olarak yapılması gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir.
37 haftalık bebek anne karnında doğum pozisyonunu artık almıştır. Bu haftaya gelmiş olan bebeklerin çok büyük kısmı başı aşağıda ve pelvisin içine yerleşik şekilde durur. Doğuma az bir süre kala bebeğiniz de rahmin alt kısmına doğru inmiş olabilir.
Vajinal makat doğumda genellikle sancıların kendiliğinden başlaması beklenir, aynen baş aşağı pozisyonda olduğu gibi. Doğumda normalden fazla sağlık çalışanı olabilir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri