Her anne adayında görülebilir ancak daha çok genç ve yaşı büyük hamilelerde ortaya çıkar. Ortalama gebelik süresi insanoğlunda son menstrüel periodun ilk gününden itibaren 280 gün yani 40 hafta olan normal gebelik süresinin 42 hafta ve üzerinde olması sürmatürite işaret eder.
Hesaplanan ve size söylenen muhtemel doğum tarihi 40. Haftaya denk gelen zamandır. Dolayısıyla bunun 3 hafta öncesi ve 2 hafta sonrası normal, zamanında bir doğum olarak kabul edilir. 37 hafta öncesinde olan doğumlar; erken doğum, 42 hafta sonrasında gerçekleşen doğumlar ise geç doğum, miat aşımı olarak adlandırılır.
40 haftayı geçen gebelikte endişelenmenize gerek yoktur. Tıp literatürüne göre, her şey yolunda olduğu sürece 42 hafta dolana kadar (9 ay 24 dün) bebeğin gelmesi beklenebilir. Böyle bir olasılıkta doktor bebeği daha sık takip etmeyi önerecektir. Bazı doktorlar 41 hafta dolana kadar doğumu beklerler.
Doğum sancıları henüz oluşmadıysa hekim, anne adayını muayene ettikten sonra 42. haftanın beklenmesine karar verebilir. 40 haftalık gebelik sancım yok gibi yakınmalar bu açıdan normal kabul edilir. 42. haftada da sancı olmaması durumunda doğum, suni sancı ile gerçekleştirilir.
Bebekler doğdukları gebelik haftasına göre 3 gruba ayrılmaktadır: Term bebek: 38 ile 42 gebelik haftası arasında doğan bebek, Preterm bebek: 38. gebelik haftasından (37 hafta + 6 gün) önce doğan bebek, Postterm bebek: 42 tamamlanmış gebelik haftasından geç doğan bebek olarak adlandırılır.
İlgili 25 soru bulundu
Gün aşımı gebelik, son adet tarihinden itibaren 42 haftanın dolmasıdır. Uzamış gebelik ise 41 hafta ile 42 hafta arasındaki gebelere denir. 2011 yılında gün aşımı gebelik oranı ABD de % 5,5 olarak bildirilmiştir. Gebelik yaşının doğru tayin edilmesi doğru teşhis ve yönetim planı için en önemli ayrıntıdır.
Ortalama olarak gebelik 40 haftalık bir süre olarak değerlendirilir. Ancak gebeliklerin sadece %5'inin hesaplandığı tarihte meydana geldiği unutulmamalıdır. 41. hafta, ortalama gebelik süresinin tamamlandığı ve doğumun her an gerçekleşebileceği bir haftadır.
Hamileliğin 40. haftası, 9 ay 10 günlük hamileliğe denk gelir. İnsanlarda ortalama hamilelik süresi olan 280 gün veya 9 ay 10 gün, 40. haftada son bulur. Birçok kişide hamileliğin yaklaşık olarak 40 hafta sürmesi beklenir.
Geç doğumların %90 oranında net bir nedeni yoktur. %10 ihtimalle ise plasentadaki enzim bozuklukları ve hormonal bazı durumlar, gün aşımı gebeliğin nedenleri olabilir. Bir önceki doğumunda geç doğum yaşamış annenin, bir sonraki doğumunda da bunu yaşaması gayet olası.
Yaklaşık olarak 40 hafta süren gebelik 9 ay 10 gündür.
Araştırma sonuçlarına göre zamanından geç doğan bebekler risk altında. 42 haftadan uzun süre anne karnında kalan bebeklerin hayatlarının ilerleyen safhalarında davranış bozukluğu gösterme olasılığının zamanında doğan bebeklerden fazla olduğu ortaya çıktı.
40 haftalık gebelik 9 aylık gebelik sürecinin sonunu oluşturur. 40. haftada anne karnındaki bebek hemen hemen doğacağı kilo- boyda olur ve yaklaşık bir karpuz büyüklüğündedir.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır. Ancak miktarını abartmayın.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Hormonlar da bebeklerin gece doğmasında büyük bir rol oynuyor. Uyku hormonu olarak bilinen melatonin, doğum başlamadan önceki kasılmaları arttırmakla da görevlidir. Melatonin hormonu ise vücudumuzda gece vakti salgılanır. Melatonine ek olarak oksitosin de salgılanmaya başladığında doğum da başlamış olur.
42 haftalık gebelik süreci 9 ayın tamamlandığı bir zaman dilimini kapsar. Bu dönem artık doğumun her an meydana gelebileceği bir dönemdir. Bazı bebeklerin ortalama doğum tarihinin daha ileri zamanlarına kadar anne karnında beklemesi normal kabul edilen bir durumdur.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
39 haftalık gebelikte sancı olmaması da normal bir durumdur. Çoğu anne adayı bu haftalarda sancısının olmamasını endişe verici bulsa da bu durumda endişelenmeye gerek yoktur.
Normal şartlarda gebelik 40 hafta sürer. 24 ila 37. haftalar arasında yapılan doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Gerçekleşen tüm erken doğumların yaklaşık %70'i, 34 ila 37. haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalarda gerçekleşen doğumlar ise geç erken doğum olarak tanımlanır.
39 haftalık gebelik, artık beklenen doğum tarihinize sadece bir hafta kaldığını gösterir. Tamamen gelişmiş ve dış dünyaya hazır hale gelmiş olan bebeğiniz bu hafta içinde de her an doğmak isteyebilir. bazen ise bebekler 1-2 hafta daha anne rahminde kalmak isteyebilir.
Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenli sancılar başlamışsa doğum yaklaşmış demektir. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir.
Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının vajinadan akması da doğumun başladığının göstergelerinden biridir. Bu sıvının gelmesi halk arasında 'suyun gelmesi' olarak tanımlanır. Su geldikten 24 saat içerisinde doğumun başlayacağı öngörülür ve doktora haber verilmelidir.
Suni sancı çoğunlukla, zamanı dolmuş gebelik durumlarında başvurulan bir yöntemdir. Bu süre, bazı doktorlar tarafından gebeliğin 40. haftası kabul edilirken bazı doktorlar tarafından ise gebeliğin 41-42. haftası olarak kabul edilebilir.
Hamilelik 41 haftaya kadar sürdüğünde, bebeğin doğumunun tetiklenmesi için müdahale edilmesi gerekebilir. Bu nedenle, genellikle hamilelik 41 hafta sürdüğünde bebeğin sağlığı için doğumun başlatılması önerilir. 41 haftalık bir gebelik, bebek ve anne açısından herhangi bir tehlike oluşturmaz.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri