KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Suyla karıştırılınca çok çabuk donar. Yapılarda ve kalıp çıkarma işlerinde kullanılır. Kalsiyum sülfat hemihidrat (CaSO4.1/2 H2O) bileşiğiolan ve ıslatılıp kurutulduğunda sertleşerek çabucak donan, beyaz renkli ince toz. Alçı, alçı taşı denilen kalsiyum sülfat dihidratın (CaSO4 .
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Genel olarak perdah veya perdah alçısı ismi de kullanılır. 70 gr su üzerine 100 gr oranında saten alçı ilave etmelisiniz. Uyguladıktan sonra kuruması için ortalama 5-6 saat beklemelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Kartonpiyer alçısı hızlı donan uygulandığı yapının özellikleri de oldukça önemlidir.
KARTEK harcına, karışımdan sonra su veya alçı eklemeyiniz. KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Duvar sıvaları kaba ve ince olmak üzere genellikle iki kat yapılacaktır. Birinci kat kaba sıva yapıldıktan sonra kaba yüzeyi, ince sıvanın iyice kaynaması için, mala ile sık sık çizilecektir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Alçı sertleştikten sonra kendisini gösterebilen bir malzeme olduğundan dolayı uygulanmasından hemen sonra hızlı bir şekilde kurutma cihazı ile kurutulmalı ve gerçekten de tamamen kurutulduğundan emin olunmalıdır.
Alçı kurutma makinesi ile yapılan kurutma işlemi alçılı bölgeye bu makinen tutulması ile gerçekleşmektedir. Alçı nem ya da suya karşı dayanıklı olmayan bir maddedir. Bu bakımdan ilk yapıldığında bir alçının hemen kısa sürede kurutularak sağlamlaştırılması gerekmektedir.
Alçı üzerine ilk duvar boyama uygulamasından sonra, ortamın havalandırmasına göre 4 ile 8 saat kurumasını beklemen gerekir. İki kat duvar boyama işlemi yeterli gelmediyse üçüncü defa boyama işlemini tekrarlayabilirsin.
Optimum sıcaklık 65 °C olarak belirtilmektedir. 75 °C aşılmamalıdır.
Alçı orta derecede suda çözünür (25 °C'de ~ 2.0-2.5 g / l) [7] ve diğer birçok tuzun aksine, retrograd çözünürlük sergiler, daha yüksek sıcaklıklarda daha az çözünür hale gelir.
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
Alçı sıva, suya dayanıklı bir yapı malzemesi değildir. Alçı, su ile temas ettiğinde hızlı bir şekilde yumuşar ve çözünmeye başlar. Bu nedenle, alçı sıva, özellikle ıslak hacimlerde veya suya maruz kalabilecek alanlarda kullanılmamalıdır.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz.
Çalışabilirliği artırmak veya kuruma aşamasını kontrol edebilmek için çimento harcına kireç veya alçı karıştırılabilir (Himsel 2008). Yapısal peyzaj uygulamalarında gri renkli portland çimentosunun kullanımı yanında beyaz çimento kullanımı da yaygındır.
30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Farklı malzemelerin birleşme hatlarında, çok büyük çatlak ve boşluklarda sıva filesi uygulanmalıdır. Boşluklar uygulama öncesinde doldurulmalıdır. Perlitli sıva alçısı kullanıma hazır haldedir, içerisine başka maddeler karıştırılmamalıdır. Minimum uygulama kalınlığı 0,5 cm olmalıdır.
SEPELEME SIVATEK, tekne içerisindeki suya sepelenmeye başlanır. Su/alçı oranı 6,5 lt suya 10 kg SIVATEK'tir. TÜKETİM MİKTARI Tüketim miktarı her 1 cm kalınlık için 8,5 kg/ m2'dir.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri