White noise sesleri anne karnındaki seslerle neredeyse aynı ses dalgalarına sahip olduğu için ilk aylarda bebeklerin bu seslerle uykuya daldıkları görülür. Bu açıdan anneler bebekleri uyutmak için bu seslerden yararlanmaktadır.
Daha genel bir ifadeyle, beyaz gürültünün bebeğin anne karnındayken tanık olduğu seslere benzer bir ses bütünlüğü olduğu söylenebilir. Çok sayıda farklı frekansta seslerden oluşan beyaz gürültü, bu özelliği sayesinde bebeğin sakinleşmesini ve rahat şekilde uyumasını sağlar.
Bu durumdaki bebeklerin çoğu ritmik seslerden hoşlanır. Bu sesler; elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi ve tıraş makinesi gibi uzun süreli aynı tonda ses çıkaran cihazlardır. Bunların yanın rüzgar sesi, dalga sesi, su damlaması, uğultu, yağmur sesi ve kalp sesi gibi ritmik sesler de rahatlamalarında etkilidir.
Beyaz gürültü, düz bir izgesel yoğunluktan oluşan rastgele sesler bütünüdür. Pek çok sesin üst üste gelmesinden oluşan bu gürültü, bebekleri yatıştırır. Bu sayede yenidoğanlar, derin ve kaliteli bir uykuya rahatlıkla dalabilir. Bunun yanı sıra beyaz gürültüden yetişkinler de faydalanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bebekler Beyaz Gürültü ile Uyuturken Nelere Dikkat Edilmelidir? Bebeklerin uyutulması için kullanılan beyaz gürültü sesinin düşük bir frekansta olması gerekir. Yüksek frekanslar, tekdüze olsa bile bebeğinizi korkutabilir ve onun işitme duyusunun zarar görmesine yol açabilir.
Pembe Gürültü Nedir? Pembe Gürültü, arka planda kalan sürekli bir sestir. İnsanların konuşması veya yanınızdan geçen arabaların sesi gibi dikkat dağıtıcı sesleri filtreleyerek bunların uykunuzu bölmesini engeller.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Kolik Bebek Nasıl Uyutulur? Kolik bebeği uyutmak için öncelikle rahatlaması sağlanır. Masaj, gezdirme, müzik dinletme, beşikte yavaşça sallamak gibi yöntemler denenerek bebek rahatlatılabilir.
Özellikle ilk altı aydan sonra ebeveynlerin, bebeklerine bu sesleri sürekli olarak dinletmek yerine, azaltmaya yönelik olarak ara ara dinletmesi gerekiyor. Ayrıca uyku düzeni oluşan bebeklerde, düzenin devamlılığını sağlamak açısından da olsa beyaz gürültü kullanımının devam ettirilmesi tavsiye edilmiyor.
Yüksek sesler: Bebeklerin gelişmiş bir duyma sistemleri yoktur, dolayısıyla da aniden yüksek bir sese maruz kaldıklarında korkar ve ağlamaya başlarlar. Araba alarmları, gök gürültüsü, ağır bir şeyin düşmesi gibi ani ve keskin sesler tepki göstermelerine neden olur.
Uyku sorunu yaşamayan bebekler için müzik dinlemeleri önerilir. Onları dinlendirecek müzikler tercih edilir. Klasik müzik dinleyerek uyuyan bir bebek, daha zinde kalkar ve enerjisi tükenmez. Uyku, hem bebeklerin ve çocukların gelişimi hem de yetişkinlerin sağlıklı bir hayat sürmeleri için oldukça önemlidir.
Bütün frekansları içinde bulunduran bu gürültüye beyaz gürültü denmektedir. Özellikle fön ve süpürge makinesi sesi gibi beyaz sesler bebekler için, anne karnında duyduğu sesler ile neredeyse aynı ses dalgalarına sahip olduğundan ilk aylarda bebeklerin bu seslerle uykuya daldığı görülür.
Bebek büyüdükçe uykusu düzene girmeye başlar. Bebeklerin yüzde 70'i, 3. aydan sonra düzenli bir şekilde uyumaya başlarken; 9. aydan sonra bu oran yüzde 90'a çıkar. Bebek 3 aylık olduktan sonra, uyku vakti gelince uykulu haldeyken yatağa ya da beşiğe bırakılabilir ve kendi kendine uykuya dalmaya alıştırılabilir.
Müzik endüstrisinde kullanılan bir gürültü sesidir. Mor gürültü ise kahverengi gürültünün tersine çevrilmiş uygulaması gibidir. Bu sesin güç yoğunluğu, sınırlı frekans aralığında oktav başına artan bir güç ile fazlalaşır. Mor gürültü, tinnitus yani kulak çınlaması tedavisinde kullanılan bir sestir.
Kendi çıkardığı sesleri dinlediği gibi başkalarının çıkardığı sesleri de dinlemeye başlar. Tek heceleri söyleyebilir. Memnuniyetini ve şikayetini anlaşılır bir şekilde ifade eder. Azarlandığını ya da sevildiğini anlar ve ona göre tepki verir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Beş-altı aylık bebek, büyüklerin yüzlerinden, azarlandığını ya da sevildiğini anlar. Bebek başka bir çocuğu gördüğünde ona doğru atılır, gülümser, bazen ondan çekinir.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Siyah gürültü tüm frekanslarda hakim enerji seviyesinin sıfır olduğu, zaman zaman ani yükselişler içeren gürültü türüdür; sessizlik olarak da tanımlanır.
Brownian Noise'un alametifarikası ise kulağımızın duyabildiği tüm frekansları tek hamlede duymamızı sağlaması. Zihni gevşeten sesin doğası ve kökeni, binlerce bitki florasını sınıflandıran İskoçyalı botanikçi Robert Brown'a uzanıyor.
Beyaz gürültü, birçok farklı frekans aralığındaki seslerin karışımından oluşan monoton bir sestir. Günümüzde beyaz gürültü, uykuyu iyileştirme, yenidoğanlarda prosedürel ağrıyı azaltma ayrıca rahatlık ve huzur sağlama amacıyla çeşitli tıbbi tedavilerde, ev ve hastane ortamında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri