Bazı bebekler, bir şişeyi tutmak ve kendi kendine içebilmek için gerekli olan ince motor becerilerine sahiptir ancak bu süreç çoğu bebek için en erken 6 aydır. Diğer azınlıktaki bebekler de en geç 10 aylıkken bu beceriye sahip olur.
Bebek, beşinci ayda da her acıktığında emzirilmeli ve eğer mama ile besleniyorsa 5 aylık bebeğin biberonla beslenmesi sağlanmalıdır. Bebeğiniz beşinci ayda ek gıdaya başlayabilir. Ancak hala temel besin anne sütü ve mama olmalıdır. Pek çok uzman bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ya da mama almasını önerir.
- Bebeğe ilk kez biberon verecekseniz, bebeği emzirme pozisyonuna getirmek onu biberonla tanıştırmanızda işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sayede, bebek hiçbir yabancılık duymadan biberonla beslenmeye başlayabilir. - Bebeğinizi kesinlikle biberondan beslenmesi için zorlamamalısınız.
Biberon Bırakma Zamanı
Bebeğinizin biberonu bırakması için, uzmanlar 1 yaş dönemini öneriyor. Bebekler biberonu, bardağa geçiş yaparak daha rahat bir şekilde bırakabilir. Katı gıdaların sıvılaştırılarak biberon ile verilmesi, bebeğin biberon alışkanlığını kuvvetlendirir.
Çoğu bebek yaklaşık 9 aylık olduğu zaman, motor becerileri bir bardaktan su içebilecek kadar gelişmiştir. Bu nedenle 9. Aydan itibaren alıştırmalara başlamanızı öneririz. İlk olarak içeceği şeyi yanlarından tutabileceği kulplu bir fincana doldurun ve çocuğunuza oradan içirmeyi deneyin.
İlgili 38 soru bulundu
Genellikle de 9 ile 18 aylık dönemlerde olan bebeklerde biberon kullanımın azaltılması ve bu tarz pipetli bardak alıştırmalarına yöneltilmesi gerekmektedir. Hatta bebek suluklarını, onlar henüz 6 aylıkken devreye sokmanız ve yavaş yavaş alıştırmanız, ilerleyen zamanlardaki geçiş evresini de kolaylaştırmış olacaktır.
Bebekler 6. aylarına kadar, sadece anne sütü sayesinde su ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler. “Neden bebeğe ilk 6 ay su verilmemeli?” sorusunun bir diğer cevabı ise anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller ile ilgilidir. İlk 6 ay bebeğinize vereceğiniz su, onun karnının doymasına neden olabilir.
Biberon içindeki anne sütü oda sıcaklığında en fazla 3 saat dayanabilir. 3 saat sonrasında süt ekşimeye başlayacaktır. 19 veya 26 derece aralarında biberon içindeki anne sütünü koruyup bebeğinize verebilirsiniz. Yine de her ihtimale karşı sütü bebeğinize vermeden tadına bakmanızda fayda olacaktır.
Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi artar ve beslenme sıklığı da buna paralel azalır.
Dünya sağlık örgütü bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini, altıncı aydan sonra tamamlayıcı ek besinlere başlanarak, emzirmenin iki yaşına kadar devam edilmesini ettirilmesini öneriyor. Bazen bebekler bir yaş civarında meme emmekten kendiliğinden vazgeçebilirler.
Anne sütünü, hiçbir şekilde bozmadan bebeğe ulaştıran ideal biberon seçimini, biberonun yapısı, hacmi, yapıldığı materyal ve biberon emziği belirlemektedir. Bebeğiniz için en uygun olan cam biberon ya da polipropilen biberonlardan birini seçerek gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Bebeklerde dil itme refleksi, emerken veya biberonla beslendiğinde besinleri yutmalarına yardımcı olmak için dillerini doğal olarak dışarı ittikleri anlamına gelir. Bu refleksler boğulmadan güvenli bir şekilde beslenmelerine yardımcı olur.
Bebekler farklı nedenlerle biberon emmeyebilir. Biberon başlığının doku ve hissini sevmemiş, sütün veya mamanın sıcaklığını veya tadını beğenmemiş olabilir. Ayrıca biberon verildiği sırasında negatif deneyimler yaşaması veya biberon verilirken pozisyonu beğenmemesi de biberonu reddetmesine neden olabilir.
Fakat ortalamalara bakacak olursak 5 aylık kız bebeklerin kilosu yaklaşık olarak 6,5 kilo ve boyları da 57 ile 70 cm aralığında değişmektedir. Erkek bebeklerin ise kiloları 7 kilo iken boyları ise 58 ile 70 cm aralığında değişiklik göstermektedir.
6 aylık bebek kilosu değerleri ise kız bebeklerde 5.4 kg ile 9.2 kg arasında, erkek bebekler için ise 5.5 kg ile 9.5 kg arasında olabilir. Bu değerler genetik faktörlere bağlı olarak değişebileceği için hekim değerlendirmesini referans almak daha doğru olacaktır.
Bebekler 7 ila 12 aylık dönemden itibaren ayaklarının üzerine basmaya başlar.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
5 aylık bebeğiniz yaklaşık 3 saatte bir acıkabilir, bu nedenle bebeğinizi 3'er saat aralıklarla besleyebilirsiniz. İlk 6 ay bebeğinizin gündüz beslenme sıklığını 1 saatin altında, 3 saatin üzerinde olmamasına özen göstermelisiniz.
5 aylık bebeklerin uyku düzeni nasıl olur? Gündüz uykusu 2-3 defadır ve gece uykusu 12 saate kadardır. Uyku aralıkları 1,5 -2 saat arasındadır. 5. aydan sonra bir uyku arkadaşı (oyuncak ayı gibi) edinebilirsiniz.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Buzluktan çıkan anne sütünü ılık su ile dolu bir kaseye poşetiyle ya sa saklama kabıyla koyup bekleyin. Buzdolabından çıkan anne sütünü de yine ılık su ile dolu bir kase içinde bekleterek ısıtabilirsiniz.
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
Sterilizatörde steril etmeye uygundur. İlk kullanımdan önce 5 dakika kaynar suda bekletilmesi önerilir. 9 ay ve üzeri için kullanıma uygundur.
Bebek ilk 5 ayda doğum kilosunun 2 katına, 1 yaşta ise 3 katına ulaşır. Yine boy ilk yıl % 50 oranında artış gösterir. 1-2 yaş arası büyüme daha yavaşlar ve 2-10 yaş arası sabit büyüme gösterir. Ergenlik döneminde yine bir büyüme atağı olur.
Kabız olduysa su tüketimini arttırmak gerekebilir. 1 yaşındaki bir bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 10 kilodur ve günlük su ihtiyacı 800 - 1000 ml'dir. Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri