Bebeğiniz ne kadar küçük olursa olsun kavga, çiftlerin birbirine sesini yükseltmesi gibi aile içerisinde yaşanan gergin anlardan etkilenir. Bu gerginlik ona da yansıdığında bazen durumla baş edebilmek için saç, kirpik ya da kaşlarını çeker. Bebek bu şekilde kendini rahatlatmaya ve gerginliği azaltmaya çalışır.
Bebeklerde saç çekme davranışı yaygın görülür. Çoğu zaman stres anlarında veya öfke nöbetleri sırasında ortaya çıkan bu davranış, kısa bir süre sonra ortadan kaybolur. Ancak bazı bebeklerde tüm önlemlere rağmen saç yolma davranışı devam edebilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde trikotillomaniye eşlik eden rahatsızlık anksiyete bozukluğudur. Tekrarlayan bir şekilde devam eden saç yolma davranışını kaygı, öfke ve stres gibi duygular tetikleyebilir. Özellikle bu stres veya kaygıyı bastırmak ya da gidermek amacıyla tekrarlayan saç yolma davranışı sergilenebilir.
Saç yolma hastalığı tedavisinde genel olarak bilişsel davranışçı terapileri içeren bir psikoterapi programı ile ilaç tedavisi uygulanır. Uygulanacak tedavi planı, hastalık semptomlarının şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bilişsel davranışçı terapi kapsamında davranış düzeltme terapisine başvurulur.
Trikotillomani adı nereden gelir? Fransız dermatolog Francois Hallopeau tarafından 1889'da saç koparma hastalığı belirlenmiş. Yunanca triko saç, tillo çekme, ve mani delilik, aşırı istek anlamına gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Saç yolma hastalığı veya kaş yolma hastalığı olarak da bilinen trikotillomani kişinin vücudunda bulunan saç, kaş, kirpik gibi tüylerini yolması ile karakterize olan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Saç koparma hastalığı genellikle ergenlik yıllarında ortaya çıkar. Hastalarda görülen ilk belirtiler saçları koparma şeklindedir ve hastalar bu davranışın anksiyete ve stres hissini azalttığını ifade eder. Trikotilomani başlangıcında hastalar saçlarını kopardığının farkında olmayabilir.
Trikotillomani tedavi edilmezse ne olur? Trikotillomani olarak bilinen saç koparma hastalığı, bireylerin istemsizce vücutlarında bulunan kılları koparma eğiliminde olduğu bir durumdur. Bu hastalığın tedavi edilmemesi, kalıcı kellik riskini artırabilir.
Trikotilomani Sonucu Kaybedilen Saçlar Tekrar Çıkar Mı? Tekrar eden saç yolma davranışı sebebiyle gelişen alopesilerin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu merak konusudur. Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Saç kökleri uzun süren bu obsesif eylem sebebiyle kalıcı olarak zarar görebilir.
Erken ergenlik döneminde, erkek ve kız çocukları eşit derecede etkilenir. Bebeklerde de saç çekme görülebilir, ancak bu genellikle hafiftir ve kendiliğinden geçer. Diğer bozukluklar. Trikotilomanisi olan kişilerde depresyon, anksiyete veya obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi psikolojik sorunlar olabilir.
Çocuklar herhangi bir zorluk yaşandığında sıkıntılarıyla baş edebilecek çözme becerilerine sahip değillerse, o sıkıntıya eşlik eden bir davranış olarak saç yolma davranışı ortaya çıkıyor. Çünkü saçı yolduktan sonra çocuk gerginliğinin azaldığını, rahatladığını hissediyor.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Baskıcı aile yapısından uzak durulmalıdır. Büyük tepkiler verilmemeli ılımlı yaklaşılmalıdır. Suçlayıcı ifadeler bireyi gergin hale getirir ve birey rahatlamak için yolma davranışı göstermeye devam eder. Eğer çocuğunuz trikotilomani belirtelerini gösteriyor ise ona öncelikle huzur dolu aile ortamı yaratmalısınız.
Saç koparma hastalığı olarak da bilinen problem genellikle 6. aydan sonra başlayıp 1 yaşına kadar kendiliğinden geçse de bazen 1,5- 2 yaşına kadar devam edebilir.
Bazı çocuklar uykuya dalmadan önce uyku nesneleri edinirler ve bazı çocuklar da bu uyku nesnesi olarak anne ya da babanın bedeninden bir parçayı uyku nesnesi olarak görürler. Annenin ya da babanın saçıyla oynamak eliyle oynamak böyle uykuya dalmak gibi.
Bebek, emerken öğrenir ve keşfeder. Koklayarak tanır, emerek sütü çeker, bazen (ilerleyen dönemlerde) anneye dokunur ve onunla göz teması kurar. İşte tüm bunlar, onun ilk öğrenme deneyimidir.
Masajın uyarıcı etkisi, saç foliküllerinin aktif kalmasını da sağlar. Saç derisi masajı, saç köklerini uyarmanın yanı sıra rahatlamanıza da yardımcı olabilir. Masaj sırasında salgılanan endorfinler, stresi azaltabilir ve ruhsal olarak rahatlamanızı sağlayabilir.
Saç ve kıl yeme hastalığı veya Rapunzel sendromu olarak da adlandırılan trikofaji; hastanın vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan kılları veya saçları koparıp tekrarlayan şekilde yemesi şeklinde kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır.
Bir kişinin trikotilomani rahatsızlığına sahip olduğunun tanısı bir psikiyatr tarafından konulmaktadır.
[1] "Çok üzülmek, üzüntüsünden dövünmek" anlamında kullanılan bir sözdür.
İnsanlar, çocuk ya da yetişkin olsun hiçbir neden yokken saç/kaş/kirpik yolma davranışları içine girmezler. Bu tür davranışlar kişinin farkında olmadığı altta yatan duygusal gerilimle ilişkilidirler. Kişi bu davranışları yaptığında bir nevi rahatlama yaşar. Bunlar kompulsif türden davranışlardır.
Durdurulamaz bir saç, kaş, kirpik veya diğer vücut kıllarını koparma arzusu ile giden bir hastalıktır. Bu arzu aşırı gerginlik yaratır ve kişi ancak yolma işleminden sonra rahatlar. Trikotillomani de denilen bu rahatsızlık bir dürtü kontrol bozukluğudur. Genellikle ergenlik döneminde görülür.
Saçın yapısını destekleyen bileşenlerin eksikliği durumunda saçlar yoğun bir şekilde koparak dökülebilir. D vitamini, demir, folik asit, çinko; özellikle de biotin ve vitamin b5 içerikleri vücuda yeteri kadar alınmazsa koparak saç dökülmesini tetikleyebilir.
Her bebek için farklı olsa da 6. aydan itibaren bebeklerin kalıcı saçlarının uzamaya başladığını söyleyebiliriz. Kalıcı saçları 3 ay kadar erken veya 18 ay kadar geç görmeye de başlayabilirsiniz.
Saç kayıplarını önlemek ve bebek saçlarını uzatmak için zeytinyağı, badem yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal içerikli bebek kozmetik ürünler ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu gibi doğal yağlardan faydalanarak bebeğinizin saç derisine masaj yapmanız kan dolaşımını hızlandırır, bu sayede yeni saç oluşumunu destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri