Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir.
Bir yıla kadar, birçok bebek "hayır" anlamında ya da farklı duygularını ifade etmek için başlarını sallar. Bazı bebekler başlarını iki yana sallamayı yatıştırıcı bulur. Bunu aşırı uyarıldıklarında, endişelendiklerinde veya uykuya dalmaya çalışırken yapabilirler.
Bebeğin sürekli olarak aç olması, altının ıslak kalması, sıkılması da nedenlerden bazılarıdır. Duygusal, fiziksel ve cinsel istismar, sarsılmış bebek sendromu gibi travma yaratan çocuk ihmali ve istismarı durumlarında da huzursuz bebek sendromu belirtileri ortaya çıkabilir.
Bebeklerin çoğu hayata başladığı ilk aylarda gaz sancısı yaşayabilir. Gaz sancısı yaşayan bebek ayaklarını karnına doğru çekerek ağlar.
Özellikle yaz aylarında eğer oda sıcaklığı yüksekse çok daha az sıcaklığa gereksinim duyarlar. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terliyorsa oda çok sıcak demektir. Lütfen bir uyku örtüsü üzerine koymayınız. Vücut sıcaklığının düzenlenmesi için bebeklerin başları kapatılmamalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor. Dolayısıyla bu durum beyne uyunması gerektiği mesajını iletiyor.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir.
Yenidoğan Bebekler Uykuda Neden İnler? Bebeğiniz uykusunda bazen inleme benzeri sesler çıkarabilir. Yenidoğanların sindirim ve solunum sistemleri tam anlamıyla gelişmiş olmadığı için yutkunurken ya da nefes alırken zorlanırlar. İnleme bu nedenle ortaya çıkabilir.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
Sarsılmış bebek sendromu (SBS); ebeveynin, bebeği kollarından ya da gövdesinden tutarak sertçe sarsmasıyla ortaya çıkar. Şüpheli öykü, subdural hemoraji, bilateral retinal hemoraji, kraniyal kemik ve/veya iskelet fraktürü, ekimozları olan hastalarda akla gelmelidir.
Bebeklerde beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve beyne birtakım zararlar verebilir. Bebeği şiddetli sallama eğilimi, beyinde küçük kanamalara, travmalara ya da epilepsi gibi hastalıklara sebep olabilir.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Agulama denilen bu dönemi tekrarlayan heceleme dönemi izler. “Ma Ma”, “Da Da”, “Ba Ba” gibi sesler yaşamın ilk yılında ortalama olarak 7-10 ay arasında sıkça duyulmaktadır. Bebekler büyüdükçe ellerini çırpmayı, güle güle anlamında ellerini sağlamayı da iletişim adına öğrenirler.
Bebekler Uykuda Neden Titrerler? Genel olarak bu durum bebek emerken ve uyurken olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bebeğin dışarıdan gelen uyarıcılara açık olmasıdır. Ne kadar uykuya dalmış gibi görünseler de aslında dışarıdaki seslere hala açık durumda olurlar.
Uluslararası sertifikalı emzirme danışmanı olan ABD'li Lisa Marasco, “Eğer bebek çok fazla cuk cuk sesi çıkartıyorsa bu iyi değil, bu bebeğin annesinin memesini iyi ememediğini gösteriyor.
Sarsılmış Bebek Sendromu Ne Zaman Belli Olur? Bebeğin uğradığı istismarın boyutuna bağlı olarak; Şiddetli sarsıntı sonucunda belirtiler anında kendini gösterebilir. Bazı bulgular için ise 1-2 gün beklemek yeterlidir; doktorlar bu süreçte gerekli testleri yapıyor olacaktır.
Bebeği elinize yüz üstü yatırdığınızda, elinizden aşağı doğru kayar. Gevşek bebeği kol altlarından tutarak havaya kaldırdığınızda başı öne düşer ve ellerinizden kayar. Tüm bunların yanı sıra, hipotonisi olan bebeklerde kuvvetsizlik, çiğneme, yutkunma ve solunumda güçlük gibi belirtiler de olabilmektedir.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri