Eğer bebeğiniz ıslığa benzer bir hırıltı çıkarıyorsa, büyük ihtimalle bebeğinizin burnundaki sıvı salgılar yüzündendir. Bu sebeple korkulacak bir durum yoktur.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Bebeğim Uykusunda Ses Çıkarıyor. Bebekler uykularında inleyebilir, mızırdanabilir, hırıldayabilir ya da homurdanabilir. Bu gibi sesler veya daha fazlası (bazı bebekler uykuda ağlayabilir) belli bir aşamaya kadar normal karşılanır. Yani geceleri bebeğinizin bu tür sesler çıkardığını duyarsanız endişe etmeyin.
Bronşları daraltan, bronş çapında azalmaya sebep olan her türlü hastalıkta bronş içinden geçen hava akımının ses oluşturması nedeni ile hırıltılı solunum meydana çıkar. Göğüste oluşan hırıltının en belirgin işareti nefes alıp verirken uğultu sesi çıkmasıdır. Bu özellikle de nefes verirken artar.
İlgili 25 soru bulundu
Wheezing. Dışarıdan kulakla bile ekspirasyon sırasında duyulabilen ıslık şeklinde seslerdir. Bronş ve bronşiyollerin daralmasıyla oluşurlar.
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
Solunum sıkıntısı kendini genellikle bebeğin nefes alış verişinin hızlı olmasıyla belli eder. Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
1-2-3 Aylık Bebek Gelişimi
Kucağınızda olmak, sesinizi duymak ona güven verir. Yüksek ve ani seslerde irkilir, kollarını geri doğru aniden açabilir. Yanağına dokunduğunuzda refleks olarak başını o tarafa çevirir ve emmek için arayıcı hareketler yapar. Avucunun içine parmağınızı koyduğunuzda kavrar.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Bebeklerde hırıltı, ortamın nem dengesini ayarlayarak ve bebeğinizin burnunu düzenli olarak aspiratörler ile temizleyerek en aza indirilebilir. Bebekler kolay nefes alabildikleri zaman hırıltı son bulur. Bu nedenle bebeğinizde göğüs hırıltısı bulunuyorsa bunun sebebi burnunun tıkalı olmasından kaynaklanabilir.
Burnun arka kısmında oluşan NSP, küçük belirtiler gösterebilir. Fakat burnun ön kısmında meydana gelen NSP özellikle ıslık sesine neden olabilir. Bu sebeple septum perforasyon onarımı için muayenenin dikkatli yapılması gerekir. NSP'nin büyüklüğü arttıkça, burun içinde laminer hava akımı bozulacaktır.
Grip ya da nezle gibi çeşitli sağlık sorunları bebeklerde hırıltı oluşmasına neden olabilir. Astım benzeri solunum yolu hastalıkları da bebeklerde hırıltı oluşmasına kaynaklık eder. Bebeğin yanında sigara içmek de bu problem ile karşılaşma olasılığını artmasını hızlandırarak rahatsızlığın ciddileşmesini sağlayabilir.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur. İsilik nedir? İsilik tipleri nelerdir?
Bebeğiniz sürekli ıkınıyorsa akla ilk gelen sebep sindirim sistemindeki bir problemdir. Bu problem gaz gibi oldukça basit bir sorun olabilir. Bebeklerde gaz oluşmasının sebepleri arasında gereğinden fazla beslenmek, yani fazlaca emmek öne çıkıyor.
Çok sık tekrarlayan ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, emme güçlüğü ile birlikte olan öksürük, nefes almada güçlük ya da farklılık bir hastalık belirtisidir. Bazı bebekler ilk aylarda çok sık hıçkırırlar. Bunun belli bir nedeni yoktur ve genellikle bebeği rahatsız etmez.
Ağlama krizleri sırasında zaman zaman sırtını yay gibi gerer. Kolik bebekler ağlarken ellerini yumruk yapar, kol ve bacaklarını savurur. Ağlarken, yüzü acı çekiyormuş gibi görünür ve kıpkırmızıdır. Karnı şiştir ve ağlama çoğunlukla kaka yaptıktan ya da gaz çıkarttıktan sonra sona erer.
Yeni doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ne zaman geçer? Tedavi süreci yaklaşık 1 hafta sürer. Bazı bebeklerde ise bu durum 10-15 günü bulabilir.
Yenidoğan Bebek Nasıl Nefes Alır? Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Bir bardak suyu ısıttıktan sonra ½ çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Kaynamasını bekleyip günde 1-2 kez için. Alternatif olarak 1 çay kaşığı zerdeçal tozuyla 2 çay kaşığı organik balı karıştırıp yiyin. Herhangi bir alternatif tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
- Bebekler için balgam söktürücü özel bitkiler kullanılabilir. - 18 aydan büyük bebekler için boğazları yumuşatabilmek amaçlı ılık su ve limon ile bal karışımı değerlendirilebilir. - Bol bol su içirmek önemli yöntemler arasındadır. - Çörek otunu kaynatmak suretiyle süzülen suyu bebeğe içirilebilir.
Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltının geçmesi adına en çok bilinen, uygulanan yöntem; tuzlu sudur. Bebeklerde yeterli mukoza sıvısı yeterli seviyede salgılanmadığından çok fazla kurur. Bebeklerde burun içerisinde basınç oluşturacak güdü olmadığından kuruluk, tuzlu suyla giderilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri