Hırlama ve Tıslama Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Mırlama veya gırlama
Mırlama, ya da bazı kesimlerde anıldığı üzere gırlama; gırtlak, diafram ve birçok çevre organın iş birliği ile çıkardığı bir ses. Georgia Üniveristesi öğretim üyelerinden Sharon Crowell-Davis'e göre mırlama çoğu zaman kedilerin mutlu olduklarında çıkardıkları bir ses olarak biliniyor.
Kediler genellikle çok mutlu oldukları zamanlarda hırlarlar. Özellikle sevildiklerini hissettiklerinde mutlu olduğu bu şekilde gösterir. Hırlamanın bir saldırı olarak düşünülmesi yanlış bir bilgidir. Kediler genellikle mutlu olduğunda veya bir sağlık sorunu yaşadığında hırlar.
Kediler, seslere çok duyarlı canlılardır. Çünkü duyum eşikleri insanlara göre çok yüksektir. Bu özellik onların en düşük frekanstaki sesleri bile duymalarını sağlar. Araba freni, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi fazla ses çıkaran aletlerden çok korkan kediler, ani seslere de aşırı tepki verirler.
Kedilerin ağlar gibi ses çıkarmalarının temel nedeni acıkmalarıdır. Yine aynı şekilde uzun bir süredir su içmeyen kediler de ağlar gibi ses çıkarabilir. Bu nedenle kedilerin mama ve su kapları sık sık kontrol edilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Soru sorar gibi. Ne getirdin bana der gibi… Bu tonlamanın aslı hoş geldin demek. Gel buyur, sev okşa, gelmene çok sevindim, allah başımın üstünden eksik etmesin anlamlarına geliyor.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Kediler Kalabalık Ortamdan ve Yüksek Seslerden Nefret Eder
Tıpkı bir çocuk gibi yüksek ses konusunda hassastırlar ve yanlarında sesli konuşulmasından olumsuz etkilenirler. Sadece bununla sınırlı kalmayarak fırtına, gök gürültüsü gibi doğal olaylara karşı da ses hassasiyetine sahiptirler.
Su: Birçok kedi ırkları, suyla temas etmekten asla hoşlanmaz. Su birikintileri, banyo yapma ya da yağmur gibi suyla ilişkili durumlar, kedilerde korku oluşturmaktadır. Arabalar: Kediler, hızlı hareket eden arabalardan ya da trafik gürültüsü onlarda korku yaratabilir.
Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz.
Diğer tüm canlılarda kısmi olarak kemikten oluşan ve kıkırdak da içeren hiyoid kemiği, evcil kediler ile bazı büyük kedi türlerinde tamamen kemiktendir ve bu kemik sayesinde kediler gırıldama sesini çıkarırlar.
Kedilerde kusma sebeplerinin başında gelen tüy yumağı, midenin zorlanması sebebiyle öğürme olarak başlar. Ancak bu durum sadece tüy yumağından kaynaklanmıyor, bir mide veya bağırsak problemini işaret ediyor olabilir. Uzun süreli öğürme durumlarında veteriner kontrolü gerekebilir.
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Kedilerin çıkarttığı mırlama sesi, insanlarda oluşan solunum güçlüğünü büyük ölçüde azaltmaktadır. Kan basıncını düşürerek, stresi yok eder. Tendon ve kas sakatlanmaları nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında, mırlama sesinin katkısı büyüktür .
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kediler nane kokusuna bayılırken limon, portakal, mandalina, turunç ve greyfurt gibi narenciye kokularından deyim yerindeyse nefret ederler. Hatta içeriğinde turunçgillerin kokularının esansı bulunan özel spreyler kedi uzaklaştırıcı olarak kullanılır.
Bir kedinin karnındaki ve kuyruğundaki kıl kökleri dokunmaya karşı çok hassastır. National Geographic uzmanları, bu nedenle, kedilerin karınlarını sevmenizi genellikle aşırı uyarıcı ve onları rahatsız edici olarak aktarıyor. Kediler içgüdüleriyle yaşarlar.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Sıkılmış bir kedi sık sık, yüksek sesle ve oldukça uzun bir süre miyavlayabilir. Bu onların dikkat çekme ve kendilerini eğlendirme yollarından biridir. İlgisizlik: Kediniz eskiden eğlenceli ve ilgi çekici bulduğu aktiviteler karşısında ilgisiz görünüyorsa, bu can sıkıntısının bir belirtisi olabilir.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri