Bebeğin göğsü el, çenesi ise parmaklarla kavranarak başı vücudundan daha aşağıda olacak şekilde öne doğru eğilir. Serbest elin ayasıyla bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hızlı ve kuvvetli şekilde 5 defaya kadar vurulur.
Bebeğin başı gergin ve gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur. İlkyardımcı 5 kez el bileğinin iç kısmı ile bebeğin sırtına kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurur. Diğer kolun üzerine bebeğin başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır.
Bunun için bebek, kucağa alınıp başı yükseltilir ya da gazını çıkarıyormuş gibi omuza yaslanır ve kendi çabasıyla yabancı cismi çıkarması beklenir. Bebeğin öksürme esnasında kusarak kustuğunu aspire etmemesine dikkat edilir. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığı ağız içinden kontrol edilir.
25) Bilinci açık bebekte hava yolunda tam tıkanıklık varsa ilkyardımda ne yapılmalıdır? 5 kez sırta vuru, 5 kez göğüs kemiğine bası uygulanır. Kalp masajı yapılır.
Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır. Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası; Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Tam Solunum Yolu Tıkanması
Kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. Kişi kendisine sorulan sorulara sıklıkla cevap veremez. Yardıma ihtiyacı olduğunu anlamanın yolu bu tipik görüntünün farkına varmaktır. Tam tıkanmada kişiye Heimlich Manevrası yapılmalıdır.
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30:2 olacak şekilde uygulanır. Bebeklerde de dakikada 100 bası uygulanır, Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Solunum yolunda kısmi veya tam olmak üzere iki tip tıkanma olabilir. Kısmi tıkanma yaşayan bebek öksürür ve nefes alabilir. Böyle bir durumda öksüren bebeğin sırtına vurmamak gerekir.
Bebeklerde solunum yolu tıkanması ve neden olan etkenler
Başta gıda ve oyuncak olmak üzere para, düğme, bilye gibi nesnelerin solunum yoluna kaçması, bebeklerde solunum yolu tıkanıklığının en önemli nedenleridir.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Bazen bebeğe sadece küvöz içinde oksijen verilmesi yeterken beslenemediği için serum takılarak günlerce oksijen verilmesi gereken durumlar da olabilir. Hatta kimi bebeklerin solunum cihazına bağlanması gerekebilir. Bu tedavi süreci normal bebeklerde yaklaşık bir hafta sürer, bazı bebeklerde ise 10-15 günü bulabilir.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Ilk 48 saat içinde dinlemekle intrauterin şantların kapanmasına bağlı olarak bazı üfürümler duyulabilir. Zamanında doğmuş bebekte 3. günden itibaren kalpte üfürüm duyulması doğumsal kalp hastalığının belirtisidir. Sağlıklı yenidoğanın solunum sayısı dakikada 40-60 arasındadır.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
15- Bebeğe 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 16- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 17- Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
BEBEKLERDE
Bebeğin göğüs kemiği 4 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Yutulan veya hava yoluna kaçırılan yabancı cismin, hava geçişinde azalmaya neden olması sonucu ortaya çıkan tabloya “kısmi tıkanma” denir. Kısmi tıkanmada az da olsa bir miktar hava geçişi vardır. Kısmi tıkanma durumunda kişi; Öksürür, konuşabilir.
Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. İki türlü tıkanma vardır: • Kısmi tıkanma: Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir. Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir.
Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür.
Baş ağrısı, ateş yüksekliği, kaslarda ağrı ve üşeme gibi belirtiler yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu olduğunun göstergesidir. Buna bağlı olarak ateş yüksekliği 3 gün görülebilir. Kusma, ishal, bulantı da görülebilecek diğer üst solunum yolu belirtileri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri