Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Soyağacı ile Yunanistan vatandaşlığı şartları Yunan anne- babaya veya Yunan büyükanne- büyükbabaya sahip olmaktır. Üç kuşaktan daha eski Yunan akrabalara sahip olmak Yunanistan vatandaşlığı için yeterli görülmemektedir.
Etnik kökeninin Yunan olduğunu kanıtlayan bireylere de, Yunanistan tarafından vatandaşlık hakkı veriliyor. Yunanistan'da doğmuş olmak. Yunanistan'a, minimum 300.000 Euro ile sermaye yatırım yapma yoluyla oturum izni almak. Yunanistan'dan 300 bin Euro değerinde ev satın alındığı zaman 5 yıllık oturum izni alınıyor.
Yunanistan'da oturma izni ile vatandaşlık, genellikle başvuranın Yunanistan'da yasal olarak en az 7 yıl boyunca yaşamasını gerektirir. Bu süre zarfında, başvuranın sürekli olarak Yunanistan'da yaşaması, yasal bir işte çalışması ve hiçbir suç kaydının olmaması gerekmektedir.
Yunanistan ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor. Dolayısıyla böyle bir durum hukuken mümkün değil. Nüfus mübadelesinden muaf tutulan İstanbul Rum'u ve Batı Trakya Türkleri arasında, eksik bilgi vererek veya çifte vatandaş olduğunu göstermeyerek iki ülke vatandaşlığı almış kişiler var.
İlgili 40 soru bulundu
Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
Türk vatandaşlarının Yunanistan'ı ziyaret etmek için bir vizeye gereksinimleri bulunmaktadır. Diplomatik, servis (Hususi/yeşil) veya hizmet (gri) pasaport sahiplerinin, Schengen bölgesinde 90 günden az süreli konaklamalar için vize almaları gerekmemektedir.
Yunanistan milliyet yasası jus sanguinis ilkesine dayanmaktadır. Yunan vatandaşlığı, kan bağıyla veya vatandaşlık yoluyla edinilebilir. Yunan yasaları çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Bir Yunan vatandaşı aynı zamanda Avrupa Birliği vatandaşıdır ve bu nedenle diğer AB vatandaşları ile aynı haklara sahiptir.
Oturma izni veren ülkeler arasından en kolay vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri araştırıldığında belli başlı üç seçenekle karşılaşılır. Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır.
Dolayısıyla, devlet şuan 1. kuşağa kadar başvuru hakkı tanımıştır. Bu kişiler Makedonya'da doğan kişinin 1. derece akrabaları yani ilk altsoyu yani çocuklarıdır. Dolayısıyla, 2. nesil olarak ifade edilen torunlar vatandaşlık işlemleri başlatamaz. Başka bir deyişle torunlar direk başvuru yapamazlar.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Türk vatandaşları Yunanistan'da kolayca ev sahibi olabilirler. Ülke, yabancıların ev satın alması konusunda herhangi bir kısıtlama uygulamamaktadır.
Eğer hayatta değilse alt soylarının artık vatandaş olma hakkı kalmamıştır. Çünkü Bulgaristan vatandaşlığı sadece tek bir kuşak üzerinden diğerine aktarılır.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Yunanistan pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 7. sıradadır. Yunanistan pasaportu sahipleri, 186 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 43 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Yunanistan pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Yunanistan sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 186 vizesiz ülke bulunur.
Yatırım Yoluyla Yunanistan Oturma İzni ve Vatandaşlığı
Eğer Yunanistan oturma izni almak istiyorsanız, ülkede 250.000 Euro'luk gayrimenkul yatırımı yapmanız gerekiyor. Bu rakam, Avrupa'da benzer programları sunan ülkelerle kıyaslandığında en düşük yatırım olarak öne çıkıyor.
Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftırlar. Schengen Anlaşması'na dayanan Yunan vize rejimi, havalimanlarında uçak değiştirecek, yani Yunanistan'dan transit geçecek olan umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımıza dahi vize zorunluluğu getirmektedir.
Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye giriş izni vermemektedirler.
Hesap Dökümü: Yunanistan vize başvurusu yapan kişinin aktif olarak kullandığı banka hesabının içerisinde en az 5000TL bakiyesi bulunması gerekmekte olup bu hesabın son 3 aylık hesap özeti çıktısı alınması gereklidir.
Eğer dedenin halihazırda çifte vatandaşlığı bulunuyorsa önce çocukları sonra torunları başvuruda bulunarak Bulgaristan vatandaşlığı alabilir. Dedenin bir alt soyu olan çocuğu vatandaşlık başvurusu yapmadan torununun Bulgaristan vatandaşlığı alması mümkün değildir.
Yukarıda da değinildiği gibi Bulgaristan 1 kuşak yakınlara vatandaşlık veriyor. İkinci ve diğer kuşaklar ise sadece soyunu öğrenebiliyor, vatandaşlık talebinde bulunamıyor.
1951 yılında göç eden Bulgaristan doğumlu ebeveyne sahip olan kişi, doğru prosedürleri uyguladığı takdirde Bulgaristan vatandaşı olma hakkını elde edilebilir. 1951 göçü sebebiyle Bulgaristan vatandaşlığı tanınan kişinin çocuğuna da ebeveyn üzerinden vatandaşlık hakkı tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri