Bebeklerde ve çene kilitlenmesi gibi durumlarda yetişkinlerde, yapay solunum ağızdan buruna hava verilerek yapılmalıdır. İlkyardımcı kendini korumak için yapay solunum sırasında ince bir tülbent, gazlı bez gibi araçlar kullanabilir.
Çene kilitlenmesi gibi durumlarda suni solunum, ağızdan buruna hava verilerek yapılır. Suni solunum ile oksijen akciğerlere gönderilir. Ancak bu oksijenin dolaşım ile tüm vücuda taşınması gerekir. Bu da kalp masajı ile mümkündür.
Holger-Nielsen (sırttan bastırma) metodu:
Ağzı ve burnu kapalı ise(ağzından ve burnundan kan geliyorsa) bu yöntem uygulanır. Göğüs ve omurga yaralanmalarında uygulanmaz.
Baş-geri çene yukarı pozisyonunu 45 derece olacak şekilde ver, 10 saniye boyunca BAK DİNLE HİSSET Soluk yoksa , Ağızı ve burnu kapsayacak şekilde 2 kurtarıcı soluk ver.. Bebeklerde kalp masajına 2 soluktan sonra başlanır unutma.. Soluk yine gelmemişse..
35) Yetişkinlerde yapay solunum için aşağıdakilerden hangisini yapmak gerekir? Hastanın akciğerlerine 400–600 ml hava gidecek kadar üflenmelidir. Her üfleme göğsü kaldıracak kadar ve 1 saniyeden uzun sürmelidir. Hava gitmiyorsa Baş-Çene pozisyonu düzeltilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Baş geri çene yukarı pozisyonunda iken yaralının ağzını içine alacak şekilde ağız yerleştirilir. Hastanın göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniye süren 2 nefes verilir. Havanın geriye çıkması için zaman verilir. Yaralıya 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır.
Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir. 10- Solunum yoksa ağız dolusu nefes alınır ve ağız bebeğin ağız ve burnunu içine alacak şekilde yerleştirilir.
Bebeğin boynunu ve göğsünü saran giysiler açılır. Bebeğin ağız içi gözle kontrol edilir. Hava yolu tıkanıklığına neden olan yabancı cisim var ise çıkartılır. Hava yolunu açmak için bir el bebeğin alnına, diğer elin iki parmağı çene kemiğine koyulup baş hafifçe yukarı geri itilerek eğilir.
Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
solunumu durmus, agzi burnu kanamalı yaralanmalarda tercih edilecek suni solunum yöntemidir. yüzüstü yatirilan yaraliya sırttan bastirma ile nefes verdirilir, dirseklerden kaldirma ile nefes aldirilir.
Suni teneffüs, genellikle acil tıbbi durumlar, boğulma olayları, solunum yetmezliği veya solunum durmasına yanıt olarak uygulanır. Bu işlem, bir kişinin veya hastanın vücuduna oksijen sağlamak ve karbondioksit atıklarını uzaklaştırmak için kullanılır.
Silvester metodu:Bu metodda hasta sırtüstü yatırılır, ilkyardımcı yaralının baş tarafına geçer, ellerinden tutup her iki yana ve yukarıya doğru açar, bu şekilde yaralı nefes almış olur, sonra yaralının ellerini bırakmadan göğsünden bastırır, bu şekilde yaralı nefes vermiş olur.
Temel Yaşam Desteği nedir? Yaşam kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
· Ağızdan Buruna Suni Solunum
Ağzı kanamalı kazazedelere uygulanır. Kazazede sırt üstü yere yatırılır, çene göğüsten uzaklaştırılır. Ağız kapatılarak burundan soluk verilir. Göğüs hareketleri gözlemlenir.
Bebeğin iki kol arasındayken sırtüstü pozisyona çevrilmesi
Sırtüstü pozisyonda ve başı aşağıda olacak şekilde kola yatırılan bebeğin başı, arkadan el ile desteklenir. Bebeğin yatırıldığı kol, bacağa yaslanarak destek alınır. Yabancı cisim çıkmış mı bakılır, görülüyorsa bir hamlede alınır.
Nefes alamama, acı çekerek elleri boyuna götürme, konuşamama ve morarma 'tam tıkanma' belirtileridir. Bu durumda 'Heimlich manevrası' yapılır. Kısmi tıkanmada ise öksürük olur.
Bebekler ve küçük çocuklar burun solunumu yaparlar ve burun küçüktür, vasküler yapılanma fazladır. Burun tıkanık olursa ağzını otomatik olarak açamaz.
Hemen yapay solunuma başlanır, Hasta akciğerine 400-600 ml hava gidecek şekilde ağızdan iki kez üflenir, Şah damarından nabız kontrolü yapılır. Dakikada 15-20 kez olacak şekilde yapay solunuma devam edilir.
5 kez el bileğinizin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurun. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakın.
15- Bebeğe 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 16- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 17- Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Ağızdan ağıza suni solunum yöntemi:
Alından bastıran elin baş ve işaret parmakları yaralının burnunu kapatır. İlkyardımcı derin bir nefes alarak yaralının ağzından üfler ve göğsün kabarmasını kontrol eder. İlkyardımcı isterse yaralının ağzına gazlı bez veya mendil koyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri