Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir. Ama bebekler uyurken genelde üzerlerini açarlar, sizin bebeğiniz de üzerinde birşey tutmuyorsa, uyurken yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir.
Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Bebeklerin bulundukları oda sıcaklığına göre özel olarak üretilen uyku tulumları onların gece uykusu sırasında üşümelerini engeller.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
İlgili 26 soru bulundu
Bebeklerin çorapla uyumasının faydaları
Ayaklar üşüdüğünde bu durum engelleniyor. Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor.
Bu durum sadece bebekler için değil yetişkinler için de geçerlidir. Bebeklerin dolaşım sistemleri doğduklarında tam gelişmediği için ellerinin ve ayaklarının soğuk olması doğal bir durumdur. Bebeğin üşüyüp üşümediğine ellerinden ayaklarından değil, ense, göğüs ve sırtından bakılmalıdır.
Uygun bir bebek uyku tulumu, başın üzerine çekilemez veya örtülemez. Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız.
Uyuturken çok kalın giydirilmemesi, üzerine polar gibi hafif ama sıcak tutan bir battaniye ya da hafif bir yorgan örtülmesi gerekiyor.
Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır.
Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır. Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir. Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır. Bebeğin yatak çarşafı pamuk ve gergin serilmiş olmalıdır.
Sorusunun cevabına bakacak olursak: Vücut sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte bebeğin üşüdüğünü ona dokunarak anlayabilirsiniz. Bebeklerin genel olarak vücut ısıları 36,5 ve 37,5 dereceleri arasında değişir. 36,5 altında bir sıcaklık görüyorsanız, bebeğiniz üşümüş olabilir.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
Oysa sıcak ortamlar, Ani Bebek Ölümü için çok daha tehlikelidir. O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Eğer altıncı aydan itibaren anne sütü ile birlikte bir de ek gıda ile besleniyorsa, 12. aydan itibaren de odasını ayırabilirsiniz. Fakat bebek odası ne zaman ayrılmalı sorusunda, yaş olarak bir üst sınır verilecek olunursa, uzmanların görüşüne göre bu 2 ila 3 yaşı geçmemesi şeklindedir.
Yenidoğanlarda uzun paçalı ve kollu çok sıkmayan ve nefes alan kumaştan üretilmiş uyku tulumları ideal olabilir. Buna ek olarak ince, kol ve bacakları örten tulumlar da uygundur. 3 aylık ve üzeri bebeklerde gece yatarken tek kat uzun veya kısa kollu zıbın üstüne ince bir pijama giydirilebilir.
Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor.
Bebeğin uyku ortamının 22- 23 derece civarında olması gerekiyor. 26-27 derecelere kadar bebeklerin oda ısılarını abartıldığını biliyoruz. Serin havayı solumak bebek solunum yolları için daha kolay.
Isıya oldukça duyarlı oldukları bu sürede elleri, burunları ve özellikle kafaları çok üşür. Vücut ısısının büyük bir kısmı baştan kaybedilir. Bu nedenle yaz aylarında da, tıpkı kış mevsiminde olduğu gibi bebeğinize şapka takmanız gerekir.
Örneğin 20 derece oda sıcaklığında 1.0 TOG seviyesinde bir uyku tulumu aldıysanız o halde tulumun içine atlet body + kalın pamuklu bir iç giyim tercih etmelisiniz.
Kış Kampı İçin Uyku Tulumu Seçimi
Derece gibi tulumda kullanılan yalıtım malzemesi de seni soğuktan koruyacak unsurlardan biri oluyor. Suya dayanıklı, sentetik ya da kaz tüyü materyal kullanılarak üretilen uyku tulumu modelleri kış kampı için en uygun modeller arasında yer alıyor.
Tog değeri oda ısısı ile uyumlu olan bebek tulumları tercih etmeniz deneme yanılma yoluna gitmeden doğru tulum tercihi yapmanızı sağlayacaktır. Örneğin; 24-27 derece oda sıcaklığında 0.2 Tog değeri olan bir tulum tercih edilirken, 18-20 derece sıcaklıkta 2.5 Tog değerinde bir tulum tercih edilmelidir.
Kışın yatarken bebekler için en uygun giysiler, pamuklu veya polar fleks pijamalar ve kalın bir çarşaf veya battaniye gibi ısıtıcı özelliği olan örtülerdir. Bebeğinizin vücut ısısını koruma ve soğuğa karşı koruma amacıyla, bebeğinizin yatarken vücudunun tamamını kaplayacak şekilde giydirin.
Ateşli çocuğa ne yapılmalıdır? Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
- Bebeklerin kan dolaşımı bu dönemde dengesiz olabilir. Bu sebepten dolayı el ve ayaklarının soğuk ya da sıcak olması doğal bir süreçtir. - Ortamın sıcaklığı bebeklerin el ve ayaklarının daha sıcak olmasına sebep olabilir. - Giydirilen kıyafetler nedenlerden biridir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri