Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.
Süt parası yardımının diğer ismi emzirme ödeneğidir. Süt parası ile emzirme desteği aynıdır. Anneye ya da eşine verilen emzirme ödeneği SGK'ya ya da Bağ-Kur'lu kişilere en az 4 ay prim ödenmesi halinde verilmektedir. Emzirme yardımı 2021 yılı için 232,00- TL olarak belirlenmiştir.
-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. -Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Emzirme ödeneği hizmet akdine tabi çalışan (4/a'lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına (4/b'li) çalışan sigortalının yararlanabildiği bir ödeme türü olup, kamu görevlisi olan sigortalılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup bu kişilere emzirme ödeneği ödenmez.
İlgili 15 soru bulundu
Yani isteğe bağlı kadın sigortalının doğum yapması halinde erkek sigortalının emzirme ödeneği şartlarını yerine getirmiş olması kaydıyla emzirme ödeneği verilecektir. Burada unutulmaması gerekilen husus, sigortalı erkeğin isteğe bağlı eşinin doğum yapması ile emzirme ödeneğini almasıdır.
Doğumun gerçekleştiği hastane tarafından emzirme ödeneği SGK raporu girilmesinden itibaren 1 ay içinde ödenek alınabilir.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın. Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” hizmetini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 1.440*106,75 = 206.035,2 TL. 3 çocuk için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 2.160*69,02 = 309.052,8 TL.
Yani asgari ücretli anneye, doğum iznindeyken devlet 6 bin 367 lira 57 kuruş ödeyecek. Bu ödenek rapor süresince yani 16 hafta bu da 112 gün ediyor elde edilen brüt ücretin üçte ikisi kadar oluyor.
Süt parası almak isteyen babanın eşinin çalışmıyor olması ve yeni doğum yapmış olması, İşten çıkan SGK'lı çalışanlar için, işten çıkış tarihinden itibaren 300 gün içerisinde bebeğin dünyaya gelmesi, İşten çıkan SGK'lı çalışanın doğumdan önceki 15 ay içerisinde 120 günlük priminin yatmış olması şartları aranmaktadır.
Çalışan annelerin yararlandığı süt izni ve parası, çalışmayan anneler için de geçerlidir. Süt parasından faydalanmak için babanın çalışıyor olması gerekmektedir.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan 'doğum parası (çocuk yardımı, süt parası)' sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 2023 yılı net asgari ücret 8 bin 500 oldu.
Alo 144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni doğum yapan annelere verilen bir destek olan emzirme ödeneği doğum sonrası devlet tarafından bir kez yapılan ödemedir.
Halk Süt yardımından faydalanmak isteyen aileler, portal.ibb.istanbul adresi üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyor. İnternetten başvuru yapamayanlar için ise ALO 153 hattından da başvuru yapmak mümkün.
Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.
Analık ödeneğini almak için başvuru şartı yoktur. Analık ödeneği, raporların sisteme girilmesi ve onaylanması ile birlikte SGK tarafından kendiliğinden ödenir. İlgili işlemler e-ödenek programı üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır.
Analık sigortasından yararlanmak için sigortalılığın devam etmesi, bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması, bu sürede çalışmaması ve 4/1-b kapsamında olanlar için prime ilişkin borcunun bulunmaması gerekmektedir.
Evet, doğum izni ücretli izinler kapsamında yer aldığı için maaşın belli bir kısmı devlet tarafından ödenir. Doğum izninde 16 hafta boyunca çalışan maaşını veya geçici iş göremezlik ödeneğini almaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri