Ilık kompres yapıp bir çarşafa sarıp banyo yaptırmak çocuğun ateşini daha kolay düşürür. Ateş düşürücü vermek, aşırı giydirmemek, ortam ısısını düşürmek ve bol sıvı vermek ateşi düşürmede yapılacaklardır.
Yüksek ateş bir enfeksiyonun sonucudur. Basit önlemlerle ateş evde kontrol altına alınabilir. Ateş düşürmek için ilaç dışında uygulayacağım tek yöntem ılık duştur. Diğer yöntemler ateşte çok daha hızlı ve reaktif bir yükselmeye sebep olur.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın. Bulunduğu odayı serin tutun (21-22 °C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun. Yaygın olarak ateş düşürücüler verilir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Çocuğunuzun ateşini sık periyotlar ile ölçün. 38.5 derecenin altında ise kıyafetlerini çıkararak bol ve ince bir pijama giydirin. Çorap, fanila gibi kıyafetlerini de çıkarın.
Bebeklerin vücutları henüz tam olarak gelişmediği için yüksek ateş onların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ateşli bebeklerde halsizlik, iştahsızlık, uyku bozukluğu gibi belirtiler sık görülür. Bu nedenle bebeğinizde 39 derece veya daha yüksek bir ateş görürseniz hemen doktorunuza başvurmanız önerilir.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız. İçine aspirin ezilmiş soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına baskı uygulamayın.
38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda bebeğin vücut sıcaklığı 38,5 derece olduğunda menenjit başta olmak üzere birçok hastalık riski göz önünde alınarak doktora gidilmelidir.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
1) Islak Çorap Giyin
Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir. Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatın.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
* Lenf dolaşımının yoğun olduğu koltuk altı, kasıklar ve alın bölgelerine ıslak pamuk/ıslak havlu uygulamak ateşin kısa sürede düşmesini sağlayacaktır. * Ilık su ile duş ateşin düşürülmesinde etkili olacaktır.
Ilık duş alma
Ateş düşürmek için uygulanan en yaygın yöntemlerden biri olan ılık duş, evde yüksek ateşi düşürme konusunda en doğal yollardan biri. Bu uygulamayı yaparken en dikkat etmeniz gereken ise duş alacağınız suyun sıcaklığı. Suyun çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına özen göstermelisiniz.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Değer 37.3'ün üzerindeyse ateş olduğu kabul edilir. Yenidoğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi; kulaktan ölçümdür.
Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
VİCKS MEDİNAİT, soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlarda görülen kırıklık, baş ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrıları, ateş, burun akması, aksırma ve tahrişe bağlı öksürük gibi şikayetlerin hafifletilmesini sağlar.
Hafif Kıyafetler Giydirin: Bebeğinizin ateşliyken üşüdüğünü düşünüyor olabilirsiniz, fakat kesinlikle onu kat kat giydirip battaniyelere sarmamalısınız. Bebeğiniz ateşliyken hafif kıyafetler giydirmelisiniz. Hatta odanın sıcaklığının dahi ideal oda sıcaklığından, yani yaklaşık 22 dereceden yüksek olmaması gerekir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Islak bez uygulaması sırasında kullanılacak su ılık olmalıdır. Ilık su ile ıslatılmış pamuk veya temiz bez parçaları ile alın bölgesi, boynun iki yanı, kasıklar, dirseklerin iç yüzleri ve koltuk altları silinerek bu işleme vücut ısısı normale dönene kadar devam edilir.
Bazen ateşi olan çocuklar normalden daha hızlı nefes alır ve daha hızlı bir kalp atış hızına sahip olabilir. Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa, normalden daha hızlı nefes alıyorsa doktora başvurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri