Çığ, büyük miktarda kar kütlesinin dağdan aşağı kaymasıdır. Aşırı kar yağışlarında taze karın alttaki kar tabakasıyla iyi kaynaşmaması , yüksek ses, rüzgar, insan veya hayvanların oynak kar tabakasını harekete geçirmesi gibi sebeplerden meydana gelir.
ÇIĞ NEDİR? Genellikle dağlık, engebeli ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tutulan kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle başlayan ilk hareketi ile vadi tabanına doğru hızla kayması sonucu çığ oluşur.
Çığa maruz kalırsanız;
Ağzınızı sıkıca kapatın; kafanız kar altında kaldığı anda mümkünse uzun süre nefesinizi tutmaya çalışın. Akışa kapılırsanız bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yapıştırarak oturma pozisyonu alın. Mümkünse çığ durmadan kısa süre önce bacaklarınızla yeri sertçe iterek kalkmaya çalışın.
Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi en sık çığ görülen yerlerden birisidir. Karadeniz bölgesinde görülen yerler Küre ve Rize Dağları olmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde ise Tecer, Otluk Beli, Munzur, Karagöl, Palandöken, Kargapazarı, Aras Güneyi, Muş Güneyi, Van Doğusu ve Hakkari Dağlarıdır.
Genellikle bitki örtüsünün hakim olmadığı eğimli, engebeli ve dağlık bölgelerde, vadilerin yamaçlarında tabaka şeklinde biriken kar kütlelerinin dış ya da iç kuvvetlerin etkisi sebebi ile yamaçlardan aşağıya doğru hızlı bir şekilde kaymasına çığ düşmesi adı verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çiy olayı çoğunlukla bahar mevsiminde görülmektedir. Ancak bazen yaz mevsiminde çiy düşmesi yaşanmaktadır. Çiy olayı genellikle sabah saatlerinde meydana gelmektedir. Bulutsuz gecelerde havadaki ısıda birtakım değişimler olmaktadır.
Türkiye‟de çığ olaylarının yoğunlaştığı alanlar Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Ortalama yükseltisi 2000 metrenin üzerinde olan Doğu Anadolu bölgesi, Türkiye‟de çığ afeti açısından en riskli bölgeyi oluşturmaktadır. Özellikle Güneydoğu Toros dağlarında çığ riski daha yüksektir.
Çığlar dağlık bölgelerdeki kırsal yaşamı, yerleşim alanlarını tehdit etmekte, ulaşım ve iletişimi engellemekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca, yağışın büyük bölümünü kar olarak alan havzalarda ilkbaharda ani hava ısınması ile birlikte sel-taşkın ve erozyon tehlikesi ortaya çıkmaktadır.
Çığ durmadan önce mutlaka bir elinizi yüzün önünde (ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde), diğer elinizi de başınızın üzerinde (yüzeye doğru uzatarak) tutun ve kar altında kaldığınız zaman boyunca hayati önem taşıyacak olan nefes boşluğunu genişletin.
İnsan etkisine gelecek olursak; → Erimeye yatkın ıslak kar üzerinde veya eski karın üstüne yeni bir kar yağdıktan sonra kayak yaparsak, → Sesin yankı yapması sonucu titreşimler ile çığ oluşması insan etkili nedenlerdir.
Kar tabakasının hareketi esnasında çığ, tabakanın bloklarını akma hattı boyunca kırar ve ufalar. Bu çığların ortalama hızları 20-50 km/sn arasında değişir.
Çiğ, havadaki su buharının daha soğuk nesneler üzerinde yoğunlaşmasıdır. Kırağı, havadaki su buharının 0 °C altındaki sıcaklıklarda sıvı hale geçmeden buza dönüşüp yeryüzünde çok soğuk yüzeyde birikmesiyle oluşur. Çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir.
Doğrulanmış Cevap. ✧Dünyada ki çığ bölgeleri nerelerdedir? Hakkari Dağlarıdır.
Potansiyel Çığ Kuvveti: Kar örtüsünün içindeki çeşitli etkenlere bağlı olarak artan , azalan veya çığın meydana gelmesini sağlayan kuvvettir. Rüzgaraltı: Rüzgârın esiş istikametinin karşısında olan bölgedir.
Yükselti ile artan rüzgâr hızı ile birlikte rüzgâr yönündeki yamaçlarda daha fazla bir kar birikmesi gözlenmektedir . Yükseklikle beraber düşen sıcaklık sonucu yüksek rakımlı araziler daha fazla kar yağışı almaktadır . 30º - 40º arası çığ oluşumunun en yüksek olduğu eğim dereceleridir.
Ağrı ili iklim özellikleri nedeniyle çığ olaylarının fazla görüldüğü illerden biridir.
Depremler, sel ve taşkınlar, heyelanlar, çığ, kuraklık ve diğerleri insan yaşamını olumsuz etkilemektedir.
Tsunami, deniz ve okyanuslarda meydana gelen deprem sonucu oluşarak tehlike yaratan yıkıcı bir doğal afettir.
Eğim nedeni ile meydana gelen çığ tehlikesinin önlenmesi adına perdeleme veya ağaçlandırma yöntemleri uygulanmaktadır. Kar kütlesinin önüne setler çekilerek bu kütlenin hız kazanarak akması önlenmektedir. Her iki önlem de eğimde biriken kar tabakasının akmasının önlenmesini amaçlamaktadır.
1. Çığ gerçekleşirken kar birikintisi, önüne çıkan ne varsa sürükleyerek can ve mal kaybına neden olabilir. 2. Çığ, yolların kapanmasına ve ulaşımda aksamalara yol açabilir. 3. Rüzgar, şiddetli bir ses veya patlama çığa sebep olan etkenlerdendir. insanlara zarar verir ölümcül kazalar meydana getirir.
Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır.
Çığ,Konya,Ankara,Mersin,Karaman,İstanbul,Edirne,Çanakkale,Sivas,Antalya,Burdur,Şanlıurfa,Diyarbakır,Batman,Adıyaman,Mardin gibi illerimizde çığ yok denilecek kadar çok az görülür.
KONYA'nın Seydişehir İlçesi'ne bağlı Madenli Köyü'nde oturan 63 yaşındaki Ali Güler ile arkadaşı 53 yaşındaki Hilmi Şengül, av için gittikleri Giden Gelmez Dağları'nda üzerlerine çığ düştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri