Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Zamanla, bu uygulama gece uykusu için de yapılabilir. Bebeklerin uyku döngüsü başlangıçta kısa parçalar halindedir. 6. ayın sonunda yavaş yavaş yetişkin tip uyku düzenine benzemeye başlar. Gece boyunca bölünmeden uyuyabilme kapasitesine ise, 1 yaşın sonunda ulaşırlar.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
İlgili 33 soru bulundu
Bebeklerin gündüz vakitlerinde beslenmesi, gece vakitlerinde gaz oluşumuna neden olur. Çoğu bebek metabolizmaları nedeniyle bu gazı çıkaramaz ve gece vakitlerinde sıklıkla uyanırlar. Bunun yanında, ek gıdaya geçiş döneminde de gece uyanması sıklıklı görülür.
Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir. Üstelik bu dönemlerde, bebeğinizi gece beslemek amacıyla uyandırmak zorunda kalmazsınız.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Eğer bebeğinizin gün içerisinde yaptığı fazla uykular, gece uykularından çalmaya başladıysa, bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğinizin son gündüz uyku saati geç olursa, bu akşam uykusuna yatışı etkileyebilir, böyle bir durumda bebeğinizi yine son gündüz uykusundan uyandırmanız gerekebilir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Bazı bebekler 4 aylıkken uyku eğitimi almaya hazırdır ancak bazıları için bu süre 7 aylık oldukları döneme denk gelebilir.
K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
Hastalık döneminde olduğu gibi sadece kucağınızda olmak ve hiçbir oyuncakla oynamak istemez ve ağırı ona bir şey yaptırmaz genellikle azı dişleri dediğimiz dişlerde bu durumla karşılaşırız. Bu noktada bebeğinizin gece uyanması ve ağrıdan tekrar uykuya geri dönememesi normaldir.
Hazırladığınız gece mamasını bebeğinize uyumadan en az 1-1,5 saat önce verin. Böylelikle yediklerinin hazmı daha kolay olacak, bebeğiniz uykuya giderken sindirimle uğraşmayacağı için uykuya daha kolay geçiş yapacaktır.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Genel olarak, çoğu uyku eğitimi stratejisinin uygulanması yaklaşık bir hafta sürer, ancak bazen yönteminize ve tutarlılığınıza bağlı olarak daha uzun sürebilir.
Göğsünüze masaj yapın: Bebeğiniz emerken memenize masaj uygulamanız süt akışını artırır bu bebeğin uyanık kalmasını sağlayabilir. Meme değiştirin: Bir memeyi emdikten sonra eğer bebeğiniz uykuya dalmaya başladı ise diğer memeye geçiş yapın bu onun uyanmasına ve daha aktif kalmasını sağlayacaktır.
Bebeklerin sağlıklı gelişimleri için kesintisiz gece uykusu en az beslenme kadar önemlidir. Çünkü bebekler gerçekten de uyuyarak büyürler. Uyku sırasında, özellikle karanlıkta melatonin hormonu salgılanır.
Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır. Çocukta düzenli uyku, düzenli beslenmeyle doğrudan ilişkilidir.
Büyüme hormonu, gecenin ilk yarısında, 01:00-03:00 saatleri arasında yoğun olarak salgılanır.
Bebeği Yan Yatırma Şekli
Bu yatış şekli en sağlıklı ve güvenilir uyku pozisyonudur. İlk zamanlarda bebeğiniz yan yatma konusunda zorlanabilir. Böyle durumlarda sırtına yumuşak bir yastık ya da havlu ile destek yapabilirsiniz. Hazır bebek yan yatırma yastıklarını da bebeğinizi sabitlemek için kullanabilirsiniz.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun. Yaptığınız bu rutin zamanla bebeğinizin şartlanmasına yardımcı olacak banyo, masaj vs. ile artık uyku vaktinin geldiğini anlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri