Becayiş, aynı sınıftaki memurların, karşılıklı yer değiştirmesi yoluyla atanmalarıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre bu isteğin yerine getirilebilmesi, atamaya yetkisi olan amirlerin atama talebini uygun bulmasına bağlıdır. Becayiş yapmanın, kurumlara özel şartları da bulunabilir.
TDK sözlüğünde becayiş yer değiştirme demektir. Bu kavram karşılıklı yer değiştirmeyi ifade eder. Genellikle yeni atanan memurlar, bu terim ile karşı karşıya kalabilirler. Kamu sektöründe bu terim, iki memurun karşılıklı olarak yer değiştirmesini ifade eder.
Sözleşmeli personelin becayiş hakkı
Bu maddeye göre; kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 73. Maddesinde becayiş, "Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
Bu işlemler kurumlara ve kişilerin çalıştığı unvana göre değişiklik gösterebilir. Tabi genel olarak bu süreç dilekçe verildikten sonra 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu sürenin şehre, kuruma ve buna benzer unsurlara göre değişiklik göstermesi mümkündür. Becayiş yapmak genellikle isteğe bağlıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kurumların özel mevzuatında becayişle ilgili bir kısıtlama söz konusu değilse, yılın her ayında becayiş yapılabilir. Ancak, bir yılda birden fazla becayişe sıcak bakılmadığını da söylemeliyiz. Özel düzenlemeler dışında genel olarak 657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem öngörülmemiştir.
Buna göre, becayişte dönem şartı kalktı. Daha önce her yıl Ekim ayı içinde kabul edilen karşılıklı yer değiştirme (becayiş) başvuruları, artık yıl içinde herhangi bir dönemde yapılabilecek.
Kiralardaki fahiş artış ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler nedeniyle geçim sıkıntısına düşen memur, “becayiş” yoluyla büyük şehirlerden Anadolu kentlerine tayin olmak için “hava parası” ödüyor.
Sağlık Bakanlığı'nın 4/B'li sözleşmeli personelin yeniden hizmete alınması ve kurum içi yer değişikliğine dair yönergede değişiklik yapılmasına dair yönerge yayınlandı. Yönerge değişikliği kapsamında sözleşmeli personelin becayiş yoluyla kurum içi yer değişikliği talepleri için istenen dönem şartı kaldırıldı.
memur olup, karşılıklı yer değiştirme (becayiş) suretiyle naklen ataması yapılanlara harcırah ödenir.
Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır. "hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, becayiş aynı kurumdaki aynı sınıfta çalışan personel arasında yapılabilmektedir. Dolayısıyla üniversiteler arasında becayiş mümkün değildir.
Kanuna göre becayiş için asil memur olma şartı yoktur. Dolayısıyla asaleti tasdik olmamış aday bir memurun da diğer şartları taşıması şartıyla becayiş yapabilmesi mümkündür.
Bu kelime günümüzde memurların karşılıklı olarak yer değiştirmesi manasında kullanılır. Osmanlıca kaleme alınmış birçok kitapta ve risalede bu sözcüğün içinde yer alan birçok tamlamaya yer verilir.
Bu şarttan dolayı 4/B'linin ikinci bir becayiş tayini isteyebilmesi için en az 1 yıl görev yapması gerekeceğinden üçlü becayiş bir anda mümkün değildir.
Yurdunu Değiştirmek İsteyen Bir Arkadaşınız İle Bulunduğunuz Şehirdeki Gençlik Ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğünde Birlikte Gidilerek Dilekçe Verilerek Yurt Değiştirme İşlemi Yapılabilir. Becayiş Yapmak İsteyen 2 Kişinin de Ayrı Ayrı Dilekçe Vermesi Gereklidir.
✓ Hak sahiplerine aynı konut tipleri içinde olmak üzere becayiş (karşılıklı konut değiştirme) yapma hakkı verilmiştir. Her iki asil hak sahibi de, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi ve Müzakere Tutanağı imzalama aşamasında Bankada becayiş yapmak istediklerine ilişkin dilekçeyi imzalayacaktır.
Kontenjan nedeniyle yer değiştiremeyen kadrolu öğretmenler, becayiş ile yer değiştirebilirler. Öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. maddesindeki; “Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
Rayiç bedel, bir malın alışa ya da satışa konu olduğu zaman dilimindeki güncel satış veya sürüm bedelidir. Malın değerinin altında satılmasını engellemek ve pazarın dengesini korumak gibi oldukça önemli bir işlevi vardır.
657 sayılı kanunun 73 ve 74 maddesinde belirlenmiş, aynı kurumun farklı birimlerine bağlı, görev olarak denk olmak şartı ile iki (sözleşmeli 4b) personelin yer değiştirme işlemidir. becayiş sözleşmeli memurlar arasında yapılmaktadır.
Resmi Gazetenin 14.09.2004 tarihli nüshasında yapılan değişiliğie göre artık sadece uzman doktor, doktor, diş tabbibi ve eczacılar değiş, Sağlık Bakanlığına sınavla atanan diğer tüm personelde ilk atamalarda becayiş isteyebilecektir.
Becaiş diye ayrı bir kelime bulamadım. Becayiş olması lazım.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun karşılıklı olarak yer değiştirme başlıklı 73 maddesinde "Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
4/B`li personelin kurumlar arası nakli olmayacaktır. Düzenlemede, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı açık olarak yer almıştır. Buna göre Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B`li örneğin Milli Eğitim Bakanlığına geçemeyecektir. Burada en önemli husus belediye ve üniversitelerde çalışanlardır.
Ayrıca, uygulamada da bu unvanlar arasında sıklıkla becayiş yapılmaktadır. Şu hususu da belirtmek gerekir ki becayişte derece farklılığının da önemi yoktur. Zorunlu hizmete tabi olan personelle zorunlu hizmete tabi olmayan personelin becayişi mümkün müdür? Öğretmenler ve sağlık personeli zorunlu hizmete tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri