Beceri haline getirme de ise bir davranışın pratik bir şekilde yapılmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Son olarak mekanikleşme basamağında ise hiç kimseden yardım almadan istenilen davranışın yapılma becerisinin kazanılmasını ifade etmektedir.
Devinişsel alan algılama, kurulma, kılavuz denetiminde yapma, mekanikleşme, karmaşık davranış, durum uydurma ve yaratma olmak üzere 7 alt kategoriden oluşmaktadır.
Duruma Uydurma (Uyum): Öğrenilen bilgi ve becerilerinin yeni durumlarda bir-iki denemeden sonra hiç zorlanmadan yapabilmesidir.
Psikomotor gelişme (psiko-motor gelişme), fiziksel yapıdaki değişikliklerin (büyümenin) santral sinir sisteminin gelişimiyle koşut ve uyumlu olması olgusudur. Prenatal (doğum öncesi) dönemden başlar ve yaşam boyu sürer.
Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir. Örn: Program geliştirmeye ilişkin kavramları tanımlar. Örn: Program geliştirmeye ilişkin kavramları kendi cümleleriyle tanımlar.
İlgili 35 soru bulundu
5- Kişilik haline getirme: Bireyin bu basamakta sergilemiş olduğu davranışlar onun dünya görüşünü yansıtır. Birey, içselleştirmiş olduğu değerlere uygun ve tutarlı bir biçimde hareket eder. Genelleşmiş örüntü ve karakterlenme olmak üzere iki alt basamağa ayrılır.
Erken gelişim evresinde başlayan, yineleyici, görünüşte bir amaca yönelik, açıkça anlamsız motor davranışların varlığı (el sıkma/sallama, vücudunu sallama, başını vurma, kendini ısırma, kendine vurma) ile karakterize ruhsal bir rahatsızlıktır.
Duyuşsal Öge: Tutum nesnesinin harekete geçirdiği olumlu ve olumsuz heyecanları veya duyguları içerir. Davranışsal Öge: Tutum nesnesine yönelik olumlu ve olumsuz eylemleri içeren tepkiler. Tutumlar erken yaşta, farklı yollardan öğrenilirler, zaman içinde gelişme ve değişme gösterirler.
Devinsel (Psiko-motor) Gelişim
Çocuğun kol ve bacakları ile tüm organlarını kullanmada güç ve hız kazanmasına, beden organları arasında eşgüdüm sağlanmasına ve onları denetim altına almada becerikli duruma gelmesine devinsel gelişim denir.
Duyguların ön plana çıktığı duyuşsal, birçok farklı tenim üzerinden ele alınır ve tanımlanır. Aynı zamanda manevi olarak da insani yönleri öne çıkaran bir unsurdur.
Uzak-Genel (Yakın)-Özel Hedefler Duyuşsal (Affective) Alan Taksonomisi- Tutum, ilgi, sevgi, değer, alışkanlık, kişilik vs. gibi duyuşsal özelliklerin ağırlıklı olduğu öğrenme alanıdır. En zor ve uzun süreli öğretilen, ölçülmesi zor bir alandır.
Psiko-motor yetenekler; dikkat, kuvvet, denge, tepki hızı, eş güdüm ve esneklik olarak ayrılır. Bu yetenekler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Dikkat, kelime anlamı ile 'duygularla düşünceyi, bir olay ve bir nesne üzerinde toplama' olarak tanımlanır.
Öğrencilere kazandırılan paylaşma, hoşgörü başkalarına karşı saygılı olma gibi tutumlar duyuşsal kazanımlara örnektir. Yeterli bilgi düzeyi oluşmadan duyuşsal alandaki davranışları kazandırmak olası değildir.
#Duyuşsal #alan #taksonomisi Alma (farkında oluş, dikkat ediş, dönüklük, haberdar oluş, duyarlık vs.) Tepkide bulunma (razı oluş, istekli oluş, gönüllü oluş, zevk alış, haz alış vs.) Değer verme (takdir ediş, önemseyiş, kabul ediş, düşkünlük, adanmışlık vs.)
Taksonomi: Istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, birbirinin önkoşulu olacak şekilde aşamalı sıralanması. Duyuşsal Alan (Karthwohl, 1964): sevgi, korku, ilgi tutum gibi duygusal yönlerin baskın olduğu alan.
Duyuş genel olarak duygular ve coşkularla ilgili bir kavram. Kişinin manevi açıdan pek çok farklı değerini gösterir. Duyuşsal eğitim ise, öğrenilmesi gereken olguların sadece okulda değil, sosyal ve aile yaşamında öğrenme durumunu ifade eder. Davranışlar olumlu yönden ele alınır ve kişiye aktarılır.
Bir bütün olarak vücudun genel hareketlerini ve denge dinamiğini kapsar. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır. Küçük kas motor gelişim: Bu gelişim”ince devinimsel beceriler” olarak ifade edilir.
Fiziksel gelişim, bedeni oluşturan tüm organların gelişmesi, boyun uzaması, kilonun artışı, kemiklerin gelişimi, dişlerin çıkması ve değişmesi, kas, beyin ve tüm sistemler (sinir, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım gibi) ve duyu organlarının gelişimidir.
Bir bütün olarak vücudun genel hareketlerini ve denge dinamiğini kapsar. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır.
Örtük tutumlar, bir nesneye veya kendine yönelik farkındalık olmadan gerçekleşen değerlendirmelerdir. Bu değerlendirmeler olumlu veya olumsuz olmak dışında, kişinin farkında olmadığı birçok davranışa etkisi olabilir.
Bilişsel bileşen tutuma konu olan nesneye ilişkin olarak kişinin tüm inançlarını kapsar ve bunların doğru ya da gerçek olması gerekmez. Bununla birlikte, bilgiler ne kadar gerçeğe dayanırsa o kadar kalıcı olur. Tutum bileşenlerini bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üçe ayırabiliriz.
Açık tutum muhakeme gibi bilişsel kontrol gerektirirken örtük tutumda böyle bir durum söz konusu değildir. Açık tutumlar özellikle hassasiyet içeren konularda sosyal olarak arzu edilebilme, olumlu benlik sergileme gibi kaygılar içerirken örtük tutumda böyle bir durum söz konusu değildir.
Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Taksonominin kullanımındaki amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Bloom'un taksonomisinde Bilişsel alan; düşünce, zihinsel etkinlikler, yorum yapma gibi davranışları içerir. Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Psikomotor alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri