Bedel ödemek bir deyim olarak günümüzde Türkçede kullanılan kelime gruplarından biridir. Bu bağlamda anlamına bakıldığı zaman ise, 'Bir şeyin maddi karşılığını vermek,' biçiminde anlatılmaktadır. Günümüzde sadece maddi değil aynı zamanda bazı manevi noktada mecazi olarak da bu deyimin kullanıldığını ifade etmek mümkün.
Bedel kelimesi günümüzde değer ve fiyat anlamında kullanılan bir kelimedir. Farklı bir anlamı bulunmayan ve bir şeyin yerine verilen karşılık anlamında kullanılan bir kelimedir.
Her şey için ödenen bedel, evlilik için de ödenmelidir. Bedel ödetmek soğuk bir söylem gibi gelebilir ama bunu her gün her an bir kahve alırken bile yaparsınız,bedelini ödersiniz. Evlilikte iki kişi de aynı bedeli ödemez ise denge bozulur.
"Tanıştıktan sonraki ilk 30 gün boyunca kesinlikle cinsellik konularına girmeyin.
O çevreden uzaklaş demek çoğunlukla.
İlgili 24 soru bulundu
Tasavvufta abdal, herkese malûm ve ayan olmayan gayb âlemine vakıf olan evliyalara mahsus bir mertebedir. Abdal (bedeller) ismi, onların nefislerini ruhlarına feda etmiş, bedenlerini ve benliklerini ruhlarının bedeli olarak vermiş olmalarını anlatır.
sevgisini vermek, eğilmek.
Bedel ödemek bir deyim olarak günümüzde Türkçede kullanılan kelime gruplarından biridir. Bu bağlamda anlamına bakıldığı zaman ise, 'Bir şeyin maddi karşılığını vermek,' biçiminde anlatılmaktadır.
Bir kişinin bir şeyi başarabilmesinin yolu istek ve iradeden geçer. Fakat hırsa kapılmak bir tehlikedir. İnsanın herhangi bir konuda hırsa kapılması o konunun sonucunda kazanç getirmez. Kişi elde ettiği şeyler ile yetinmeyip a fazlasının peşinden koşarak elde ettiğinden çok daha fazla zarara uğrar.
gönülden sevilen, gönül verilmiş olan kadın, sevgili.
Abdal, Türk tasavvufunun daha radikal formlarında karşılaşılan en üst mânevî mertebenin bir adıdır. Sünnî İslam dışında kalan birçok Türkmen dinsel topluluğunda rastlanmakta, Derviş veya Baba da denmekteydi.
Abdal Örnek Anlatımı:
Kendilerine ait olan birçok şeyi başkaları ile gönül rahatlığı ile paylaşan, kaza ve kadere tam itikatla inanan, ibadetlerini yaparken çok ihlaslı olan kimselerdir. Samimi olan, sevgi, merhamet ve şefkat gibi ahlaki değerlerine önem veren kişilerdir.
“Mümin kullarına yardım eden, onları koruyan, işlerini gören, onların yakını ve dostu” anlamındaki velî Allah'ın isimlerinden biridir (bk. VELÎ). Allah'ın koruduğu ve yardım ettiği kimseler olarak müminler de Allah'a ibadet etmekle O'nun dostluğunu kazanıp velîsi durumuna gelirler (Kuşeyrî, s. 519).
Kısacası evliya en iyi insan demektir. Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Sabırlı, adaletli, temiz, cömert kullarını sever. Tembel, cimri, kafir, hain, zalim kullarını sevmez.
Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, "Allah müminlerin velisi, dostudur" buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah'ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah'ın dostlarıdır.
Bugünkü Anadolu Abdalları – Tahtacılar, Çepniler, daha doğrusu bütün Anadolu Kızılbaşları gibi – Babaî Türkmenlerinin bakiyeleridir. Binâenaleyh bunları, dili ve soyu bütün bütün başka olan çingenelerle akraba veya yurt tutmuş çingene gibi telakki etmek katiyen doğru değildir.
Hasan Kara; Eskişehir, Gaziantep, Kütahya, Akhisar, Kahramanmaraş, Çorum, Kayseri başta olmak üzere pek çok kentte yaşayan Abdal Alevilerin en önemli taleplerinin cemevi olduğunu söylüyor ve bu talebin gerekçesini de şöyle açıklıyor: Abdalların hepsi Alevidir, bir kısmı asimile olmuş ama çok önemli bir nüfusa sahibiz.
Ülkütaşır'a göre (Ülkütaşır, 1940) Abdallar, mezhep olarak Alevî-Caferî olup cem ayinleri Bektaşilerin, Çepnilerin ve Tahtacıların cem ayinleriyle aynıdır.
Tasavvuf kaynaklı olan abdal kelimesi dünya işlerinden uzaklaşmış zâhid mânâlarını taşımış bilâhare anlamının kapsamı büyüyerek derviş veli mânâsında da kullanılagelmiş olmakla birlikte genel olarak Türkistan coğrafyasının Horasan bölgesinden gelme Türkmen aşiretinin adı olarak kimlik kazanmıştır.
"Bozkırın Tezenesi", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" lakaplarıyla da müzik dünyasında tanınan halk ozanı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş, yaşamı boyunca ürettiği unutulmaz eserleri Türk müziğine miras bıraktı.
Abdallık kavramı Alevi-Bektaşiler dışında kalan sufi çevreler ve tasavvuf ehli kişilerce genel anlamda “Allah'tan başka dünyadaki her şeyden vazgeçmiş kişidir.” diye tanımlanmıştır.
"Gönül yıkmak" ise, bir kişinin başka bir kişiyi üzmesi, kırmak, hayal kırıklığına uğratmak veya duygusal zarar vermek anlamında kullanılır. Bu deyim, özellikle kişisel ilişkilerde, bir tarafın diğer tarafın duygularını incitmesi ya da umutlarını boşa çıkarması durumlarında kullanılır.
Bu ifade genellikle, incinmiş, kırılmış veya üzülmüş birini mutlu etmek, onun affını kazanmak ve aradaki ilişkiyi onarmak için gösterilen samimi çabayı ifade etmek için kullanılır.
modern zamanlara uymayan, eskilere giden, nostaljik bir deyim. kendinden vazgeçme, az ile yetinme, beklentileri azaltma veyahut beklememe, kabullenme ile ilgili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri