Bedensel Kinestetik Zeka: Bireyin, vücudunu son derece hassas ve yetenekli biçimde kullanma becerisidir. Kinestetik kelimesi, kinestezi kelimesinden gelmektedir ve anlamı “hareket”tir. Bu bağlamda, bedensel kinestetik zekayı, “bedensel harekete dayalı zeka” olarak da adlandırmak mümkündür.
Kinestetik Zeka
Bu zeka türüne sahip kişiler hareket etmeyi, dokunarak hissetmeyi ve dans etmeyi severler. Kinestetik zeka türüne uygun meslekler beden-zihin koordinasyonu gerektiren spor, zanaatkarlık, oyunculuk ve cerrahlık gibi mesleklerdir.
Bedensel Yetenekler; Bunların bir kısmı, doğuştan kalıtsal ve potansiyel olarak var olan, zaman içerisinde kullanılabilir beceriler haline gelen davranışlardır. Yürüme, koşma, görme, el ve ayak becerileri örnek verilebilir(Sürücülük, Resim, El Sanatları vb.) 2.
Kinestetik öğrenmeyi insan vücudunun hareket ve dans yoluyla kendini ifade etme yeteneği olarak tanımlamıştır. Viktor Lowenfeld, bu terimi sanat eğitimcileri için yazdığı Creative and Mental Growth ders kitabında kullanmıştır.
Kinestetik öğrenme ise kişinin hareket ederek, dokunarak, hissederek öğrendiği bir yöntemdir. Bu öğrenme şekli genellikle okul öncesinden 6-7 yaşlarındaki çocuklara kadar olan grupta görülür. 2. sınıftan sonra ise çocukların aşağı yukarı %25'inin kinestetik öğrenmeye yatkın olduğunu gözlemleriz.
İlgili 20 soru bulundu
Kinestetik öğrencilerin en iyi öğrenme yolu yapmaktır. Fiziksel aktiviteler, gerçek hayatta gösterilen örnekler, deneyler bu yönteme yatkın öğrenciler için oldukça faydalıdır. Fiziksel kartlar kullanmak, çalışırken hareket etmek, dokunmak, materyali hissetmek kinestetik öğrencilere göre olan yöntemler arasında bulunur.
Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
dokunma, tat duyusu, koklama gibi algıları kullanarak hatırlama tekniği.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Kinestetik öğrenenler, öğrenme sürecinde pasif olarak gözlemleyen değil, aktif olarak rol alan olmak isterler ve nesnelerin kullanımı ile olayları tecrübe ederler. Bu yüzden kinestetik öğrenenlerin temas ederek, modelleyerek yani kısaca yaşayarak öğrenmeleri sağlanmalıdır.
Bedensel Kinestetik Zeka: Bireyin, vücudunu son derece hassas ve yetenekli biçimde kullanma becerisidir. Kinestetik kelimesi, kinestezi kelimesinden gelmektedir ve anlamı “hareket”tir. Bu bağlamda, bedensel kinestetik zekayı, “bedensel harekete dayalı zeka” olarak da adlandırmak mümkündür.
Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir.
Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir. Bu zekaya sahip bireyler eylemlerin nasıl ortaya çıktığını incelemekten hoşlanmaktadırlar. Bu zeka türünde denge, koordinasyon, hız, güç, farkında olma ve bedensel beceriler yüksek kapasitede olmaktadır.
Kinestetik zekâ, beyin-beden koordinasyonuyla ilgili ve aslında bedensel-kinestetik olarak adlandırılan bir zekâ türüdür. Kinestetik zekâsı gelişmiş olan kişiler jest ve mimiklerini adeta ustalıkla kullanırlar. Bu sayede, duygu ve düşüncelerini anlatma konusunda başarılıdırlar.
Yaşantılarımız yalnızca zihinde depolanmaz. Duyumlarımızın, duygularımızın bedensel yansımaları da vardır. Her biri bedende kodlanır ve böylece beden kendi belleğini oluşturur. Daha derinde olan, buzdağının görünmeyen kısmına ev sahipliği yapan bedensel bellek geniş bir hatırlama ve hatırlatma kapasitesine sahiptir.
Kinestetik Öğrenen Kişiler;
Bebekliklerinden itibaren sürekli hareket isterler. Dokunmayı ve dokunulmayı severler. Düşme, itme, çekme, çarpışma son derece doğal davranışlarıdır.
Çocuklar varlıklarını ispatlayabilmek için dikkatleri üzerlerine çekmeye çalışır. İlgi çekme isteği çevresindeki insanlardan beklentileri olduğunu gösterir. Hiç fark edilmemek, isteklerinin karşılanmadığını görmek çocuğun aşırı tepkiler vermesine ve sınırsız isteklerde bulunmasına yol açabilir.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Kinestetik Nedir? Kinestetik öğrenme stiline sahip insanların genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Çeşitli spor ve danslarla uğraşmayı sever, yarışmalardan ve maceradan hoşlanır, zorluklara meydan okur. Koşma, sıçrama, atlama, yuvarlanma ve büyük motor kasları kullanmayı gerektiren eylemlerden hoşlanır.
Kinestetik Duyu ve Öğrenme
Çocuk, bir spor yapma, el yazısı pratikleri, bisiklete binme veya dans hareketlerine katılırken tasvir ediliyor. Ortam doğal ve ilişkilendirilebilir olup, çocuğun bu yaygın aktivitelerde kinestetik farkındalığını kullanarak hareketlerini koordine etmesi ve geliştirmesi vurgulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri