Beklenen Değer (EV): her karar ilişkin ödeme değeri, olası duruma ilişkin olasılık ile çarpılarak tespit edilir. En iyi karar beklenen değeri en yüksek olan seçenektir. Beklenen Fırsat Kaybı (EOL); her karara ilişkin beklenen pismanlık değeridir.
Tam Bilginin Beklenen Değeri: Tam bilgi durumunda beklenen değer, her durum için en avantajlı seçeneklerin durum olasılıklarına göre ağırlıklandırılmış ortalaması ile hesaplanmaktadır. Tam bilgi durumu, olayların gerçekleşme olasılığının net bir şekilde bilindiği durum olarak düşünülebilir.
Pişmanlık ölçütü, öncelikle kazançların pişmanlıklara dönüştürülmesini ve pişmanlık matrisi oluşturulmasını öngörmektedir. Pişmanlıklar, belirli bir doğa durumunun gerçekleşmesi durumunda verilebilecek en iyi karar ile diğer karar seçeneklerinin doğuracağı sonuçlar arasındaki farkların alınması ile elde edilir.
İşletmelerde karar verme yaklaşımları genel olarak; sezgisel karar verme, deneyimsel karar verme ve bilimsel karar verme şekilde ayrılıyor.
Risk altında karar vermede kullanılan dört temel teknik vardır: beklenen değer karar kriteri, maksimum olasılık kriteri, beklenen fırsat kaybı (piĢmanlık) karar kriteri ve karar ağacıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Beklenen Değer (EV): her karar ilişkin ödeme değeri, olası duruma ilişkin olasılık ile çarpılarak tespit edilir. En iyi karar beklenen değeri en yüksek olan seçenektir. Beklenen Fırsat Kaybı (EOL); her karara ilişkin beklenen pismanlık değeridir.
Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Karar Biliminin bir alt dalını oluşturan ve farklı yaklaşımları bünyesinde barındıran bir yöntemler bütünüdür. ÇKKV, karar sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin süreç sonunda elde edeceği faydayı enbüyükleyecek şekilde analiz etme sürecine dayanır.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Literatür araştırması sonucu karar verme sürecini etkileyen faktörler, karar verici veya vericiler, kararın önemi, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere yedi boyutta sınıflandırılmıştır.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
Karar matrisi, karar seçenekleri ve değerlendirme ölçütleri belirlendikten sonra karar verici tarafından oluşturulan × n m boyutlu bir matristir. Burada, n ve m sırasıyla karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri sayısıdır. performansını göstermektedir.
Olasılık kuramı bilim dalında matematiksel beklenti veya beklenen değer veya ortalama birçok defa tekrarlanan ve her tekrarda mümkün tüm olasılıklarını değiştirmeyen rastgele deneyler sonuçlarından beklenen ortalama değeri temsil eder.
Operasyonel karar: “Bu tür kararlar, alt yönetim kararları olup sonuçları kısa vadede ortaya çıkar. Günlük, haftalık ve aylık faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için verilmesi gereken kararlardır ve belirlilik ortamında verilir.
Pişmanlık matrisi, getiri matrisinin her sütununun en büyük değeri, bulunduğu sütundaki her elemandan çıkarıldıktan sonra her satırın en büyüğü bulunur ve bu en büyüklerden en küçüğü seçilerek oluşturulur.
Karar vermeyi etkileyen faktörler, bireysel, yapısal ve çevresel faktörlerdir. Yapısal faktörler kapsamında organizasyonların, hiyerarşik yapıları, formelleşme dereceleri, otorite, işbölümü, uzmanlaşma, merkezcilik, yetki devri, katılımcılık ve eşgüdüm gibi unsurlar yer almaktadır.
Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler.
Bir başka ifade ile, veriler ya da önceliklerin gerektirmesi durumunda karar verme süreci her hangi bir noktada durdurulabilir. Son olarak "yürütme" aşamasında ise, karar yürürlüğe konulur, katılımcılar ve karardan etkilenenler bilgilendirilir ve kararın sonuçları gözlenir.
Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz. Bu karar size mi ait, yoksa bir başkasının yönlendirmesi ya da isteği doğrultusunda mı alıyorsunuz?
Karar verme yeteneği, objektif düşünme ve analiz becerisini gösteren bir liderlik özelliğidir. Hızlı ve doğru kararlar verebilme kapasitesine sahip olmak etrafınızdakilerle güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olarak sizin ve karar sürecine dahil olan birçok kişinin gelişimine büyük katkı sağlar.
Karar Probleminin Ögeleri
Karar probleminde yer alan ögeler, karar verici, amaç, hedefler ve kriterler, seçenekler, çevresel faktörler, olasılıklar ve sonuçlar biçiminde sıralanabilir.
Karar verici kişilerin çeşitli kaynaklardan elde ettikleri birbirinden çeşitli verileri yeterli ve sistemli bir şekilde analiz edip değerlendirebilmeleri için geliştirilen yöntemlere genel olarak Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi adı verilmektedir.
Yönetsel karar verme modeli, yöneticilerin karar alma süreçlerinde uyguladıkları sistematik ve dikkatli bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu model, yöneticilerin karşılaştıkları karmaşık problemleri daha iyi anlamalarına ve uygun çözümler üretmelerine yardımcı olan bilimsel ve mantıklı bir süreçtir.
Analitik düşünme, mevcut olan en iyi çözümü belirlemeye yardımcı olur. Bir problemin ya da durumun bilimsel yöntemler kullanılarak incelenmesi süreci. Analitik düşünme, bilimsel sürecin önemli bir parçasıdır. Analitik düşünmeyi geliştirmenin bir yöntemi olarak ele alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri