Belçika hükümetinin geçen yıl sonu yürürlüğe soktuğu düzenlemeyle, çalışanlar isterse ve işverenle anlaşırsa haftalık 38 saat olan çalışma süresini 5 gün yerine 4 günde tamamlayabiliyor. Bu imkanı değerlendirebilenler 3 gün hafta sonu izni yapabiliyor veya fazladan oluşan 1 günlük iznini hafta içinde kullanabiliyor.
BELÇİKA'DA TARTIŞILAN DÜZENLEME
Belçika hükümeti geçtiğimiz hafta çalışma yasasında yaptığı değişiklik taslağıyla çalışanların günlük 9,5 saat mesai yapmaları durumunda haftada 4 gün çalışabilmesinin önünü açtı. Ülkede haftalık çalışma saati 38 saat olarak belirlenirken, bu süre 4 günde tamamlanabilecek.
Bu uygulamayla Portekiz; İspanya, Belçika, İzlanda, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka ve Finlandiya'nın ardından Avrupa'da 4 günlük çalışma sistemine geçen 10'uncu ülke oldu.
İzlanda'da yapılan ve şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin başarı ile sonuçlanmasının ardından sistemin İngiltere'de de test edilmesi bekleniyor.
Belçika, Avrupa'nın kalbinde bulunan küçük ancak göz alıcı bir ülke. Hem kültürel çeşitlilik hem de ekonomik fırsatlar açısından zengin olan Belçika'yı birçok kişi çalışma ve yaşam için cazip bir seçenek olarak görüyor. Çünkü üç farklı dil bölgesiyle zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip bir ülke.
İlgili 23 soru bulundu
Belçika vizesi için genel olarak bir dil şartı yoktur. Ancak size iletilecek olan başvuru formunu İngilizce - Almanca - Fransızca - Felemenkçe dillerinden birinde eksiksiz olarak doldurmalısınız.
Belçika hükümetinin geçen yıl sonu yürürlüğe soktuğu düzenlemeyle, çalışanlar isterse ve işverenle anlaşırsa haftalık 38 saat olan çalışma süresini 5 gün yerine 4 günde tamamlayabiliyor.
Finlandiya Başbakanı Marin, ülkede ücret kaybı olmaksızın günlük çalışma saatini 6'ya düşürme çağrısında bulundu. Pandemi bizi çalışma hayatını yeniden değerlendirmeye zorlarken, iş saatlerinin kısaltılması yönündeki bu tarihi çağrının arkasında olmalıyız.
Türkiye bu alanda zirvede yer alıyor. Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya. Kısmi zamanlı istihdam edilenlerin haftalık ortalama çalışma süresi AB genelinde 21,8 saat; Türkiye'de ise 17,4 saat.
Verilere göre haftalık en düşük çalışma saatlerine sahip ülkeler ise 29,6 saatle Hollanda, 32,7 saatle Danimarka ve 33,6 saatle Norveç.
Tam zamanlı işlerde çalışan erkekler günde ortalama 8,2 saat çalışırken kadınların günde ortalama 7,8 saat çalıştığı görülüyor. Cumartesi ve Pazar'dan çok hafta içi çalışanların sayısı daha fazla. İşi olan kişilerin yüzde 82'si hafta içinde, yüzde 35'i ise haftasonları çalışıyor.
Bu ilginç manzaranın sebeplerinden biri elbette yoğun çalışma saatleri. Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor.
Ortalamada Amerikalılar haftada elli saat çalışır. Tatiller de Avrupa'dakinden çok daha kısadır. Standart yıllık izin iki haftadır bunun yanında ulusal tatiller ve eyaletlerin yaptığı tatiller gelir. Bu durum Avrupa ve Avustralya'da geçerli olan yılda beş hafta tatille çok çelişmektedir.
Genel olarak, Belçika'da bir öğrenci olarak ayda 800-1000 EUR harcamanız beklenir. Kendi başınıza yaşayacak bir yer bulmak, özellikle Brüksel gibi bir şehirde, aylık 600-800 EUR arasında değişen daha pahalıdır. Ghent veya Leuven gibi daha küçük şehirlerde, öğrenci özel konaklaması için maliyet daha düşüktür.
Belçika, GSYH'sinin %70'in üzerinde kısmını hizmetler sektöründen elde ediyor olsa dahi güçlü bir sanayisi bulunmaktadır. En önemli endüstrileri arasında metal ürünleri, otomotiv, işlenmiş gıda ve içecek, kimyasallar, ilaç ve tekstil sanayi yer almaktadır.
Buna göre, tam mesai üzerinden çalışılan bir yıldan sonra işçi; - haftada 5 iş günü çalışma rejimine göre 20 gün; - haftada 6 iş günü çalışma rejimine göre 24 gün izin hakkı elde etmektedir.
Almanya'dakiler Türkiye'den 8 saat 20 dakika daha az çalışıyor. Diğer bazı ülkelerdeki haftalık ortalama çalışma saati ise şöyle: İspanya 36,5; İngiltere 36,4; Fransa 36,2; Almanya 34,6 ve Norveç 34,1.
İsviçre de saat denildiğinde akla ilk gelen ülkedir. Onu diğer saat üreticisi ülkelerden farklı kılan orijinal, yenilikçi ve kaliteli kol saatleri üretme konusundaki başarısıdır.
Fransa'da hükûmet kararıyla haftalık çalışma saati 35 saatle sınırlandırılmıştır. Almanya'da ise haftalık çalışma saati 35-40 saat arasında değişiklik göstermektedir. Birleşik Krallık'ta ise tam-zamanlı bir çalışma haftası 37.5 saat uzunluğundadır.
İngiltere'de çalışma süresi ile ilgili araştırma yapıldığında birbirinden farklı pek çok bilgi ile karşılaşılmakta. İngiltere'de tam zamanlı bir işte çalışacaksanız yasalar işverenin iş sözleşmesine 42 saatle sınırlı bir çalışma süresi koymasına müsaade ediyor.
8 - İsveç: İsveç'te işçiler haftada 36 saat çalışıyor. Yılda ise ortalama 38 bin dolar kazanıyor.
Norveç çalışma saatleri
Yasalara göre belirlenen genel çalışma saatleri haftada 40 saat ve bir günde 9 saattir. ³ Bazı çalışanlar toplu sözleşmeler vasıtasıyla haftada 37,5 saat gibi daha düşük sınırlarda anlaşabilirler. Yasalarla belirlenmiş olan 40 saatlik üst sınırın daha üzerinde bir anlaşma yapılamaz.
Belçika hükümetinin işgücü reformu kapsamında kabul ettiği tasarıya göre, çalışanlar isterlerse günlük 9,5 saat mesai yapmaları durumunda haftanın 4 günü çalışabilecek. Böylece haftalık 38 saat olan çalışma süresi 4 günde tamamlanmış olacak.
Belçika saat ücret ortalaması 11-12 Euro olarak değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri