Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gidilir, Hangi Bölüm Bakar? Lipom sorunu olup rahatsızlık duyan kişiler lipom tedavisi için genel cerrahi uzmanı veya dermatoloji yani cildiye bölümlerine başvurabilirler. IDEA Kliniklerin her şubesinde görev yapan genel cerrahi uzmanları lipom konusunda oldukça tecrübelidirler.
Deri yüzeylerinde kızarıklık oluşması, kaşıntı durumu görülmesi, deri yüzeyine dokulması durumunda deri altında renk tonu değişimi meydana gelmesi gibi birçok belirtiler deri altında yağ bezeleri meydana geldiğini gösterir. Bu durumda doğrudan dermatoloji uzmanından gerekli tedavilerin alınması gerekir.
Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın herhangi bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Yağ bezeleri, çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
Derinin hemen altında olan bir yağ bezesi genellikle lokal anestezi uygulanarak küçük bir ameliyatla çıkarılır. Yağ bezesi aldırma işleminin ardından küçük bir yara iziniz kalabilir. Yağ bezesinin çıkarıldıktan sonra tekrar etmesi nadir olarak görülür.
İlgili 30 soru bulundu
Çoğu zaman bir ağrı oluşmadığından hastalar operasyon sonrasında ağrı kesici ilaç kullanmaya gerek duymaz. Yağ bezesinin alınmasının ardından dokudaki iyileşme süresi her hastada farklı olabilir. Bu süre genellikle birkaç gün olabiliyor. Bazı hastalarda ise derinin iyileşmesi bir haftayı da bulabilir.
Yağ Bezesi Alındıktan Sonra Tekrar Çıkar mı? Deri altında yağ bezesi cerrahi olarak alındıktan sonra nadiren de olsa yeniden lipoma oluşabilir. Dolayısıyla ikinci bir ameliyat gerekebilir. Bazı durumlarda yağ bezesi kendiliğinden kayboldu şeklinde dönütler alınsa da tekrarlama olasılığı vardır.
Fakat ameliyat denildiği zaman gözünüz korkmasın çünkü çok küçük 1cm yada daha küçük bir kesi uygulanarak lipom alınabilir ve bu işlem sadece 2-3 dakika kadar sürer. Beze çıkarıldıktan sonra ise kesi yapılan yer gizli dikiş kullanılarak kapatılır ve herhangi bir iz söz konusu olmaz.
Yavaş büyüme gösteren, ağrısız ve iyi huylu tümörlerdir. Kalıtsal olarak aktarılabilen kitlelerdir. Çoğunlukla tehlikeli olmayan yağ bezeleri nadiren kansere dönüşebilir. Ancak bu durum yaygın değildir ve ek semptomlar gösterebilir.
Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır. Hasta lipmayı aldırmak isteyebilir ve genel olarak lokal anestezi yöntemi ile operasyon yapılmaktadır.
Yağ ve kan damarlarından oluşan bu yağ bezesi türü genellikle oldukça ağrılıdır. En sık yağ bezesi türü olan bu yapılar beyaz renkli enerji deposu yağ hücrelerini içerir. Yağ ve fibröz bağ dokudan oluşan yağ bezesi türleri fibrolipoma olarak isimlendirilir.
Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
İyi huylu yağ doku tümörleri: Yaygın olarak boyun ve sırt bölgelerinde görülen beze yapısına sahip olan yağ dokusu tümörleri, genellikle iyi huyludur ve bu gruba girer. İçerisindeki yağ kitlesi açık sarı renkte ve sert bir yapıdadır.
Kistlerin neden oluştuğu net bir şekilde bilinmemektedir. Uzmanlar saç diplerinde bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile kafada yağ kistlerinin oluştuğu yönünde ortak görüş belirtmektedir. Sağlıklı her insanın kafa derisinde saç köklerinin korunmasını sağlayan yağ ve ter bezleri yer almaktadır.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Aslına bakarsanız her ameliyat iz içerir. Yani bu şu demek: İnsan bedeninde yapılan her cerrahi operasyon, kesi içerdiği için iz bırakır.
Sirke uygulanırken öncelikle bez üzerine sirke damlatılır, daha sonra gaz bezi kullanarak bölge kapatılır. Sirke birkaç gün bekletildikten sonra gaz bezi açılır ve bölge temizlenir. f. Balı yoğun bir kıvama getirip yağ bezesi üzerinde bekletmek yağ bezesinin yumuşamasını sağlayacaktır.
Yağ bezeleri sıkılmamalıdır, genellikle küçük, zararsız ve iyi huylu olduğu için estetik problem yaratmadığı sürece takip edilen kitlelerdir. Eğer hastalar tarafından yağ bezeleri sıkılmaya çalışılırsa, elle çok müdahale edilir ise enfeksiyona, buna bağlı kızarıklık, ağrı ve apseye neden olabilir.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme, karaciğer hastalıkları, obezite, insülin direnci problemleri, genetik yatkınlık gibi nedenlerle oluşabilirler.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Yağ bezesi (lipom), yağ hücrelerinden gelişen, iyi huylu yumuşak doku kitleleridir. Vücutta yağ dokusunun olduğu her yerde ve her organda gelişebilirler. Büyük çoğunluğu deri ve deri altı yerleşimlidir ve kapsüllü kitlelerdir. Tüm yumuşak doku kitleleri içinde en sık görülen gurubu oluştururlar.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Kistleri temiz tutmak ve müdahale etmemek önemlidir, kontrolsüz olarak patlatılması enfeksiyona sebep olabilir. Bu nedenle kistlere dokunmamaya özen gösterilmelidir. Deri kistlerinin dermatoloji doktoru tarafından incelenmesi ve eğer uygun ise alınması riskli duruma gelmeden tedavi edilmelerini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri