Epidural enjeksiyonlar, omurilikten çıkan sinirlerin etkilendiği durumlarda ortaya çıkan bel ağrısının tedavisi için uygulanmaktadır. Omuriliğin epidural boşluğuna genellikle kortizon ve lokal anestezik ilaçlardan oluşan, inflamasyonu ve ağrıyı giderici enjeksiyonlar yapılmaktadır.
Kortizon iğnesinin içerisinde düşük dozda lokal anestezik (bölgesel uyuşturucu) madde de olabilir. Bu sayede iğne yapılan bölgedeki rahatlama daha fazla olur.Kortizon iğnesi; sırt ağrısı, gut hastalığı, tendinit ve pek çok artrit türünün tedavisinde kullanılabilir.
Etki süresi, enjeksiyonun yapıldığı bölgeye ve kişinin vücut yapısına bağlı olarak değişebilir. Genellikle kortizon iğnesinin etkisi birkaç saat ila birkaç gün arasında devam eder. Ancak, bazı durumlarda etkinin daha uzun sürebileceği de görülebilir.
Girişimden sonra azalan ağrı şikayeti 4-6 saat içinde tekrar başlayabilir. Bu durum lokal anesteziğin etkisinin ortadan kalkmış olmasından kaynaklanır. Uzun etkili steroidin asıl etkisi 48-72 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve ağrı şikayetiniz 3-4 gün içinde azalmaya başlar.
İlgili 42 soru bulundu
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Epidural enjeksiyonlarda en sık kullanılan ilaçlar kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır. Bu ilaçlar, sinir ve fıtık bileşkesindeki ödem , iltihap ve yapışıklıkların giderilmesinde etkilidir.
Kortizon iğnesi yalnızca ağrıyı belli bir süre ortadan kaldırır, hasarı veya yaralanmayı tamamen iyileştirmez.
Kortizon kullanırken, su ve tuz tutulumu artarak, tansiyon yüksekliği gelişebilir. Tuzu kısıtlayarak, kontrol altına almak mümkün. Mide üzerine ülser yapıcı etkilerinden korunmak için, mide koruyucu ilaçlar alınabilir. Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır.
ENJEKSİYON GÜNÜ:
İşlem sonrası bir süre banyo yapmamanız daha iyi olacağından banyo yapılıp gelinmesi önerilir.
Kortizon, steroid türü güçlü bir anti-inflamatuvar ilaçtır. Bu sayede, özellikle diğer tedaviler ile verim alınamayan hastalıklarda belirgin sonuçlar alınmasına imkan tanır. Bağışıklık sistemini baskılar: Kortizon, bağışıklık sisteminde yer alan hücrelerin fonksiyonlarını değiştirerek etki gösterir.
Mide üzerine yan etkisini azaltmak için yemekle birlikte alınmalıdır. Ayrıca birlikte antiasit ve mide koruyucu ilaçlar önerilmektedir. Aspirin, ağrı kesici, sigara ve alkol kullananlarda ve eskiden ülseri olanlarda risk daha fazla artar.
Bel fıtığı nokta atışı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar kortizon ve lokal anestezik ilaçlardır. Bu ilaçlar, sinir ve fıtık etrafındaki ödem , iltihap ve yapışıklıkların giderilmesini sağlar. Ransforaminal epidural enjeksiyon yönteminde ilaç dozu en düşük olup, tedavinin başarı oranı en yüksektir.
Kortizon enjeksiyonu vücuda kristalize şekilde verildiği için uygulama bölgesinde ağrı ve enflamasyona neden olabilir. Bu genellikle 1-2 gün içerisinde geçer, kırmızılık, hafif şişlik ve ağrıya neden olur. İstirahat ve aralıklı soğuk uygulamayla tedavi edilebilir.
Genel bir sağlık sorunu olan eklem ve tendon ağrılarında ağrıyı azaltmak ve fonksiyonelliği artırmak için kullandığımız tedavi yöntemlerinden biri de hyaluronik asit enjeksiyonlarıdır.
Bel fıtığı enjeksiyon tedavisinde transforaminal epidural enjeksiyonlar şunlardır: Transforaminal Epidural Enjeksiyonlar bel fığının çevresinde görülen iltihap ve ödemi tedavi etmek için yararlanılan bir uygulamadır. Transforaminal epidural enjeksiyonda sinir kökü basısına bağlı ağrı ortadan kaldırılır.
Enjeksiyonlar en çok bel fıtığı hastalarında uygulanmaktadır. Burada amaç fıtık başlangıcı ya da fıtık olan disk bölgesindeki ödemi ortadan kaldırmak, disk çevresindeki yangıyı ve olası bir sinir kökü basısını azaltmaktır. Yöntem, düşük riski ve önemli bir yan etki potansiyeli olmaması nedeniyle yaygın bir yöntemdir.
Epidural enjeksiyonlar,diğer bütün Girişimsel yöntemlerde olduğu gibi vücudunun herhangi bir bölgesinde enfeksiyon kaynağı olan hastalarda,kanama bozukluğu olan hastalarda, kumadin gibi kan sulandırıcı kullananlarda ve gebelerde uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri