İskan belgesi almak için gerekli dilekçe ile yapının kayıtlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından iskan ruhsatı İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenir ve müracaatlar en geç 30 gün içinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.
İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir.
Belediyeler ve valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'deki yapıların yüzde 60′a yakınında iskan izni bulunmuyor. Bunun sebebi; inşaatı yapan firmanın, inşaatı tasdikli projesine uygun yapmamış veya kanuni prosedür ve ona bağlı harçları, sigorta primleri gibi giderleri ödememiş olması olarak karşımıza çıkıyor.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
İskan, yapının projesine ve bölgenin imar planına uygun bir şekilde inşa edilmişse veriliyor. Ancak aksi şekilde inşa edilen ya da borcu ödenmemiş yapılara iskan belgesi düzenlenmiyor.
-MÜTEAHHİTLİK NUMARAN VAR, ANCAK RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMİYORUM BELEDİYEDEN, NE YAPMAM LAZIM? -GRUBUN OLMADAN RUHSAT VEYA İSKAN KESTİREMEZSİN, TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE İNŞAAT YAPABİLMEN İÇİN VEYA YAPTIĞIN İNŞAATIN İSKANINI (YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ) ALABİLMEN İÇİN MÜTEAHHİTLİK GRUBUNUN OLMASI ZORUNLUDUR.
İskan almanında bir masrafı bulunuyor. İskan masrafları m² 2nin büyüklüğüne göre değişiyor. Bizim bölgemizdeki 100m² bir binanın ortalama iskan ücreti 1500 TL – 2000 TL arasında değişmektedir. bu bulunduğunuz bölgeye ve m² ye göre değişebilmektedir.
Açıklanan madde hükümleri birlikte değerlendirildiğinde yapı kullanma (iskan) izni verilmeyen veya alınmayan yapıların izin alınıncaya kadar belediye hizmetlerinden ve tesislerinden faydalanamayacakları açıktır.
Bu hizmetin tamamlanma süresi en geç 15 gündür.
· İskân belgesi alınması için öncelikle projeye uygun yapılmayan bölümlerin tekrar yapılması veya düzenlenmesi gerekir. Bu durum büyük ölçüde masraflara yol açabilir. · Beş sene içinde iskânı alınmayan binalara para cezası veya yıkım kararı uygulanır. Aynı zamanda iskânı olmayan dairede oturmanın cezası da bulunur.
Zaten, bireysel olarak iskan belgesini alabilmek de mümkün değil. İskan belgesini alabilmek için sadece müteahhitte olan belgelerin ilgili idarelere verilmesi gerekiyor. Ayrıca iskan, daireler için ayrı ayrı değil, bütün bina için alınıyor.
Bir başka deyişle, iskan ruhsatı olmayan binalar, henüz tamamlanmamış ve oturuma uygun yapı olarak değerlendiriliyor. İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmesi gerekiyor. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor.
Afet Yönetiminde Geçici İskan Alanı Çalışmaları
Afet sonrasında evleri yıkılmıĢ veya ağır hasar görmüĢ, kullanılamayacak durumda olan afetzedelerin barındırılması amacıyla kullanılan geçici iskan alanları bu özelliğiyle afet yönetimi ve planlaması çalıĢmalarında yer almaktadır.
Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
Yani 5 sene içerisinde inşaatın tamamlanmış olması gereklidir. Yapı ruhsatlarının alındığı tarihten itibaren de 2 sene içerisinde, inşaatın başlamış olması gereklidir. Tamamlanan inşaatlar için yapı kullanım izni alınabilir. Belediyeden nasıl iskan alınır konusunda, gerekli evraklar aşağıda yer almaktadır.
İnşaatı Tamamlanmış Yapıya İskan Alınmaması
Kimi zaman inşaat tamamlanmışsa da projeye aykırılığın veya planda bir eksikliğin ya da değişikliğin olması, müteahhit/inşaat firması tarafından borçların ödenememesi gibi sebeplerle bina iskana açılamamaktadır.
Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor ama bu ifadeler iskanla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir.
Eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ruhsat verilir.Eksik ve yanlış bulunması durumunda müracaat tarihi itibari ile 15 gün içinde eksik ve yanlışları bildirilir.Eksik ve yanlışlar bildirildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç 15 gün içinde ruhsatı verilir.
İskan işlemlerine başlayabilmek için önce binanın inşaatının tamamlanmış olması gerekir.
İskan ruhsatının alınmaması..
İskan ruhsatı yani yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor. Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor.
e-Devlet sistemine giriş yapın. İskan sorgulama yapacağınız yapının tapusu, kimin adına ise onun sisteminden bakılır. Arama bölümüne “Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) Verilmesi” yazarak ilgili sayfaya gidin. “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri