BELİRTME ÖN ADLARI: Kendinden sonra gelen ismi, soru, sayı, belgisizlik ve işaret yoluyla belirten ön adlardır. A- İşaret Sıfatları: Varlıkların durumunu işaret yoluyla belirten ön adlardır. Bunlardan başka "böyle, şöyle, öte, beri" sözcüklerinden sonra bir ad geliyorsa bunlar da ön ad olarak kullanılır.
İsimleri miktar ve soru bakımından niteleyen sözcüklere belirtme sfatı denir.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
İsim soylu kelimelerin özelliklerini niteleyen sözcüklere ya da söz gruplarına ön ad denir. Örneğin: "Büyük ev" tamlamasında ev, isim; büyük ise niteleme sıfatıdır.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Adıl zarf demektir. Ön ad ise sıfat anlamına gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Önad; adlardan önce gelerek onları niteleyen ya da çeşitli yollarla belirten sözcüklerdir. Sözcükler yalnız başlarına önad (ön ad) olamazlar. Ör : "Mavi" sözcüğü yalnız başına kullanıldığında "renk" bildiren bir sözcüktür. "Mavi" sözcüğünün ön ad olabilmesi için kendinden sonra bir ismin gelmesi gerekir.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Ayrıca dil bilgisi terimi olarak sıfat anlamına gelir. Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle önad şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ön ad şeklinde olmalıdır.
Adıl (Zamir) = İsim olmadıkları halde isim gibi kullanılan kelimelere denir.. Ön ad (Sıfat) = Varlıkları niteleyen durumlarına açıklayan kelimelere denir...
Ön adlar yapı bakımından üçe ayrılır. Basit sıfatlar, ek almamış tek bir kelimeden oluşur. Türemiş ön adlar ise yapım eki alan sıfatlardır. İki kelimenin bitişik yazılmasıyla oluşan ön adlara ise bileşik sıfat denir.
Belirtme Sıfatı Nasıl Bulunur? İsim veya nesne için sorulacak soru, belirtme sıfatının türüne göre değişir. Buna göre, belgisiz sıfatları bulmak için 'kaç tane' ve 'ne kadar' soruları sorulmalıdır. İşaret sıfatları için 'hangi', sayı sıfatları için de, tıpkı belgisiz sıfatlar gibi 'kaç tane' sorusuna cevap aranmalıdır.
Belirtme sıfatları en kısa anlatımı ile isimleri belirtmek amacı ile kullanılmaktadır. Bu belirtme sayı ile soru yolu ile işaret ile veya belgisiz olarak yapılabilmektedir. Belirtme sıfatları kendi içlerinde dörde ayrılmaktadır.
Belirtme sıfatları varlıkları işaret, sayı, belirsizlik veya soru yoluyla belirten sözcüklerdir. Yani nesnenin ya yeri işaret edilir, ya sayısı gösterilir; ya nesne soru yoluyla belirtilir, ya da belirsiz şekilde ifade edilir.
İsmi nitelemesine rağmen, net bir sayı belirtmeyen ön adlara belgisiz sıfat denir. Bazı belgisiz sıfatlarla belgisiz zamirler aynıdır. Cümle içerisinde ikisini ayırt etmek için kelimeden sonra isim soylu bir sözcük gelip gelmediğine bakılmalıdır.
Sıfat olarak kullanılan kelimeler iki gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar şu şekildedir: Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
Açıklama: cevap: Kırık. kırık sıfattır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
3 ÖN ADLARIN ÇEŞİTLERİ ÖN AD Niteleme ön adı Belirtme ön adı
Siyah,beyaz,kahverengi,sarı,kırmızı, mavi,büyük,küçük,iri,ufak,uzun,kısa,dar,geniş, ince,kalın,yuvarlak,yassı,düz, zayıf, şişman, genç,yaşlı,kuru,ıslak,… gibi sözcükler adların önüne geldiklerinde onları nitelerler.
Sıfat (Ön Ad): İsimlerden önce gelerek onların özelliklerini (rengini, durumunu, biçimini, sayısını vb.) niteleyen ve belirten sözcüklere sıfat (ön ad) denir.
Cevap: Şemsiye: isim. Yaz: (mevsim ise isim, yazmak anlamındaysa fiil)
Zamir (Adıl) ne demek !?
İsmin yerini tutan kelimelere zamir (adıl) denir . ➡Örnek => Ayşe bardağı masaya bırkatı.Zamirler 4 e ayrilir . Bunlar ; Kişi , işaret , belgisiz , soru zamirleridir.
Zamirler varlık isimlerinin yerine kullanılır. Cümle içerisinde sıklıkla kullanılan zamirler adıl olarak da tanımlanabilir. Ek alarak da cümle içinde kullanılabilen zamirler kendi içerisinde de farklı konu başlıkları altında incelenir.
“Hasan kalemi aldı.” cümlesini bazen varlığın yerine farklı kelimeler kullanarak ifade ederiz, örneğin “Hasan onu aldı.” deriz. “Hasan onu aldı.” dediğimizde “onu” sözcüğünün “kalem” sözcüğü yerine kullanıldığını anlarız. Bu şekilde ismin yerine kullanılan kelimelere zamir (adıl) adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri