Beni Öp Sonra Doğur Beni, Cemal Süreya'nın 1973'te yayımlanan şiir kitabıdır. e Yayınları tarafından yayımlanan kitap, otuz şiirden ve dört bölümden oluşmaktadır.
Beni Öp Sonra Doğur Beni Cemal Süreya | Can Yayınları
Beni öp ile sevmek işini belirttiği, Doğur beni ile de sahiplenerek, emek vererek, koruyarak bu işin olacağını vurguladığı söylenmiş.
Kitapla aynı adı taşıyan şiiri "Beni Öp Sonra Doğur Beni", Haziran 1966 yılında Papirüs'te yayımlanmış ve Süreya bu şiirinde anne sevgisinin eksikliğini beraber olduğu kadına aktararak, kadınla anneyi birleştirmiştir.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
İlgili 34 soru bulundu
Güz Bitigi, Cemal Süreya'nın 1 Nisan 1988'de Dönemli Yayıncılık tarafından yayımlanan altıncı şiir kitabıdır.
Sevda Sözleri, Cemal Süreya'nın 1984'te Uçurumda Açan ile birlikte, 1990'da toplu şiirlerle Can Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabıdır. Kitaptaki şiirler şairin Üvercinka, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Sıcak Nal, Göçebe, Güz Bitigi, Uçurumda Açan, Kalanlar adlı şiir kitaplarının bir araya getirilmesiyle oluşmuştur.
Sıcak Nal, Cemal Süreya'nın 31 Mart 1988'de Dönemli Yayıncılık tarafından yayımlanan kitabıdır.
Kara Sevda - Cahit Sıtkı TARANCI - 1000Kitap.
En Güzel Sevilen Kadın Tomris Uyar'a Göre Aşık Olunacak Erkeğin 16 Özelliği. Üç yakın arkadaş, üç büyük şair ve aynı kadına aşık üç adam... Cemal Süreya, Turgut Uyar ve Edip Cansever... Ve onların aşık olduğu, uğruna en güzel şiirlerini yazdıkları dupduru bir kadın... Tomris Uyar.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
Diğer tevatürün, adı kendinde saklı kalan, Üvercinka'ya dayandığı iddia edilir. Cemal Süreyya hafızasına çok güvendiğinden telefon numaralarını kaydetmezmiş. Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş. Ben en çok üçüncü tevatüre tutuldum.
Cemal Süreya, ortaokul ikinci sınıftayken tanıştığı Seniha Nemli ile 1953'te evlenmiş ve 1954'te Mülkiye'den mezun olmuştur. Eşiyle arası problemli olan Süreya, Eskişehir Vergi Dairesi'nde tanışıp bir süre beraber olduğu kadın için "Üvercinka" adını kullanmıştır.
Muazzez Akkaya kimdir? Orta okul mezunu memurlardan Hamid Akkaya ile Fitnat Hanım'ın kızıdır. 1930'da Geyve'de doğdu. Muazzez (Akkaya) Giray, Mülkiye'yi bitirdikten sonra Hazine avukatlığı yapmış, Maliye Bakanlığı'na çalışırken aynı kurumdan Orhan Giray'la aşk evliliği yaparak evlenmiş ve 3 çocuğu olmuştu.
Kadını elde edemeyen fiziksel ve bedensel olmasa da ömür boyu taşıyacağı bir şeyle cezalandırılacaktır. İddiayı Cemal Süreyya kazanırsa Sezai Karakoç'un ismi Sezai Karkoç olarak değişecek, Sezai Karakoç kazanırsa Cemal Süreyya'nın isminden bir "y" harfi çıkacak ve Cemal Süreya olacaktır.
Muazzez Akkaya, hem şairin kendisine olan tutkulu aşkından hem şiirin kendisine yazıldığından haberdardı. Ama görmezden ve duymazdan geldi nedense... Karakoç da kimseye bir şey söylemeden aşkını dizelere nakşetmekle yetindi, hiç evlenmedi!
Cemal Süreya, ismi üç isimli şairlere benzesin diye Cemalettin Seber olan ismine Süreyya'yı da eklemiştir. Sonrasında Cemal Süreyya'yı kullanmaya başlamıştır.
Edip Cansever'i severim, Turgut Uyar'ı severim ama Edip Cansever'i daha çok severim. Mesela Cemal Süreya'yı şair olarak çok fazla sevmem.
Mısraların ilhamını aşktan alan şairler, Türk edebiyatına damgalarını vururlar. İkinci Yeni Kuşağı, şiirin en önemli damarlarından birini oluşturur. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya ve nice şairler…
Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır. Hatta Tomris ile baş başa oturdukları bir rakı masasında Cansever onun için peçeteye “Tomris rakıyı çok severdi, bense onu…” yazmıştır.
Şair özellikle vurgulamak istemiş son dizlerinde çarşamba okunmamasını. Bunun nedeni sevdiği kadına çarşamba günü duygularını açması ancak reddedilmesidir.
“bayan nihayet! yani, bu artık son; bundan sonraki yaşamında birsen'den başka olmayacak, anlamında. ama cemal, benim ve güngör hanım için de 'nihayet' demişti. bu hatırlatıldığında, bu kez kararlı olduğunu belirtmek üzere, birsen hanıma 'bayan en nihayet' diyordu.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri