Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Sarı bir Ay görebileceğimiz birkaç durumdan biri; Ay'ın doğarken ve batarken olduğu gibi gökyüzünde çok alçak bir konumda olmasıdır. Baş ucu noktasına kıyasla Ay ufka yakın olduğunda ondan gelen ışık Yer'in atmosferinde daha uzun yol kat eder ve Yer'in atmosferi ışığı daha çok dağıtır (kırıp-yansıtır).
Ufuk çizgisi hizasındayken Ay'dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür. Gökyüzünde yükseldikçe atmosferdeki parçacıkların engelleyici etkisi azaldığından gördüğümüz renk sarıya döner.
Ay, Dünya ve Güneş üçlüsü aynı hizaya geldiğinde (yani Ay Yeni Ay veya Dolunay evresinde iken) Dünya okyanuslarında gelgite bağlı olarak aşırı su yükselmeleri ve alçalmaları gerçekleşir.
Gündüz göründüğünde Ay'ın rengi soluk beyazdır. Bunun sebebi Ay ışığının güneş ışığı ile olan rekabeti ve bu rekabetin güçsüz tarafı olmasıdır. Parlak günışığı atmosferdeki parçacıklar nedeni ile dağılırken Ay'ın ışığı büyük ölçüde kısılmış gibi görünür.
İlgili 17 soru bulundu
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
'MARS VE AY'DA DA DEPREM OLUYOR'
Tektonik levhaların hareketleriyle farklı büyüklüklerde meydana gelen depremlerin Dünya dışındaki gezegenlerde de olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ethem Derman, Mars ve Ay'da olan depremleri anlattı.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı ve ısıyı Dünya'ya yansıtır. Eğer olmasaydı, bu işlevini de yerine getiremezdi ve Dünya geceleri şu ankinden çok daha karanlık ve soğuk olurdu. İklim koşulların korunmasına katkı sağlaya Ay olmasaydı, kasırgaların ve fırtınaların sonu gelmezdi. Üstelik mevsimlerin de sırası değişirdi.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Ay, Dünyanın gölgesinden geçerken, atmosferimizden geçen Güneş ışığının kısa dalga boyu, atmosferde saçılır. Ay'dan geri yansıyan, uzun dalga boyuna ait ışık, kırmızı ve turuncu renkler halinde görülür.
Ay genel olarak koyu gri bir renge sahip ancak siyah, beyaz ve biraz sarı/turuncu tonlar da taşıyor. Ay'ın rengi jeolojisine bağlı ve yakından bakarsanız başka tonlar da bulabilirsiniz. Ay'ın yüzeyi Dünya'dan göremediğimiz renklere sahip.
Mavi Ay, ayın fiziksel rengiyle ilgili değil, dolunayların takvimdeki düzeni ile ilgilidir. Bir Mavi Ay, normalde bir takvim ayında bir kez olan dolunayların iki kez meydana geldiği durumu ifade eder. Bu durum, Ay'ın dönemine ve takvim yılının uzunluğuna bağlı olarak ortaya çıkar.
Atmosferden dolayı yeni doğduğu zamanlar sarı görğnürler. Ancak ay yükseldikçw o sarılık azalmaya başlar ve tekrar eski beyazlığına geri döner. Bir de araştırdığıma göre ışığın kırılmasıyla alakalı bir durum bu.
Sarı renk zihinsel özelliği yansıtır. Zeka ve aklın rengidir. Özgünlüğü vardır ve yaratıcı özelliğinden dolayı oldukça merak uyandırır. Kişisel gelişimde gelişimi, yeni fikirleri, kazanılmış ve elde edilmiş düşünceleri ifade eder.
Atmosferde bir donukluk olduğunda ve görüş uzaklığının 1 km.den fazla olduğu zamanlarda pus terimi kullanılır ve nem oranı yüzde 95'in üzerindedir. Genellikle pusla beraber çok hafif çisenti göründüğü için pus olayı ile çisenti birbirine karıştırılır.
Bu konu ile ilgili bazı araştırmalar yapılmış ve Ay'ın insanlar üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna varılmış. Özellikle dolunayın herhangi bir etkisi var mı acaba sorusu irdelenmiş ve bunun bir etkisi olmadığı anlaşılmış.
Ay en küçük gezegen olsa da Dünya'ya olan yakınlığından dolayı insan hayatında büyük etkileri vardır. Örneğin kadınların adet dönemleri, Ay'ın hareketlerinden ve evrelerinden direkt olarak etkilenir. Hint Astrolojisi'nde ise Ay'ın insanların düşünce gücünü güçlendirdiğine ve refaha ulaşmalarını sağladığına inanılır.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Deprem öncesinde açık havada kısa gökkuşakları oluşabiliyor. Ayrıca farklı renkli bulutlar ya da ışık hüzmeleri gözlemleniyor. Bunun yanı sıra hava açıkken depremin olacağı noktada parçalı bulutların olması da deprem belirtileri arasında. Ancak eğer kapalı bir hava varsa, sık sık yıldırım görülebiliyor.
İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur. Yani, “herhangi bir günün ardından” gerçekleşen depremlerle, Güneş tutulmaları dönemlerinde gerçekleşenler arasında oransal olarak hiç bir fark bulunmuyor.
Ay herhangi bir şekilde kendine ait bir ışık yaratma sistemi yoktur. Ayın bütün ışık kaynağı güneştir. Bundan dolayı biz ayı sadece güneşten aldığı ışıktan dolayı görmekteyiz.
Ay'ın Dünya'ya yansıttığı ışığın miktarı ise yıldızlardan ulaşan ışığın miktarından yaklaşık 100.000 kat daha fazladır. Bu nedenle Ay -her zaman olmasa bile- belirli konumlardayken gündüz vakti de görülebilir.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri