Benliğin farklılaşması, gerekKğinde bir bireyin, parçası olduğu aile ya da bir başka sosyal sisteme karşı bir pozisyonda durabilmesi anlamındadır. Benliğe farklılaşmanın karşı kutbunda birleşme (fusion) vardır. Birleşme, farklılaşma düzeyinin az olmasıdır ve bilişsel aktiviteleri heyecanlardan ayıramamadır.
Kerr ve Bowen'a (1988) göre benliğin farklılaşması iç ve dış duygusal baskılara otomatik olarak tepki vermeme becerisidir. Aynı zamanda kaygı durumlarında bile esnek ve akıllıca olabilme yeteneğidir. Ayrımlaşma düzeyi yükseldikçe grup içinde duygusal temaslarda bulunsa bile kişi daha çok birey olabilecektir.
Benlik farklılaşması (differentiation of self), bireyin benliğinin güçlü olması, kendi kararlarını verebilmesi ve duygularıyla düşüncelerini ayırt edebilmesini ifade eder.
Farklılaşma düzeyinin artması, bireyin önemli ilişkilerde ben konumunu almasına, yani yoğun duyguların olduğu bir ilişkide veya durumlarda benlik duygusunu sürdürmesini sağlar. Yüksek düzeyde farklılaşma zor durumlarda bile bireyin sakin kalmasına ve mantıklı akıl yürütmesine izin verir.
Üçgenleşme, birbirine aynı görüşte olmayan iki bireyin, üçüncü bir bireyi kendi taraflarında yer almaya teşvik etmesiyle meydana gelmektedir. Üçgenleşmede üçüncü birey, iki bireyden birini seçmek zorunda bırakılır ya da her ikisini de sırayla desteklemek zorunda kalabilir(akt. Tura, 2014).
İlgili 20 soru bulundu
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
İç içe aileler, kopuk aileler, evine bağlı olmayan kocanın olduğu aileler, olgunlaşmamış ebeveynli aileler ve ilgisiz ebeveynli ailelerdir (Üstündağ 2015).
Farklılaşma kavramı ile genellikle, farklı insanlar arasında doğuştan getirilen ya da sonradan kazanılan çeşitli fiziksel ya da sosyal farklılıklardan kaynaklanan birbirinden farklı yapılar, görünümler ve davranış kalıpları sergileme durumu anlatılmaya çalışılmaktadır.
1. Farklı duruma gelme. 2. biyo. Gelişme sebebiyle organların kendilerine has biçimler almaya başlaması.
✔ Hücre göçüyle beraber insanda üç tabakalı embriyo oluşur. ✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar.
Birincisi, fonksiyonel farklılaşmadır ki, insanların yetenek düzey ve yönlerinin farklılığı ile ilgilidir. Toplumlardaki her bir insanın farklı bir iş yapmasına ve böylece dengeli bir işbölümünün doğmasına, bu eşitsizliğin önemli katkısı mevcuttur.
Bir hücre belirlenmiş olan yazgısını yerine getirdiği zaman, onun farklılaşmış olduğu söylenir. sırasında nukleuslarını kaybeden memeli kırmızı kan hücreleri ve damarlı bitkilerde su ileten hücreler olan trakeidler buna örnek verilebilir.
Bowen, üç kişiden oluşan duygusal üçgenlerin kurulmasını "üçgenleşme" olarak adlandırır. Bu kavram, Bowen'ın psikiyatri polikliniğinde yatan hastaların anneleri ile olan ilişkilerinin iyileşme sürecine olan etkisini incelediği çalışmasıyla geliştirilip ortaya atılmıştır.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey, onu diğerlerinden ayıran temel şey, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır. Daha genel anlamda ise benlik, özne olarak "ben"in nesne olan "ben" hakkında düşünmesi olarak ifade edilebilir. Psikolojik açıdan benlik oldukça derin ve geniş kavramdır.
Benlik, bireyin kendisi hakkında edindiği bilinç, dış dünyanın doğrudan etkilerine açık olan dürtülerin kontrolünü sağlayan katmandır. Benlik kişinin kendisini ayrı bir birey olarak tanımlama deneyimidir. İnsanlardan gelecek olumlu tepkilere kişi kendine verdiği değeri koruyabilmesi için gerek duymaktadır.
Farklılaştırma yolları
Farklılaştırma başlıca beş şekilde gerçekleştirilir. Bunlar, ürün farklılaştırması, hizmet farklılaştırması, personel farklılaştırması, imaj farklılaştırması, kanal farklılaştırmasıdır.
Porter tarafından tanımlanmış üç temel stratejiden biri olan farklılaştırma stratejisi düşünce olarak; işletmenin sunduğu ürün ya da hizmeti farklılaştırarak, tüm sektörde benzersiz olarak kabul edilen bir şey yaratmasını açıklamaktadır.
1.Toplumsal Farklılaşma Nedir ? Toplumsal farklılaşma, toplumda kişiler ve grupların, birbirinden az çok farklı, değişik ve hatta gittikçe uzmanlaşmaya, ayrışmaya ve başkalaşmaya yön tutmuş roller aldıkları bir sosyal süreç ve bu sosyal sürecin doğurduğu sonuçları ifade eder.
Dokular embriyonun ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından farklılaşırlar. Dokuların bu embriyo tabakalarından farklılaşmasına histogenez denir. Farklılaşmamış bir hücre topluluğunun gelişim sırasında bir organa dönüşmesine organogenez denir.
Laboratuvar şartlarında bir kök hücre diğer hücrelere (örn; sinir, kalp veya pankreas hücresine) dönüştürülebilir ve buna yönlendirilmiş (directed) farklılaşma denir.
Hücrelerin farklılaşması ömür boyu devam eder. Belirli bir yaştan sonra farklılaşmamış hücre grubu olarak sadece yetiştin kök hücreleri kalır ve yeni nöron üretimi, T hücrelerinin çoğaltılması gibi durumlarda bu hücreler kullanılır.
Esnekliğin düşük olması, katı, otoriter ve değişmeye dirençli bir yapıyı ifade eder. Esneklik düzeyi yüksek olan aileler ise kaotik olarak adlandırılır.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır. Bunlara parçalanmış aile denir.
Satir'in aile terapisinde başlıca amacı, aile üyelerinin daha fazla özgüveni ya da kendine değer verme duygusunun olmasına yardım etmedir. Bu amacı gerçekleştirmek için, aile üyeleri arasındaki çalışma sürecine odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri