Hindistan'da kutsal metin kabul edilen Vedalar'ın yorumu mahiyetindeki Brahmanalar'da yer alan ve kast sisteminin en üst tabakasını oluşturan Brahmanlar'ca temsil edilen dinî yapı.
Mezhepler ve öğretiler. Hint dinlerindeki gelişmeler sonucu Hinduizm adını alan din, Brahmanların hakimiyet sağladıkları dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiştir.
BRAHMA DÎNİ Brahma, mukaddes kelâm demekdir. Hindistândaki islâm âlimlerinden Mazher-i Cân-ı Cânân ondördüncü mektûbunda buyuruyor ki, (Bu din, Îsâ aleyhisselâmın mîlâdından asrlarca evvel Hindistânda zuhûr etmiş hakîkî, ilâhî bir din idi. Sonraları bozularak, kâfir oldular).
Budizm ve Brahmanizm arasındaki keskin bir fark yer almaktadır. Öyle ki Budizm dini Brahmanizm dininde yer alan puta tapma inancı yoktur. Bundan dolayı Brahmanizm dininden ayrılmış ve yen bir din doğmuştur. Aynı zamanda Brahmanizm dininden Budizm dinine geçmiş olan bir takım temel esaslar da yer almaktadır.
Brahmanizm, M.Ö. 2000 öncesi Brahmanların kurduğu bir din.
İlgili 23 soru bulundu
Brahmanizm Hangi Uygarlığa Aittir? Brahmanizm Hint ve İran uygarlıklarına ait bir din olarak ifade edilebilmektedir. Brahmanlar, Hindistan da yer alan kast sisteminin en üst sınıfı olarak da bilinmektedir. Brahmanlar tarafından oluşturulan din ise Brahmanizm olarak ifade edilebilmektedir.
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
Brahmanlar, prensip olarak bir yaratıcıya inanırlarsa da, Peygamberlere inanmazlar. Bâtıl inançlarına göre Brahma, en olgun ve hep sükut eden bir ilah olup, her şeyin aslıdır. Fakat bu ilah, diğer iki ilah vasıtası ile işlerini yapar. Bunlardan biri Vişnu, diğeri Siva'dır.
Uygur Devleti yerleşik yaşamı benimseyen ilk Türk topluluğudur. Budizm ve Maniheizm'i benimsemişlerdir.
Türkler arasında yabancı bir din olarak bin yıldan uzun bir süre ya- şayan Budizm, bu uzun dönem boyunca Türklerin millî dinleri olan Gök Tanrı dini ile senteze girerek Türk Budizmi'ni ortaya çıkarmış ve Türk tarih yazıcılığında da kuşkusuz bazı izler ve etkiler bırakmıştır.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Dokunulmazlar (Paryalar)
“Dokunulmazlar” olarak adlandırılırlar. (İnsanlığın en aşağı tabakasında yer alırlar) Paryaların kast sistemi içindeki yerleri şu şekildedir: Paryalar, kırık kaplar dışında kap kullanamazlar. Eşek ve köpek harici herhangi bir hayvana sahip olamazlar.
Bu kast sistemi Hindistan'ın bağımsızlığından sonra kaldırıldı, fakat bugün bile, yoğun çabalara rağmen, ülkenin birçok kırsal bölgesinde hâlâ uygulanıyor.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Hinduizm'de, Hristiyanlık, İslamiyet ve Yahudilikte olduğu gibi ahiret inancı yoktur. Semavi dinlerin aksine Hindular, reenkarnasyona inanırlar. Bu inanç sistemine göre, insan, yaşamında iyiliği seçerse, bir sonraki hayatında çok daha güçlü ve soylu bir insan olarak doğar.
Mani Dini, yalnız Uygurlar tarafından 762 yılında resmen devlet dini olarak kabul edilmiştir. Bunun dışında bu din, her zaman ve her yerde Hıristiyanlığın ve Müslüman- lığın kovuşturmasına uğramış, taraftarları işkenceyle öldürülmüşlerdir.
Göktürkler, sadece devletlerini değil kendilerini de Türk diye tanımlayan ilk topluluktur. Orhun Yazıtları'nda Türk; güçlü, savaşçı, Tanrı'nın yeryüzündeki gölgesi, sadık gibi ifadelerle anılır.
Günümüzde bağımsız Türk devleti olarak varlığını sürdüren devletler olarak Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, de facto statüsüyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülke sayılabilir.
Hint Kültüründe özellikle Hinduizm'de inek, ana unsur sayılan toprağın ve verimliliğin sembolü olarak kutsal kabul edilir. Çünkü Vedalarda inek, bütün iyiliklerin kaynağı, tanrıların ve insanların besini olarak nitelendirilir.
Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Ramayana'da ve Mahabharata'da Brahma bütün insanların ilk ceddi olarak geçer. Brahma, Hindu Vedanta felsefesinde bütün varlıkları kapsayıcı üstün ruh olarak kabul edilen ve cinsiyetten münezzeh Brahman ile karıştırılmamalıdır. Brahma'nın eşi Saraswati'dir, ayrıca Sávitri veya Gáyatri adıyla da anılır.
Vişnu (/ˈvɪʃnuː/; Sanskritçe: विष्णु "Her şeyi Kuşatan"; IAST:Viṣṇu), Vaişnavizm'de Mutlak Varlık, Nihai Benlik; Yüce Tanrı. Vişnu veya Yüce Tanrı'nın en yüce varoluşsal konumu Hindu kutsal metinlerinden Yajurveda, Rigveda ve Bhagavad Gita'da bildirilir.
Hindistan birçok dine ev sahipliği yapıyor, aralarında en yaygın olanı nüfusunun %80'i ile Hinduizm. Hinduizm İslam ve Hrıstiyanlık'tan sonra dünyanın en yaygın 3. dini. Bazı yöntem ve gelenekler bölgesel değişiklikler gösterebiliyor. Nepal ve Bangladeş de yoğun Hindu nüfusuna sahip diğer ülkeler.
Katı vejetaryenler
Genç kadın Brahman kastına mensup. Brahmanlarda et yemek yasak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri