Beren Saat, ALS hastalığı için başından aşağıya bir kova su döktü.
Disleksi bozukluğu yaşayan Aslı Enver, okuma güçlüğü çekiyor. Hazal kaya, tırnak yeme hastalığından muzdarip. Magazinde sık sık alkolik olduğuna dair haberlerin çıkmasının ardından ünlü oyuncuda aslında bipolar duygu durum bozukluğuna sahip olduğu öğrenildi.
1.66 boyunda olan 39 yaşındaki Beren Saat, Balık burcudur ve 48 kilodur.
İngilizce ve İspanyolca bilen Saat, iş dışında kalan zamanlarını dans ederek, tenis oynayarak ve de sinemaya giderek değerlendirmeyi tercih ediyor. Beren Saat'in ikinci sinema filmi “Gecenin Kanatları” 2010 yılında sinemalarda oynamaya başladı.
1.65 cm boyundaki şarkıcı, 59 kilodur. HADİSE İLE KAAN YILDIRIM AYRILDI MI? Sosyal medya hesabından ilişkisinin bittiğini açıklayan Hadise, "Aşk çok güzel, her şey aşkla güzel...
İlgili 15 soru bulundu
Bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık olan lupus hastalığı, bazı hastalarda hayati organları etkileyerek fonksiyonlarını bozabildiği için ölümcül risk taşıyabilmektedir.
Lupus, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalıktır. Lupusun semptomları, eklemlerde ağrı, yorgunluk, deri döküntüleri, böbrek problemleri gibi çok çeşitli olabilir. Kelebek şeklinde bir yüz döküntüsü, lupusun tipik bir belirtisi olabilir.
Lupus hastalığı kalp kaslarının, kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerinin veya kalp zarının iltihaplanmasına neden olabilir ve buna bağlı olarak kardiyovasküler hastalık ile kalp krizi riskini de büyük ölçüde artırabilir.
Lupus hastalığının sebep olduğu iltihabi reaksiyonlar vücudun hemen her dokusunda görülebildiğinden, klinik tabloda çoklu organ tutulumu izlenebilir. Bu anlamda; cilt, kan hücreleri, solunum sistemi, kalp-damar sistemi veya boşaltım sistemi gibi pek çok organ ve dokuda lupusa bağlı iltihaplanmalar görülebilir.
Lupus, iltihaba neden olabilir ve eklemler, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğer gibi birçok farklı vücut sistemi üzerinde etkili olabilir. Lupus, tedavi edilemez bir hastalıktır, ancak uygun tedavi ile semptomlar kontrol edilebilir ve yaşam kalitesi iyileştirilebilir.
Lupus Belirtileri
Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir. Hastaların yüzde 70 gibi büyük çoğunluğunda böbrek tutulumu görülür ve bu konunun atlanmaması çok önemlidir.
Böbrek yetmezliği ve ciddi böbrek hasarlarına yol açabilir. İlerlemesi durumunda böbrek nakli gerekebilir. Beyin ve sinir sistemi: Beyninizin ve sinir sistemimizin kelebek hastalığından etkilenmesi durumunda, felç ve nöbetler görülebilir.
Ergenlikteki hormonal düzensizlikler ve stresin yanı sıra güneşe maruziyet, viral enfeksiyonlar ve ilaçlar (örn. izoniazid, hidralazin, prokainamid, nöbet önleyici ilaçlar) gibi çevresel faktörler tarafından SLE'nin tetiklenebildiği bilinmektedir.
Özetle lupusun genel özellikleri: Hastalık hafiften şiddetliye doğru değişen alevlenmelerle seyreder. Kadınlar erkeklere göre 9-10 kat daha fazla etkilenir. Tedavi tutulumun yerine ve şiddetine göre değişir Lupus her kişide farklı tutulum özellikleri göster Lupus, tedaviyle tamamen yok edilemez.
Lupus için bir tedavi yoktur, ancak ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir. Lupus bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Soğuk algınlığı veya grip olan insanlardan kaçınmalısınız çünkü bu hastalıklar alevlenmeyi tetikleyebilir.
Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
Güneşten korunun, Ultraviyole ışığı hastalığın cilt bulgularını aktive edeceğinden, güneş koruyucu kıyafetler, kremler, gözlük ve şapka kullanılması önerilir. Yeterince dinlenin, uykunuzu alın ve düzenli, zorlayıcı olmayan egzersizler yapın. Sağlıklı beslenin.
Lupuslu birinin görmesi muhtemel olan birincil uzman bir romatologdur. Romatologlar eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Lupus eklem ağrısına ve iltihaplanmasına neden olmasıyla bilinir ve romatolog genellikle lupuslu birinin göreceği ilk uzmandır.
Hastalık tamamen ortadan kalmaz ancak belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir.
Lupus pek çok farklı doku ve organda etkili olabilir ve kalp, beyin ve böbrekler gibi iç organlarda hastalık yaptığında daha ciddi sorunlara neden olabilir. Ancak pek çok kişide etkilenmesi olası organlardan sadece biri etkilenir ve genelde bulgular artıp azalan seyirde dalgalanmalar gösterir.
Skleritis ve Üveit: Lupus bazen göz yüzeyini ve iç yapısını etkileyen inflamatuar göz hastalıklarına yol açabilir. Bunlar skleritis (skleranın iltihaplanması) ve üveit (iris ve çorak tabakanın iltihaplanması) gibi durumları içerebilir. Bu hastalıklar ağrı, kızarıklık ve görme kaybına neden olabilir.
Kelebek hastalığı (Lupus hastalığı) olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi normalde vücudu enfeksiyonlardan korurken, otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi kendi vücut dokularını hedef alır ve yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırır.
SLE (kelebek hastalığı) bulaşıcı bir hastalık değildir.
Hastalık her hastada farklı seyreder. Riskli gebelikleri takip eden bir kadın doğum uzmanı (perinatoloji) ve romatoloji uzmanının hastayı birlikte takibi ile en karmaşık hastalarda bile uygun tedavi planlaması ve takiple, lupus hastalarının da sağlıkla bebeklerine kucaklarına almaları mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri