Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
121 ALACAK SENETLERİ
İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan alacaklarına karşılık aldığı bono ve poliçeler bu hesapta izlenir.
121 ALACAK SENETLERİ HESABI
Finansal kiralama işlemlerinden doğan senetli alacaklar da bu hesapta izlenir. 121 Alacak Senetleri Hesabının İşleyişi: Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsil edilen ya da işletmenin elinden çıkan senet tutarları ise hesaba alacak olarak kaydedilir.
120 Alıcılar Hesabı
İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlendiği hesaptır.
321. Borç Senetleri Hesabı, kısa vadeli borçlar içinde bulunduğundan, bu hesapta işletmenin esas faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan ve vadeleri bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi süresi kadar olan borç senetleri izlenir.
İlgili 43 soru bulundu
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
“122 Alacak Senetleri Reeskontu Hesabı” Nedir? Bu hesap, dönem sonunda, bilançoda senetli alacağın tasarruf değeri yani peşin değeri ile gösterilmesi durumunda nominal değer ile peşin değer arasındaki fark, bir başka deyişle alacak senetleri için ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesinde kullanılan hesaptır.
121 Alacak Senetleri
İşletmelerin ticari faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan alacaklarına karşılık aldığı bono ve poliçeler bu hesapta izlenir.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir. Borç meydana geldiğinde bono, police vb. belge düzenlenerek bu hesap alancaklandırılır ve ödendiği zaman borçlandırılarak kapatılır.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Satıcılar Hesabı” içinde izlenmekte olan bir hesap borç bakiyesi verebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde borç bakiyesi veren hesabın “120. Alıcılar Hesabı”na devir edilmesi gerekmektedir.
Alacak Senetleri Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsamaktadır. Alacak Senetleri Hesabı, Tekdüzen Hesap Planında “121” numara ile belirtilmiştir. Alınan senet tutarları bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.
Alıcılar Hesabı, işletmenin, faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacaklarının izlenmesi için kullanılır. Diğer bir anlatımla bu hesap işletmenin müşterileri ile olan cari hesap ilişkilerinin takibi için kullanılmaktadır.
Bir kişinin (gerçek ya da tüzel) diğer bir kişiden alacağı olduğunu belirten hukuki belgedir. Senet modülü ile, alacak senetlerinin sistemde kaydedilmesi, muhasebeleştirilmesi, pozisyon değişikliği ve takip edilebilmesi amaçlanmaktadır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
421 BORÇ SENETLERİ HESABI
421 Borç Senteleri Hesabının İşleyişi: Uzun vadeli borç senetleri ortaya çıktığında senet tutarları bu hesaba alacak kaydedilir. Bilanço tarihinde vadesi bir yılın altına inen borç senetleri bu hesaba borç kaydedilerek kısa vadeli olan 321 Borç Senetleri Hesabına aktarılır.
221 Alacak Senetleri Hesabı: İşletmenin ticari işlemlerinden kaynaklanan vadesi 1 yılı geçen senetli alacakların izlendiği hesaptır. Finansal kiralama işlemlerinde doğan senetli alacaklar da bu hesapta izlenir.
Alacak Senetleridir
Senede bağlanmış hakkın türüne göre kıymetli evrakın; alacak senetleri, eşya hukuku (emtia) senetleri ve hisse senetleri şeklinde sınıflandırıldığı yukarıda belirtilmişti.
Bir senedin ödenmemesi durumunda, alacaklı senetleri çeşitli yollarla tahsil etmeye çalışabilir. Bir alacaklının senetleri tahsil etmesinin üç farklı yolu vardır. Bunlar; Banka aracılığı ile protesto çekme, icra takibi başlatma, alacaklının borçluya ihtarı olarak sıralanabilmektedir.
102 Bankalar Hesabının İşleyişi: Bankalara para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç tarafına, bankadan çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri için ödenen tutarlar bankalar hesabının alacak tarafına kaydedilir.
124- Kazanılmamış Finansal Kiralama Faiz Gelirleri (-) hesabı, finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan alacaklar ile kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz kazanılmamış finansal kiralama faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.
322-BORÇ SENETLERİ REESKONTU 250 250 Page 11 ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak alınan depozito ve teminatların izlendiği hesaptır.
122 alacak senetleri reeskont hesabı, alacak senetlerinin işletilmesine ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesi demektir. Bilançoda bulunan senetler üzerindeki nominal değer ve peşin değer farkı izlenerek aradaki fark bulunmaya çalışılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri