O zaman Bergama'nın adı Parg-a-uma idi. Perg=Berg Arapçadaki “Burç” anlamına gelir, kale demektir. Uma ise, “halk” demektir.
Antik metinlerde Pergamon ya da Pergamonos olarak geçen kentin adı, Anadolu'da çok eski dönemlerden beri bilinen mahalli bir dilden gelip 'Kale' veya 'Müstahkem Mevkii' anlamına gelmektedir.
Pergamon ismi “kale”, “burç", “küçük yerleşim” anlamına gelmektedir.
M.Ö. 301 yılında Pergamon yöresini ele geçiren Makedonyalı Komutan Lysimachos krallığını ilan etmiş ve ganimetini Kale'de tutması için Philetairos adlı subayı görevlendirmiştir. M.Ö. 282 yılında isyan çıkaran Philetairos yönetime el koymuş ve yaklaşık 150 yıl sürecek olan Bergama Krallığı'nın temelleri atılmıştır.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Pergamon Antik Kenti
Helenistik Dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden biri olan Bergama'nın tarihi, MÖ yedinci yüzyıla kadar gitmektedir. Kent MÖ 281-133 tarihleri arasında yaklaşık 150 yıl süren Pergamon Krallığı'nın başkenti olmuştur.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Pergamon Krallığı veya Bergama Krallığı, (Yunanca:Βασίλειο της Περγάμου) Batı Anadolu'da başkent Pergamon (bugünkü Bergama) olmak üzere kurulmuş devlettir.
3000'e kadar giden bir geçmişi içine alan Bergama'nın bilinen en eski adı, Pergamon'dur. Perg(Berg):Dağ, tepe, yüksek, ulaşılması güç yer anlamına gelmektedir.
Helenistik Dönemden günümüze erişmiş tek başkent olan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.
120 km uzunluğunda ve rejimi düzensizdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen Bergama'da Akdeniz iklimi hâkimdir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı 15-20 derece arasındadır. Rüzgârlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser.
Bergama'ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler arasında; Bergama köftesi, karanfilli leblebi, balık köftesi, kabak çiçeği dolması, tulum peyniri, subye yumurtası ve tarihi Bergama (Arasta) Çarşısı'nın ünlü karadut suyu yer almaktadır.
Helenlerden çok önce Batı Anadolu'da Pelasglar ve Luvi halkı yaşardı. O zaman Bergama'nın adı Parg-a-uma idi. Perg=Berg Arapçadaki “Burç” anlamına gelir, kale demektir. Uma ise, “halk” demektir.
İlçenin yüzölçümü 1.720 km2`dir. Ayazkent, Göçbeyli, Bölcek, Zeytindağ ve Yenikent olmak üzere 5 beldesi ve 114 köyü bulunmaktadır.
Kâğıtsız kalan Bergama'nın Kralı II. Eumenes yeni bir kâğıt icat edecek olana büyük ödüller vadetmiş. O zamanki Kütüphane Müdürü Krates oğlak derilerini işleyerek yazılabilecek hale getirmiş ve krala sunmuş. Parşömen MÖ II. Yüzyıldan başlayarak Bergama'dan bütün dünyaya yayılmıştır.
Öztüre Grubuna ait Pergamon ile aynı nedenle kurulan ve zamanla kendi grubu dışındaki firmalara da hizmet vermeye başlayan Roteks Grubuna ait Status'un birleşmesi sonucu, PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET A.Ş.
Bergama'dan ne alınır diye araştırma yaptığınızda yöreye özgü magnetler, rengarenk farklı boyutlarda anahtarlık ürünler, aynalar, metal kutular, çeşitli biblo ve objeler gibi seçenekler karşınıza çıkmaktadır. Yöreye özgü hediyelik alternatiflerini inceleyebilir ve değerlendirebilirsiniz.
Halkın geçimini sağladığı en önemli tarım ürünleri pamuk, tütün, domates, zeytin, mısır ve buğday sayılabilir. Yeraltı zenginlikleri olarak perlit rezervi, linyit, granit ve taşocakları, altın madeni bulunmaktadır. Doğal kaplıca suları ve su kaynakları yönünden de zengindir.
Araçla tepeye çıktıktan sonra tam tur için 1.30-2 saat zaman harcıyacağınızı bilerek planlama yapmalısınız. Kalıntı çok ancak ayakta olan yapılar az. İnsan Zeus Sunağının Almanya'da sergilendiğini düşününce kahroluyor. Amfi tiyatro çok büyük ve dik.
Günümüzde İzmir'e bağlı olan Bergama'da kurulmuş olan Bergama Krallığı; MÖ. 241 yılında kurulmuş ve Roma İmparatorluğu'na bağlanacağı tarih olan MÖ. 133 tarihine kadar varlığını sürdürmüştür.
Antik Cağda Pergamon adı ile anılan Bergama Helenistik dönemin en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Helenistik Pergamon Krallığının başkenti olan şehir Roma egemenliği döneminde Asya eyaletinin merkeziydi. Helenistik dönem öncesi Frigya sınırları içinde bulunan yöre; Lidya eğemenliğindeydi.
Bergama Zeus Sunağı'nın Berlin'de olmasını sağlayan esas sebep, temelde Alman mühendis Carl Humann'ın Bergama bölgesinde yaptığı keşifler oldu.
Zeus Sunağı, Bergama'daki antik Pergamon kentinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırıldı. 35 metre genişliğinde, 33 metre derinliğinde olan devasa yapının kalıntıları, 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından parçalara ayrılarak gemilerle Almanya'ya kaçırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri