1869-1878 arasındaki 1871 senesinden itibaren Almanya'nın bizzat görevlendirmesiyle Humann, Bergama'da kaçak kazı yaparak
Bergama Zeus Sunağı'nın Berlin'de olmasını sağlayan esas sebep, temelde Alman mühendis Carl Humann'ın Bergama bölgesinde yaptığı keşifler oldu.
Bu sunak aslında bir zafer anıtıdır. Bergama krallarının Galatlara karşı MÖ 165-156 yılları arasında kazandıkları zaferleri ölümsüzleştirmek için yapılmış ve Baş tanrı Zeus ile onun savaş ve akıl tanrı- çası sevgili kızı Athena'ya adanmıştır.
Bergama Müzesi'nin Tarihçesi
Almanya'nın başkenti Berlin'de yer alan Bergama Müzesi, arkeolojik kazılar sonucunda Almanya'ya getirilen eserlerin çokluğu ve sergileme yerlerinin az olmasından kaynaklı olarak inşa edilmiştir.
Zeus Sunağı, Bergama'daki antik Pergamon kentinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırıldı. 35 metre genişliğinde, 33 metre derinliğinde olan devasa yapının kalıntıları, 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından parçalara ayrılarak gemilerle Almanya'ya kaçırıldı.
İlgili 39 soru bulundu
Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya'sına götürülmüştür. Bugün, Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergilenmekte ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir.
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
İnşası, antik döneminin en büyük tapınağını inşa etmeyi öngören Atinalı tiranların yönetimi sırasında MÖ 6. yüzyılda başladı, ancak MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus'un hükümdarlığı döneminde tamamlanabilmiştir.
Bölge sakinlerine "evlerinizden çıkmayın" uyarısı yapılırken, Berlin polisi, kaçak aslana dair herhangi bir ize rastlamadı ve arama çalışmaları durduruldu. Alman yetkililer, görüntülerin Güney Afrikalı uzmanlar tarafından incelendiğini ve hayvanın büyük olasılıkla bir yaban domuzu olduğunu açıkladı.
Bergama, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Yüzölçümü olarak İzmir'in en büyük ilçesidir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunmaktadır.
Ludwig Hoffmann yönetimindeki inşaat 1910'da başladı ve 1930'da tamamlandı. Bergama Zeus Sunağı, Milet Pazar Yeri Kapısı, İştar Kapısı ve Mşatta Sarayı gibi yapıların günümüze ulaşmış parçaları, bugün sergilendikleri Bergama Müzesi'nin adını dünya genelinde meşhur etmiştir.
Zeus Heykeli
Milattan önce 400'lü yıllarda heykeltıraş Fidias tarafından yapılan bu heykelin boyu ise 13 metre olarak tasarlanıyor. Heykel; detaylı süslemesi, şekli ve parlaklığıyla öne çıkıyor. Heykele dair kalıntılar ise Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.
Zeus ile Hera'nın evliliğinden Ares, Hephaistos, Angelos, Heusha, Hebe ve Eileithyia doğar.
Antik metinlerde Pergamon ya da Pergamonos olarak geçen kentin adı, Anadolu'da çok eski dönemlerden beri bilinen mahalli bir dilden gelip 'Kale' veya 'Müstahkem Mevkii' anlamına gelmektedir. Kale Dağı'nın tepesindeki Antik Pergamon yerleşimi dışında Bakırçay Ovası'na dağılmış olan pek çok höyük bulunmaktadır.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi.
Deriye yazı yazmayı bulan Bergama Krallığı papirüsten sonra daha kullanışlı bir kâğıt bulmuştu, buna "Bergama Kâğıdı" anlamına gelen parşömen adını verdiler.
Beyaz aslanlar Güney Afrika'da görülen bir tür. Doğada bulunmadıkları için koruma altındalar.
Aslan heykellerinin sayısı, yaşayan aslanlardan fazladır! En fazla olduğu şehir de kuşkusuz Ukrayna'nın Batıya açılan kapısı Lviv... Şehrin isminin Rusça “Lev”den, yani “Aslan” dan geldiğinin de işareti bu sayısız heykeller.
Günümüzde ise sadece Hindistan'ın batısında bulunan Gir Ormanı'nda yaşamaktadır. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 674 kadardır. Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
Tanrılarla devlerin savaşı
Sunak şu anda Berlin'de Pergamon Müzesi'nde. Muhteşem eserin çevresi tanrılarla devlerin savaşını anlatan kabartmalarla bezeli.
Zeus Tapınağı, Antik Yunanın en büyük tapınağı olarak bilinmektedir. Uzunluğu 108, genişliği ise 43 metredir. İlk yapıldığı dönemde 108 adet sütun bulunmaktaymış Ancak zamanla barbarlar tarafından yağmalanan yapıdan günümüze sadece 15 adet sütun kalmıştır. Yunan tanrısı Zeus için yapılmış olan bir tapınaktır.
3. Zeus Heykeli
Zeus Heykeli, antik Yunanlılar için önemli bir kültür merkezi olan Olympia Şehri'ndeki bir tapınakta bulunuyordudu.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Zeus, Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan dinindeki en yüce tanrıydı. Genellikle Baba, gök gürültüsü tanrısı ve 'bulut-çağıran' olarak anılır. Havayı kontrol eder, alametler ve uyarılar verir ve genel olarak hem tanrılar hem de insanlık arasındaki düzeni koruyarak, Olimpos Dağı'ndaki tahtından adaleti sağlar.
Ünlü heykeltıraş Phidias tarafından MÖ 400-450 civarında Yunanistan'ın Olympia kentinde oyulmuştur. Tüm Yunan tanrılarının kralı olan tanrı Zeus'un büyüklüğünü ve ona duyulan saygıyı temsil ediyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri