Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Bu konuda gelen hadise göre cennetlikler, cennete otuz üç yaşlarında gireceklerdir. İbn-i Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şöyle demiştir: "Şüphesiz bu yaşta (otuz üç yaşta), görünen pek çok hikmetler vardır. Çünkü bu yaş, lezzetleri en iyi şekilde tatma yaşıdır.
Cennette her şey en güzel şekilde olacağı gibi, Cennetlikler de en güzel ve en mükemmel bir surette olacaklardır. Hadislerde ifade edilen yaşlar, insanın ruh ve beden bakımından en güzel dönemini gösterir. Çünkü Cennet hayatı ebedî olup ihtiyarlama da yoktur.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
İmam Şa'ranî konuyla ilgili şu bilgileri vermektedir: “Âlimler, dünya kadınlarının cennette bir yaşta olacaklarını, Hurilerin ise büyük-küçük (nefislerin arzu ettiği şekilde) çeşitli yaşlarda olacaklarını söylemişlerdir."
İlgili 36 soru bulundu
Birinci âyette, Allah katında bir gün, size göre bin yıl gibidir deniyor.
Ahiretteki gün ile alakalı olarak şu bilgileri değerlendirebiliriz: Hac suresinin 47. ayetinde ve Secde suresinin 5. ayetinde ahiretteki günün dünyadaki BİN SENE KADAR olacağı bildirilirken Mearic suresinin 4. ayetinde ise o zamanki günün ELLİ BİN SENE olacağı bildiriliyor.
Cennete girecek olan herkes, Âdem'in sûretine uygun bir şekilde, uzunluğu altmış zira' olarak girecektir...” ziyadesiyle nakleder (Ahmed b. Hanbel, 2001, XIII, s. 504; Müslim, 1992, Cenne, 28; Bağavî, 1983, XII, s. 254).
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
Öyle ki, bu lezzetli elbiselerle Cennet ehli ve Cennet kadınları birer küçük Cennet hükmüne geçerler. Bu rivayet ve haberlerden anlaşılıyor ki, Cennette bedende olduğu gibi başta da sun'î kıyafet ve başörtüsü olmayacak. Ancak başa güzellik ve cazibe veren fıtrî bir kıyafet başta bulunacaktır.
Peygamber s.a.v şöyle buyurdu: "Cennet şu dört kimseye aşıktır;Ramazan orucunu tutanlara,Diline sahip çıkanlara,Kur'an okuyanlara Komşusuna ikramda bulunanlara."
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Gönderilen kitapların Cennet'te de okunacağı düşünüldüğünde Cennet'te tek bir dil değil birden fazla dilin konuşulacağı hatta bütün dillerin Cennet'te de devam edeceğini söylemek mümkündür. Ancak Cennet dilinin Arapça olacağıyla ilgili rivayetlerden hareketle Arapça'nın daha yaygın olacağı anlaşılmaktadır.
Bazı rivayetlerde insanın ahirette 33 yaşında olacağı bildirilmiştir. Ancak bu yaş ifadesi dünyanın yaşına göre değildir. Yani, nasıl bu dünyada insan en mükemmel yaş olarak bu dönemde bulunur. Onun gibi insan cennette, olması gereken en mükemmel durumda bulunacak demektir.
Hadisin ilgili ifadesi tam şu anlamdadır: “İnsanın bedeninden her şey çürür, ancak acebu'z-zeneb denilen bir kemik / bir parça çürümez; kıyamet günü insanların bedeni bu parça üzerinden inşa edilir.” (Buharî, Tefsir,78). Gerçek şu ki, bütün insanlar öldükten sonra kıyamet gününde yeniden diriltilecektir.
Allah mutlak adildir; hiçbir kuluna zulmetmesi düşünülemez.
Çocuk yaşta ölenler günahsız oldukları için cennete gideceklerdir. Büluğ yaşından sonra ölen insanlar ise iman, sevap ve günahlarına göre cennet veya cehenneme gideceklerdir.
Cennet Tanrı'nın sağında, cehennem solundadır.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır. İmam-ı Şaranî'nin âlimlerden nakline göre gündüzler arasında ise perdeler vardır. Perdelerin ve kapıların kapanmasıyla bir gündüz bitmiş, perdelerin ve kapıların yeniden açılmasıyla yeni bir gündüz gelmiş olur.
Cennette Korku ve Hüzün Yoktur
Ağlama yok, gülmek vardır.
Bir görüşe göre kıyametin müddeti inkârcılar için elli bin sene, müminler için sadece bir günün muayyen bölümü kadar sürecektir.
Ayetlerde geçen "tertemiz zevceler" ifadesi (Bakara, 2/25; Âl-i İmran, 3/15) hûrilerle birlikte dünya kadınlarını da kapsamına almaktadır. Cinsellik de nefislerin arzu ettiği şeylerdendir. Dolayısıyla ayet, cennette cinsel hayatın da bulunduğuna işaret etmektedir.
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Cenab-ı Hak her Müslüman'ın ahiret hayatına en iyi şekilde hazırlanmasını, Dünya hayatının geçici olduğunu niteler. Ahiret hayatı sonsuz hayattır.
Ehl-i sünnete göre, ahirette Allah'ın Müslümanlar tarafından görülmesi aklen caiz, (akli olarak mümkün) naklen (ayet ve hadis) ise vâcipdir. (gereklidir) Bu şu mânâya gelir; aklen Allah'ın âhirette görünmesi imkânsız değildir, yani nakil (âyet ve hadis) ile de Müslümanların Allah'ı âhirette göreceği belirtilmiştir.
islam dinine göre cennette herkes 33 yaşında, hz.yusuf'un güzelliğinde, sürmeli ve sakalsız olur. hz. muhammed'in (sav) bu konuda bir hadis-i şerifi bu yönde yorumlanmaktadır." hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri