5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Ruh biliminde "Büyük Beş" kişilik özelliği, deneysel araştırma ile keşfedilmiş, 5 göze çarpan etmen veya kişilik boyutudur. Bu model hakkında ilk genel ima, 1933 yılında Amerikan Psikoloji Birliği için yapılan başkanlık söylevinde, L. L. Thurstone tarafından yapılmıştır.
Beş Büyük (Big Five) Kişilik modeli, kişilik teorilerinden yola çıkan ve kişilik özelliklerinin sınıflandırıldığı bir modeldir ve deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal denge (nevrotiklik) olmak üzere 5 boyuttan meydana gelmektedir (Costa ve McCrae, 1995).
kuramda kişilik beş boyutta ele alınır. Bu boyutlar bireysel farklılıkların taksonomisini oluşturur, kişiliğe ilişkin davranışların tanımlanmasında kullanılır. Boyutlara nedensellik atfedilebilmektedir.
2.2.2.Beş Faktör Kişilik Envanteri
Envanter, beş temel faktör (gelişime açıklık, öz-denetim/sorumluluk, yumuşak başlılık/geçimlilik, duygusal tutarsızlık, dışa dönüklük) üzerinden puanlanmaktadır. Envanterin İngilizce orijinal formu John, Donahue ve Kentle (1991) tarafından geliştirilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur. Açıklık (openness), yaratıcı ve hayalci bireyleri dünyaya yüzeysel bakan ve basmakalıp insanlardan ayıran bir kişilik boyutudur.
Beş Faktör Modeli içinde yer alan dördüncü faktör “duygusal denge” boyutudur. Duygusal denge faktörü kişinin iç dengesini koruyabilmesi anlamına gelmektedir.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Eysenck kişiliğin dört temel nevrotiklik, dışadönüklük-içedönüklük, psikotizm ve yalan olmak üzere dört temel boyutta tanımlanabileceği ve boyutlarında güvenilir ve geçerli biçimde ölçülebileceğini savunmuştur.
Psikanalitik kuram, davranışçı kuram, insanistik kuram ve beş faktör kişilik modeli gibi farklı kuramlar, kişilik psikolojisinin anlaşılmasına katkıda bulunur.
A tipi kişilik yapısına sahip bireyler oldukça agresif, hırslı, sabırsız, zaman baskısı altında, işine kendisini adamış, gibi özelliklere sahiptirler.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Sigmund Freud'a göre insan kişiliği karmaşıktır ve birden fazla bileşene sahiptir. Freud, ünlü psikanalitik teorisinde kişiliğin id, ego ve süperego olarak bilinen üç unsurdan oluştuğunu belirtir. Bu unsurlar, karmaşık insan davranışları oluşturmak için birlikte çalışır.
FREUD'UN KİŞİLİK KURAMI
“Psikoloji tarihinin en tanınan bilim adamı kimdir?”diye bir soru sorulsa,Sigmund Freud (1856-1939)herhalde oldukça başlarda yer alır.Onun yazdığı eserler insanın doğasını yeni bir gözle görmeye,bireyin davranışını yeni bir açıdan algılamaya yol açmıştır.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Literatürde beş faktör modeli, özdenetim (conscientiousness), uyum (agreeableness), dışadönüklük (extraversion), nörotiklik (neuroticism) ve gelişime açıklık (opennes to experience) boyutlarından oluşmaktadır.
Eysenck Kişilik Envanteri (EKE), kişilik özelliklerini ölçen bir envanterdir. Genellikle üç temel kişilik özelliği olan düşünce tarzı, duygusal stabilite ve sosyalizasyon düzeyini ölçmektedir. EKE, sorular ve cevaplardan oluşan bir yanıt formunun doldurulmasıyla uygulanmaktadır.
Yapılan analizler sonrasında Beş Faktör Kişilik Envanterinin alt boyutları olan Dışadönüklük, Duygusal Denge, Yeniliğe Açıklık, Sorumluluk, Uyumluluk ve Demografik Değişkenler ile İş Tatmini arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiş ve birinci model hipotezler doğrulanmıştır.
Gizil Kişilik Kuramları:
İnsanlar hakkındaki kanılarımız, hangi kişilik özelliklerinin bir arada bulunduğu hakkında önceden belirlenmiş düşünce ve inançlarımızla şekillenir. İşte bazı kişilik özelliklerinin birbiri ile ilişkili olduğu ile ilgili bu varsayım ve inançlar sistemine gizil kişilik kuramı adı verilir.
Allport'a göre kişisel olgunlaşma yaşam boyu devam eden bir süreçtir ve olgun kişiliğe sahip kimselerle olgunlaşmamış ya da nevrotik kişiliğe sahip olanlar arasında bazı niteliksel farklılıklar vardır. Olgun kişiliğe sahip kimselerin davranışları işlevsel olarak özerktir ve bilinçli olarak güdülenmektedir.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Kişiliğin Gelişiminde Önemli Faktörler
Kişiliğin oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bunlar; genetik, aile hayatı, ailenin yaşadığı coğrafi konum ve çevresel özellikler, içinde bulunulan toplum, bireyin toplumu algısı, kişilik gelişimi üzerinde rol oynamaktadır (Tatlılıoğlu, 2014).
A tipi insanların başarı odaklı olması, sabırsız, aceleci tutumları ve düşmanca tepkilerinin aşırı kontrol etme istediğinden kaynaklandığı görülmüştür. B tipi özellikleri olan bireylerde iş doyumunun yüksek, tükenmişliğin ise düşük gözlendiği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri