Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Gelenekte beş tümel, cins, tür, ayrım, özgülük ve genel ilinti olarak sayılırken, o, son ikisini ayrılmayan ilinti, ayrılan ilinti olarak belirtmiştir.
Beş külli: Cins, nev'i, fasl (ayrım), hassa, ilinti. Zati: Üç kısımdır; cins, tür ve fasl.
İlk iki grup, kavram gerçekçisidir, yani tümellerin şu veya bu biçimde gerçekten varolduğuna inanır. Ancak birinci grup aşırı gerçekçi, ikinci grup ise ılımlı gerçekçi olarak nitelendirilir. Üçüncü grup ise nominalisttir.
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Beş tümel olarak bilinen cins, tür, ayrım, hassa ve ilinti kavramlarından ikincisi olan tür kavramı; kavramlar mantığında, tanım teorisinde ve tümeller tartışma- sında sıklıkla kullanılan zâtî (özsel) bir kavramdır. Dolayısıyla bu konuların anla- şılabilmesi için tür kavramı önemli bir rol oynamaktadır.
Çünkü Porphyrios'a göre, Aristoteles'in kategoriler öğretisini öğrenmek için beş tümeli bilmek gerekir. Tümel kavramlar, zâtî (özsel) ve arazî (ilineksel) olarak ikiye ayrılır.
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Tümeller sorunu (ya da özellikler sorunu) iki tikelin neden aynı özellikleri taşıdığının (eğer taşıyorlarsa) açıklamasını yapma çabasından kaynaklanmaktadır. Geleneksel olarak Platon ve Aristoteles'te ortaya çıkan bu sorun günümüzde farklı kuramlarla hala tartışılmaktadır.
Mantıktaki beş tümelden ikincisi, tür.
Ona göre cedel, “çelişmeler öğretisi” anlamına gelmekte ve reddedilmek istenilen herhangi bir görüşün ya da tezin, imkansız ve saçma olduğunun tartışma yoluyla ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır.
1. Bir şekle konulmuş, şekil, sûret verilmiş.
Altı kitap şunlardan ibarettir: Kategoriler, Önermeler, Birinci Analitikler, İkinci Analitikler, Topikler ve Sofistik Deliller.
1 — Tam özsel Tanım (Hadd-ı tam) : Bir şeyin yakın cinsi ile yakın ayınmından yapılan tanımdır. İnsanı konuşan hayvanla tanım gibi. Hayvan insanın yakın cinsi, konuşma ise yakın ayı- rımdır. 2 — Eksik özsel tanım (Hadd-ı nakıs) : Bir şeyin uzak cinsi ile yakın ayırımından yapılan tanımdır.
Klasik İran ve Türk edebiyatlarında bir şairin beş mesnevisinden oluşan külliyat. Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında birbiriyle kafiyeli ikişerli mısralardan oluşan nazım şekli.
Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
Bir türün bütün bireylerine ait olan ya da olmayan bir özelliği ifade ederken kullanılan niceleme belirteci. Başka bir deyişle, özne ve yüklem arasındaki kapsama ilişkisinde yüklemin öznede konu edilen türün tamamına yüklemlenebildiği yapı.
Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Fertleri bir bütün hâlinde ifade eden kelimeler, tümel kelimelerdir.
Hükmün amacını genellikle gerçekleştirdiği kabul edilen açık ve istikrarlı vasıf anlamında fıkıh usulü terimi. Öncüllerden sonuç çıkarma anlamında bir istidlâl türü olarak kullanılan mantık terimi, çıkarım. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi.
Hakikat (Gerçeklik): Tümel kavramı dış dünyada temsil eden, ya da onun kaplamın giren fertlerin tümüdür. Örneğin, “insan” kavramının hakikati, onun dış dünyada temsil eden milyarlarca tekil bireylerin toplamıdır. Bu anlamda bütün kavramların mahiyeti vardır, yani zihinde tasavvur edilebilen her şeyin mahiyeti vardır.
Hassa. İslâm mantıkçıları Porphyrios'un hassa ile ilgili dört tarifinden sonuncusu üzerinde durmuşlardır. Buna göre hassa bir nevin mahiyetine, özüne dahil olmayan fakat sadece o nev'e has olan sıfatlardır. Meselâ insan “gülen varlıktır” şeklinde nitelendirilirse de bu küllî kavram insanın mahiyetinin dışındadır.
Geneli kapsamayan, sadece bir gruba ait olan özellikleri tanımlamak için de tikel kelimesi kullanılır. Felsefede Tikel Ne Anlama Gelir? Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri