Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2024 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 72.009,00 TL'den faydalanabilmek için 240.030,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
2024 yılında BES birikiminize yapacağınız tüm katkı payı ödemeleriniz 240.030 TL'ye ulaştığında 72.009 TL devlet katkısı alabilir, 240.030 TL üzeri tutarlar** için 2025 yılının devlet katkısı limitinden faydalanabilirsiniz.
Devlet katkısı limitinin, yani üst sınırının brüt asgari ücrete göre belirlendiğini belirtmiştik. Hesaplama kısmına geçmeden hemen belirtelim: 2024 BES devlet katkısı limiti (üst sınırı) 72.009 TL oldu. Bu devlet katkısından faydalanabilmek için de 240.030 TL katkı payı ödemesi yapmanız gerekmekte.
3'üncü yılın sonunda %15'ini, 6'ncı yılın sonunda %35'ini, 10'uncu yılın sonunda %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınızda ise devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz.
Emeklilik döneminizde ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmanın en güvenli yolu Bireysel Emeklilik Sistemi'nden geçiyor! Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşınızı tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
3. yılın sonunda devlet katkı payının %15'ini, 6. yılın sonunda devlet katkı payının %35'ini, 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine, En az 6 yıl sistemde kalanlar %35'ine, En az 10 yıl sistemde kalanlar %60'ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya vefat/maluliyet nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de farklı veya aynı şirketten birden fazla BES sözleşmesi yapılıp yapılamayacağı ve emeklilik anında hangisinin dikkate alınacağıyla ilgili. Evet birden fazla BES sözleşmesi yapılabiliyor.
BES'te ilk 5 emeklilik şirketi, aslan payını alıyor. 2023 Haziran sonu EGM verilerine göre, Türkiye Hayat ve Emeklilik ile Agesa Hayat ve Emeklilik, fon büyüklüğünde yüzde 19,2 pazar payıyla liderliği paylaşıyor.
Yazımıza başlarken hemen yanıtlayalım: Evet birden fazla, hatta istediğiniz kadar isteğe bağlı (gönüllü) BES sözleşmesi başlatabiliyorsunuz. Bildiğiniz gibi bireysel emeklilik sistemi uzun vadeli bir tasarruf sistemi. Ufak tasarruflarla uzun vadede yapabileceğiniz en karlı yatırımlardan birini yapmış olursunuz.
Devlet katkısı, diğer katkı payları gibi Takasbank'ta katılımcı adına saklanır ve emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
Ödenen katkı payına karşılık hesaplanan devlet katkısı, hesaba ne zaman yatırılır? Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde emeklilik hesabına şirket tarafından aktarılır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Tabii var. Emekliliğiniz için BES'e yatırdığınız katkı payları ve katkı payı tutarının %30'u kadar olan devlet katkısı tutarları ayrı ayrı fonlarda değerleniyor.
BES'te Ölüm Tazminatı Kime Kalır? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
Bireysel Emeklilik Sistemi, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır ve amacı emeklilik döneminde size ek bir gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmaktır. Sistemde en az 10 yıl bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Bireysel Emeklilik Sisteminden emekliliğe hak kazanılması için BES sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde kalmak koşulu ile 56 yaşını tamamlamış olunması gerekmektedir.
İsteğe bağlı sigortalılar, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinde 4B'li çalışanlarla aynı koşullara tabi olurlar. Emeklilik, ilk sigorta girişine bağlı olarak değişiklik gösterir. İsteğe bağlı sigorta yaptıran kişiler, belirli bir prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına tabi olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri