Beta katsayısı, belirli bir hisse senedinin, ne ölçüde pazarla birlikte hareket ettiğini gösteren bir ölçüttür. Sistematik riski düşük olan menkul kıymetin beta değeri < 1 ve sistematik riski yüksek olan menkul kıymetin beta değeri > 1'dir.
Beta kavramı, piyasaya kıyasla bir menkul değerin ya da portföyün sistematik riskine dair bir ölçüdür. Beta coefficient olarak da bilinen Beta katsayısı ise bir risk ölçüsü olarak değerlendirilir. Bir şirketin katsayısı yüksekse şirketin hem risk değerleri hem de getiri oranları fazla olur.
Hisse senedinin Beta katsayısı, hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını(volatility) göstermektedir. Eğer bir hissenin betası 1 ise, endeksin %10 arttığı bir dönemde o hissenin %10 değer kazanması, endeksin %10 düştüğü bir dönemde ise o hissenin %10 düşmesi beklenir.
Yüksek Beta HCG seviyesinin en yaygın nedeni gebeliktir. Fakat hormonun yüksek tespit edilmesi sağlıklı giden bir gebeliğin teşhisi için tek başına yeterli değildir. Yapılan kan testleri sonucunda 10 mlU/mL'nin üzerinde tespit edilen Beta HCG hormonu için en doğru yöntem, 48-72 saat sonra testin tekrarlanmasıdır.
Beta katsayısının 1'den büyük olması durumunda hisse senedi piyasadan daha fazla risk taşımaktadır. Bu katsayının 1'e eşit olması durumunda hisse senedi piyasayla aynı risk oranını taşımaktadır. Bu katsayının 1'den küçük olması durumunda ise hisse senedi piyasadan daha az risk taşımaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Normal sağlıklı bir bireyde hamilelik durumu söz konusu değilse, kandaki Beta HCG değeri 0 ila 10 mlU/ml aralığındadır. Bu değerin üzerinde seyreden sonuçlarda ve üreme çağındaki kadınlarda gebelik durumundan şüphelenilir.
Bir yatırım menkul kıymetinin yani hisse senedinin betası (β), tüm piyasaya göre getiri oynaklığının ölçümüdür. Beta katsayısı, risk ölçüsü olarak kullanılır. Beta katsayısı yüksek olan bir şirketin riski ve beklenen getirisi daha fazladır.
Beta-hCG fizyolojik olarak gebelik süresince üretilse de üreme sistemine ait dokulardan kaynaklanan belirli tümörlerde, dış gebelik veya molar gebelik durumlarında da kandaki beta-hCG değerleri yükselebilir.
Bazı yumurtalık, testis, akciğer veya meme kanseri türleri: beta-hCG hormonu üretebilen çeşitli tümörlerin varlığında, kandaki beta-hCG değerleri artar. Bu durum bazı testis kanserlerinde erkeklerde de tespit edilebilir. Bir diğer ifadeyle, erkekte beta-hCG yüksekliği ciddi bir hastalığa işaret edebilir.
Beta HCG kanda her zaman çok düşük düzeyde olan bir hormondur. Normal değeri 0-5 arasıdır. 5'in üzerinde ki değerler gebelik yönünden takip edilmeli. Serumdaki HCG düzeyi gebelik oluştuktan 8-10 gün sonra 25 ıU / ml ulaşır. Gebelik 1 haftalıktır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Beta katsayısı, bir işletmenin hisse senetlerine ait getirilerin pazar endeksinin getirilerine olan duyarlılığını ölçmede kullanılan bir araçtır. Beta katsayısının 1'den büyük olması duyarlılık derecesinin yüksek, 1'den küçük olması ise, duyarlılık derecesinin düşük olduğu anlamına gelmektedir.
β =b = eğim • Bağımsız değişkendeki değişime dayalı olarak bağımlı değişkende görülen değişimdir. Eğimin alacağı katsayının işareti iki değişken arasındaki ilişkiye bağlı olarak pozitif veya negatif olabilir.
BETA. Bir kıymetin sistematik riski beta ( ß ) ile ölçülür. Beta katsayısı, belirli bir hisse senedinin, ne ölçüde pazarla birlikte hareket ettiğini gösteren bir ölçüttür. Sistematik riski düşük olan menkul kıymetin beta değeri < 1 ve sistematik riski yüksek olan menkul kıymetin beta değeri > 1'dir.
Beta katsayısına bakarak yatırımcının alacağı riski kendisinin belirlemesi mümkün. Bir hissenin beta katsayısı aynı zamanda hisse senedinin pazar riskini gösterdiğinden hissenin endekse karşı duyarlılığı hakkında bilgi verecektir. Bu noktada referansımız ise BIST 100 Endeksi olacaktır.
F/K oranı bir hisse senedinin elde ettiği kâra göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Kâr çarpanı olarak da bilinir. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
1 haftalık gebelikte beta hcg değeri kaç olmalı? Beta hcg değeri ile kadınların hamile olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle beraber 1 haftalık gebelikte beta hcg değeri ortalama olarak 5-50 arasında değişmektedir.
Düşük yapan kişide Beta HCG değeri düşer, dış gebelikte yükselir veya aynı kalır. Normal gebelikte ise yükselir ve 1500 mIU/ml değerinin üzerine çıkan değerde vajinal ultrasonografide gebelik kesesi rahim içinde izlenir.
Gebelik varsa BHCG hormonu yükselecektir. Eğer kanda hamilelik testi <5mıu/ml ise hamile değilsiniz anlamına gelir. Beklenen adet tarihinde ise Beta HCG değeri yaklaşık 100 mıu/ml çıkar. Ancak yumurtlama geç olduysa yani geç döllenme varsa Beta HCG değeri daha düşük çıkacaktır.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
Beta HCG hormon değerinin 0-10 mIU/ml'den yüksek olması gebeliğin olduğuna işaret ediyor.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
PD/DD oranı 1 ise hissenin piyasa değeri ile defter değeri birbirine eşittir. Normalde bir şirketin PD/DD oranının 1 ya da 1'e yakın olması beklenir. 1'den yüksek ise hisse aşırı değerlenmiştir yani pahalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri