Betimleyici etik, insan davranışlarını gözlemleyip kişinin kendi davranışlarına yönelmesini ve eleştirel bir açıdan bakmasını temel almaktadır. Ortak değerler bildirmek veya kurallar belirlemek yerine, sadece insan davranışlarını gözlemleyerek, eylemin sonuçlarını betimlemektedir (Cevizci, 2008).
Uygulamalı Etik
Bir diğer ismi ise betimleyici etiktir. Uygulamalı etik normatif etiğin uygulamasıdır.
Etik türleri genel olarak 3'e ayrılmaktadır. Bunlar doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiğidir. Her bir etiğin kendi içinde kuralları bulunur.
Ancak, genel olarak kabul edilebilecek bazı etik türlerini aşağıdaki gibi belirtebiliriz; Profesyonel Etiği, İş Etiği, Bilimsel Etiği, Tıbbi Etiği, Medya Etiği, Sosyal Etiği, Çevre Etiği, Bilişim Etiği ve daha birçok farklı alanın etik kuralları.
Etik konusunda genellikle iki teorik yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Bunlar teleolojik ve deontolojik yaklaşımlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir.
Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır. Etik, ahlak felsefesidir.
Ahlak felsefesi (etik), iyi ve kötü davranışları veya doğru ve yanlış davranışları sistematik olarak incelemeyi, savunmayı ve gerekçelendirmeyi içeren felsefe dalıdır. Tıpkı feslefenin estetik sahası gibi etik de değer yargılarıyla ilişkilidir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik davranış kuraları ile yasalar arasında ya- kın bir ilişki vardır.
Yunanca kökenli bir sözcük olan etik, ahlak, duyarlılık ve sorumluluk anlamına gelir. Norm sözcüğünden türetilen normatif kelimesi ise kurallı demektir. Etik, bireylerin ve toplumların nasıl yaşaması gerektiğini belirleyen temel bir kavramdır.
Betimleyici iş ahlâkı da iş dünyasında varolan ahlâki sorunları ve bu konudaki tutum ve davranışları ortaya çıkarmak üzerinde yoğunlaşır ve daha çok davranış bilimlerinin yöntemlerini kullanır.
Etik kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Öte yandan etik, felsefenin ahlakla ilgilenen dalına da denilmektedir. Felsefenin bu dalı, insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi açılardan araştırır.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Etiğin amacı, davranışlara kılavuzluk edecek olan ilke ve kuralları oluşturmak, geliştirmek ve bunların uygulanmasını savunmak olarak belirtilmektedir. Bu nokta etiğin ahlakla olan en belirgin farkıdır. Bu anlamda etik eylemleri oluşturan ilke, kurallar ve değerlerle ilgilidir (Mahmutoğlu, 2009).
Doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak, ve değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik terimi Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir. "Ahlak" kavramının Batı dillerindeki ya da ahlak felsefesindeki karşılığıdır.
Etik, değerler kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak hareket edebilmesidir. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gereken ilkelerdir.
Catacutan ve Guzman (2016) eğitim kurumlarında görülen etik ikilemleri yapısal, davranışsal ve politik ikilemler şeklinde sınıflandırmışlardır.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Normatif etik toplumun ve bireylerin davranışını düzenleyen etik bir değerdir. Ödev ahlakı, erdem ahlakı ve sonuçsalcı ahlak olarak üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri